O malum günler kadınların korkulu rüyası… Regl ağrısı birçok kadında şiddeti dayanılmaz boyutlara ulaşabiliyor. O şiddetli ağrılar için kadınların neredeyse tamamı hayatının en az bir döneminde mutlaka ağrı kesicilere başvuruyor. Kısa süreli bu çözüm ağrıdan kurtarıyor ama hastalık baki kalıyor. “ Endometriozis” tedavi edilmedikçe kâbusunuz her ay tekrarlıyor.
Kadınların özel günlerini kâbusa çeviren regl sancısının bir çok farklı sebebi olabiliyor. En önemli ve en çok fazla ağrıya sebep olanı ise Endometriozis rahatsızlığı.
Endometriozis rahim içinde endometrium denilen ve rahimin içini döşeyen dokunun (her ay adetle birlikte dökülen tabaka, embriyonun yerleştiği tabaka) karın içinde başka yerlere (tüplerde, yumurtalıklarda, rahim arkası boşlukta, karın zarı yüzeylerinde, idrar torbasında, bağırsaklarda) yerleşmesine denir.
Rahim içerisini döşeyen endometrium gibi endometriozis de adet siklüsünü belirleyen hormonlara yanıt vermekte ve böylelikle her adet döneminde bu alanlarda kalınlaşma, dökülme ve kanama olmaktadır. Bu nedenle kanama ve bu odaklardan dökülen doku çevre dokularda iltihabi gelişme ve yapışıklık oluşmasına yol açmaktadır.
Hastalığın nedeni olarak adet kanının tüpler aracılığı ile karın boşluğuna ters yönde akması ve karın içerisinde endometrial dokuların yerleşmesi olarak gösterilmektedir. Bu ters yöndeki kanamanın kanın hasara uğraması çevre dokularda iltihabi gelişme ve bağ dokusu oluşumuyla sonuçlandığını belirten Bahçeci Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci : “Odakların yerleşim yerleşim yerine göre oluşabilecek diğer beklenmedik hasarlar, bu odakların yırtılması (endometriozisin yeni alanlara yayılmasına sebep olmaktadır), yapışıklıkların oluşması, barsaklarda kanama veya barsak tıkanması, idrar torbası işlevlerinin etkilenmesi ve diğer sorunlardır. Belirtiler zamanla kötüleşse de bazı olgularda iyileşme ve tekrarlama dönemleri görülmektedir” dedi.
CİNSEL YAŞAMI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR
Endometriozisin en sık görülen belirtisi adetten önce ve adet esnasında görülen ağrılar (Genellikte normal adet sırasında görülen sancılardan daha şiddetlidir), cinsel temas sırasında ve sonrasında görülen ağrılar, infertilite, düzensiz veya fazla kanamalardır. Diğer belirtiler ise yorgunluk, adet sırasında ağrılı barsak hareketleri, sırtın alt tarafına vuran ağrı, adet sırasında ishal veya kabızlık ve diğer barsak rahatsızlıkları olabilir. Bazı endometriozisli kadınlarda hiçbir belirti olmayabilir.
“KIRMIZI ET” E DİKKAT !
Son yıllarda yapılan araştırmalar dioxin ve PCB'ler gibi vücut içerisinde hormon gibi davranan ve bağışıklık sistemini hasara uğratan çevresel toksinlerin endometriozise yol açtığını göstermiştir. Kırmızı et gibi hayvansal gıdaları daha sık alan hanımlarda daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.
TEDAVİSİ MÜMKÜN
Laparaskopik ya da klasik yöntemle yapılan cerrahi ile endometriozis lezyonlarının çıkartılması veya yok edilmesi mümkündür ve belirtilerin hafiflemesi veya gebeliğin oluşması sağlanabilir. Buna rağmen diğer tedavilerde olduğu gibi hastalığın tekrarlama olasılığı sıktır.
Hayvansal gıdalardan sınırlı beslenme, egzersiz (aerobik,kegel ve nefes egzersizleri), stres kontrol yöntemleri ve shark cartilage, DHEA ve PPAR gama agonistleri gibi destekleyici tedavilerle yapılan metabolik kontrol ile hastaların yaşam kaliteleri ve tedavide verdikleri cevap belirgin oranda olumlu yönde artmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.