• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 11 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

İthal doktora dev tepki!

Türkiye’den ülkemize 8 bin TL maaş ile doktor getirtilmesi ve ayni branşlarda Kıbrıs’ta bu doktorların olmasına karşın Kıbrıslı doktorlara 3.500 TL maaş verilmesi doktorlar arasında rahatsızlık yarattı.
İthal doktora dev tepki!

DETA-ÖZEL

Türkiye’den ülkemize 8 bin TL maaş ile doktor getirtilmesi ve ayni branşlarda Kıbrıs’ta bu doktorların olmasına karşın Kıbrıslı doktorlara 3.500 TL maaş verilmesi doktorlar arasında rahatsızlık yarattı.

Sağlık Bakanlığı’nın talebi ile Türkiye’den Tıbbi Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Nefroloji, Kardiyoloji ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında ülkemiz hastanelerinde görevlendirilmek üzere uzman talep edildi. Konu ile ilgili Detay’a açıklama yapan Serbest Çalışan Hekimler Birliği başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu bunun kabul edilemez olduğunu ve genç doktorların hakkının yendiğini kaydetti.

5 farklı branştan toplam 10 doktorun Kıbrıs’a getirtildiğini kaydeden Gardiyanoğlu bu 5 branşın 4’ünden adada doktorlar hali hazırda olduğunun altını çizdi.

Gardiyanoğlu, bundan önceki bakanlık döneminde yapılan bir anlaşma ile Türkiye’den iki aylığına hatta bazıları bir aylığına olmak üzere doktor talep edildiğini söyledi. 10 doktorun adaya geldiğine vurgu yapan Gardiyanoğlu doktorların 8 bin TL gibi bir maaş ve buna ilave lojman verilmek sureti ile göreve getirtildiğinin altını çizdi.

gardiyanoglu-001.jpg

SIKINTILI OLACAK

Doktorların kısa sürelerde adaya gelmesinin sıkıntılara neden olabileceğine işaret eden Serbest Hekimler Birliği Başkanı, esas sıkıntının süreler olduğuna vurgu yaptı. Gardiyanoğlu “burada sıkıntı kısa sürelerdir. Yani siz bir hastayı bugün göreceksiniz, kontrole çağırdığınızda burada olmayacaksınız. Çünkü bu doktorlar bir aylık ve iki aylık süreler halinde geliyorlar” dedi. Bir diğer sıkıntının ise Türkiye’den gelen doktorların aldıkları yüksek ücret olduğuna işaret etti.

ARADIK BULAMADIK

Türkiye’den gelen doktorlar ile ilgili olarak “Sağlık bakanlığı bu noktada ‘biz burada aradık ve bulamadık’ diyecek. Tabi ülkeden talep ederken, bize de Serbest Çalışan Hekimler Birliği olarak üyelerimizden başvurup çalışmak isteyen varsa ‘biz hazırız’ dedi. Hatta başvuranlar da oldu. Ama 3.500 TL gibi bir maaş olunca hekimlerimizden karşılık bulmadı. Ayni branşlardan, mesela çocuk hekimliği için 3.500 TL maaş verileceği söyledi. Öte yandan radyasyon onkolojisi için de ordan buraya uzman getirtildi. Bizim buradan bu göreve başlayan radyasyon onkolojisi uzmanı var. 3.500 TL  sözleşme ile işe başladı. Oradan ise ayni işe 8 bin TL gibi bir maaş ile radyasyon onkoloğu getirildi” ifadesini kullandı.

untitled-1-003.jpg

DOKTORLAR RAHATSIZ

Yapılan bu uygulama ile rahatsızlık duyduklarını belirten Remzi Gardiyanoğlu, “burada bir çifte standart oldu. Biz bundan çok rahatsızız. Hatta sağlık bakanlığı ile görüştüğümüzde bu bundan önceki hükümet döneminde yapıldı. Bir defaya mahsus yapılan bir anlaşma sanırım devamı da olmayacak. Bizim edindiğimiz izlenim bu” dedi.

untitled-2-002.jpg

SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Ücret dışında da böyle bir uygulamanın sürdürülebilir olmadığına dikkat çekerken, Remzi Gardiyanoğlu, “doktor hastayı görecek, tahlilleri çıkana kadar doktor adadan gidecek ve hastayı göremeyecek bu sürdürülebilir değil. Böyle bir sistem dünyanın hiçbir yerinde yok” ifadesini kullandı.

untitled-3-002.jpg

SÜRELER SIKINTILI

Doktorların adaya gelişi ve buradaki hizmet sürelerinin de sıkıntılı olduğunu belirten Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı sürelerin bir yıllık veya iki yıllık olabileceğini söyledi. Gardiyanoğlu “Birer aylık dönemler halinde ister onkoloji, ister çocuk doktoru ister radyoloji doktorunu böyle çok kısa süreler için buraya getirilmesi doğru değil mantıklı da değil. Kendi hekimlerinize 3.500 TL maaş verirken veya genç hekimlerinize bunu teklif ederken ordan 8 bin TL ile hekim getirmek mantıklı olmayacak” yorumunu yaptı.

ADAPTE OLMADAN GİDECEKLER

Garidiyanoğlu Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada kısa süreliğine adaya gelen doktorların adapte olamadan ülkeden ayrılmak zorunda olacağını ve verim bile alınmayacağını söyledi. Gardiyanoğlu Bir aylık bir dilimle nefrolog getirmenin doğru olmadığını söyledi. Gardiyanoğlu kardiyolog örneği verdi ve “Kardiyolog ne zaman hasta görecek? Ne zaman anjiyo yapabilecek?” dedi. Toplam 10 doktorun Tükiye’den adaya getirtildiğini belirten Gardiyanoğlu, bildiği kadarı ile 8 doktorun kaldığını, aldıkları izlenimin ise bunun devam etmeyeceği yönünde olduğunu söyledi.

Gardiyanoğlu şunları kaydetti;

“Bizim çocuk nefroloji doktorumuz bir süre önce istifa etti. Aldığı ücretin düşüklüğünden hastaneden istifa etti. Bizim büyük nefreloji hekimiz var hastanede. Ancak bu bahsettiğimiz komik maaşlarla çalışıyorlar. Hastanede çok sayıda çocuk hekimimiz var. Dışarıda da 8 bin tl değil, 3.500 TL’den daha iyi fiyatlarda çalışan hekimlerimiz var. Radyasyon onkoloji uzmanı bir süre önce 3.500 TL maaş ile hastaneye girdi. Kimse 8 bin TLmaaş teklif etmedi. Kardiyoloji uzmanı isteniyor. Dışarıda da devlette de kardiyoloji uzmanı dolu.

Burada bir tek kabul edilebilecek yani hak verebilecek branş tıbbı onkoloji uzmanı. Bizde yoktur. Dışarıdan getirtebiliriz. Biz dışarıdan getirtilmesine çok karşı değiliz. Buradakine ne maaş verirseniz Türkiye’den gelene de ayni maaş vereceksiniz.

Eğer Türkiye’deki gelmez derseniz, bizim buradaki de çalışmaz burada.

Biz adil bir paylaşım olması taraftarıyız”. 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler