• BIST 9659.03
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 2 °C

Kaleli: “Sosyal Sigortalardan ödeme alamıyoruz”

“Sosyal Sigortalar 5 Aydır Eczanelere Ödeme Yapmıyor”
Kaleli: “Sosyal Sigortalardan ödeme alamıyoruz”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Zakire Kaleli’den şok iddia:

“Sosyal Sigortalardan ödeme alamıyoruz”

“ECZACILAR GÜNAH KEÇİSİ OLUYOR”

İlaç fiyatlarında eczaneler arasında yaşanan fiyat farklılıkları konusunda Detay Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Zakire Kaleli, “Fiyat değişikliklerinde günah keçisi zincirin en son halkası olan eczacılar oluyor. Çünkü vatandaşlar eczacılarla birebir muhatap oluyor. Kimse fiyat farkının sebebini sorgulamadan eczacıyı suçluyor” açıklamasında bulundu.

“SOSYAL SİGORTALAR 5 AYDIR ECZANELERE ÖDEME YAPMIYOR”

Kaleli, eczacıların sorunlarıyla kimsenin ilgilenmediğini ifade ederek, “Sosyal Sigortaların yükünü ülkemizdeki 188 eczane taşıyor fakat Sosyal Sigortalar 5 aydır eczanelere ödeme yapmıyor” dedi.

Ahmet VAMIK

Eczaneler arasında, ilaç fiyatlarının farklılık göstermesi vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oldu.  Konuyla ilgili olarak Detay Gazetesi’ne açıklama yapan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Zakire Kaleli, toplumda eczacıların fiyatları kendilerinin değiştirdiği şeklinde yanlış bir algı yaratıldığını ifade ederek, fiyat farkının Türkiye’den ve Avrupa’dan ithal edilen ilaç fiyatlarının sürekli değişmesinden kaynaklandığını ifade etti.

[caption id="attachment_107643" align="alignright" width="250"]Eczacılar Birliği Başkanı Zakire Kaleli Eczacılar Birliği Başkanı Zakire Kaleli[/caption]

“Fiyatları eczacılar değil Eczacılar Birliği belirliyor”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Zakire Kaleli, “Türkiye’den ülkemize gelen ilaçlar Türkiye satış fiyatının üzerine %25+KDV uygulanarak satışı çıkarılır.  Türkiye’de dönem dönem fiyatlar sürekli değişiyor. 1 hafta önce stokunuza aldığınız ilacı 1 hafta sonra aynı fiyata bulamıyorsunuz.  Avrupa’dan gelen ilaçlarda da aynı sorunu yaşıyoruz. O günün döviz kuruna göre gümrüğü, vergisi alınıyor ve ülkeye bu şekilde giriş yapıyor. Bu yüzden fiyatlarda değişkenlik yaşıyoruz. Bir eczacının imkanı vardır, o ilacı çok satıyordur bu yüzden fazla stok yapar. Diğer bir eczacı aynı ilacı daha az stok yapar. Hal böyle olunca fazla stok yapan daha uzun süre ilacı aynı fiyattan satar, az stok yapanın fiyatıysa sürekli değişir. Fiyatları eczacılar değil Eczacılar Birliği belirliyor.  Biz Eczacılar Birliği olarak, tüm eczacıların ve ecza depolarının bir otomasyon sistemine geçip sürekli fiyatların güncellendiği ve tüm eczanelerde fiyatların aynı olduğu bir sistem kurmak için çalışma başlattık” şeklinde konuştu.

“Sosyal Sigortalar 5 aydır eczaneleri ödemiyor”

Kaleli, “Eczacının sorunlarını kimse sormuyor. Eczacılar hastaları geri çevirmemek için elinde stokunu tam tutmaya çalışıyor, satamadığı ilaçlar stokunda kalıyor, tarihi geçince imha ediliyor.  Sosyal Sigortalı vatandaş bize başvuruyor ve ilacını sigorta reçetesine yazdırıyor, fakat biz verdiğimiz ilaçların ödemesini alamıyoruz. Sosyal Sigortaların yükünü ülkemizdeki 188 eczane taşıyor. Sosyal Sigortalar 5 aydır eczanelere ödeme yapmıyor” diyerek Sosyal Sigortalar Kurumu’nu eleştirdi.

“Eczacılar kimseden fazla para almanın peşinde değildir”

Zakire Kaleli, “Fiyat değişikliklerinde günah keçisi zincirin en son halkası olan eczacılar oluyor. Çünkü vatandaşlar eczacılarla birebir muhatap oluyor. Eczacılar kimseden fazla para almanın peşinde değildir. Elinde stok bulundurup bir ilacı eski fiyatından satan eczacıda suçlu değildir. Sonuçta 3 gün sonra o da, yeni fiyattan alıp yeni fiyattan satacak. Eczacılar sadece ilaç satan dükkanlar değildir. Biz vatandaşlara en yakın sağlık danışmanlarıyız. Kendi sorununuz, sağlık probleminiz olsa bile size müracaat eden hastalara karşı hep güler yüzlü olmak zorundasınız” diyerek eczacıların sorumsuzca eleştirildiğini ifade etti.

“Eczacılar para kazanmak için nöbet günlerini bekler hale geldi”

Kaleli, “Artan eczane sayısıyla birlikte sektör çöküşe gidecek. Eczacıların batmasına, kapanmasına kadar gidecek bu işin sonu. Eczacılar para kazanmak için nöbet günlerini bekler hale geldi. Sağlık sektöründe olsak ta bizimde ödememiz gereken faturalar, geçindirmemiz gereken bir evimiz var. Bu yüzden bizde para kazanmak zorundayız. Eczaneler nöbet günlerinde yaptıkları satışlarla ayakta durabiliyorlar. Nöbetçi eczane sayısı artırıldığı takdirde hem eczanelerin kazançları düşecek, hem de nöbet sayısı artacak. Bu yüzden biz nöbetçi eczane sayısını yeterli görüyoruz” dedi.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler