Ülkemizde sağlık alanında acil servislerin fiziki koşulları ve çalışanların özlük hakları iyileştirilmezken KKTC vatandaşı olmayan ithal pratisyen hekimler sözleşmeli olarak istihdam ediliyor. Hükümetin hekim bulamaması ve olanı da koruyamaması tepkilere neden oldu.
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ), Sağlık Bakanlığı’nın KKTC vatandaşı olmayan iki pratisyen hekimle sözleşme imzalamasını eleştirdi.
Sendika Başkan Sıla Usar yaptığı yazılı açıklamada, ülkedeki sağlık hizmetlerindeki aksamaların gün geçtikçe arttığını, devletin az hekimle düşük ücretlerle çok iş yaptırma baskısını devam ettirdiğini ileri sürdü.
Sıla Usar, “göç yasası” olarak nitelendirdiği yasa ile hekimlerin özlük haklarının meslek onuruyla bağdaşmayan, hekimleri köleleştiren seviyeye çekildiğini ileri sürerek, hükümetin hekim bulamamakta, olanı da koruyamamakta olduğunu iddia etti.
Usar, hükümetin yasaları istediği gibi yorumlayarak etik olmayan tutumlar içine girdiğini, pratisyen hekim kadroları ile uzman hekimler çalıştırılarak hekimlerin haklarının gasp edildiğini öne sürdü.
Acil servis fiziki koşullarını ve çalışanların özlük haklarını iyileştirmek yerine hükümetin KKTC vatandaşı olmayan hekimleri sözleşmeli olarak istihdam etme yolunu seçtiğini belirten Usar, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’na göre, gerekli duyulan ve özel uzmanlık öğrenimi gerektiren bir dalda KKTC vatandaşı hekim bulunmaması halinde hizmetin gerektirdiği koşul ve nitelikleri taşımak kaydıyla yabancı kişilerin istihdam edilebileceğini belirtti.
Sağlık Bakanı’na bazı sorular da yönelten Usar, KKTC vatandaşı olmayan pratisyen hekimlerin istihdamının yasada geçen “özel bir uzmanlık öğrenimi gerektiren nitelikleri taşımak kaydıyla” olarak geçen kısmıyla uyuşmadığını iddia etti.
Bakanlığın Kıbrıslı Türk hekimleri cezalandırdığını sanarak KKTC vatandaşı olmayan meslektaşlarıyla kendi istediği koşullarda sözleşme yaptığını öne süren Usar, Bakanlığın hekim değil “köle” aradığını savundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.