• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 13 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 7 °C

Kalp hastalarının umudu olacak

Kalp hastalarının umudu olacak

Kalp damarlarının açık kalmasını sağlayan stentlerin eriyerek vücutta kaybolanları son yıllarda tıp alanında kullanılmaya başlandı. Eriyen stentler, metal stentler gibi ömür boyu hastanın damarında kalmıyor. Damar içinde ilk 6 aydan sonra erimeye başlayan ve iki yılda tamamen kaybolan eriyen stent ile kalp damarlarının yapısı bozulmuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu eriyen stentin avantajlarını anlattı.

Genç hastalar için faydalı

Eriyen stent hakkında bilgi veren Çatakoğlu, "Tasarım olarak ilaçlı metal stentlere çok benzemekle birlikte ham maddesi paslanmaz çelik değil, PLLA denilen bir polimerdir. Kalp damar hastalığını tedavi edebilecek dayanıklılıkta tasarlanmış olan bu stentler üzerinde ihtiva ettikleri ilaç sayesinde, damar yüzeyindeki darlık oluşturan plakların damarı yeniden daraltmasını önleyebilir. Damar açılıp tedavi edildikten sonra, 2-3 yıl içinde biyolojik olarak tamamen kaybolur ve yerleştirilmiş olduğu damarın sağlıklı ve yabancı materyalden bağımsız kalmasını sağlar. Şu şekilde düşünün; kırık tedavisi olduktan sonra alçı ile yaşamak zorunda değilsiniz, görevi tamamlandığında alçı alınır. Eriyebilen stentleri de alçıya benzetmek yanlış olmaz'' şeklinde konuştu. Günümüzde metal veya ilaçlı metal stentlerin kullanılabildiği hemen tüm hastalarda eriyebilen stentlerin kullanılabildiğini belirten Çatakoğlu, "Eriyen stentler özellikle ilk kez stent kullanacak hastalarda ek avantajlar sağlar. İleride aynı bölgeye bir tedavi girişimini kolaylaştırır. Özellikler genç hastalar daha çok fayda görür. Gelecekte işlem tekrarı ihtimali yüksek olan hastalara tercih edilmelidir. Risk faktörleri olan hastalarda yeniden daralma ve tedavinin tekrarı göz ardı edilmemelidir. Dolayısıyla metal stentlerin üzerine yeniden metal stent uygulamak hatta bazen 3. kez stent uygulamak gerekebilir. Şeker hastalığı, hipertansiyon, sigara, kolesterol yüksekliği ve ailede kalp hastalığı öyküsü olması ihtimali arttırır. Metal alerjisi olanlara metal stent uygulanması tekrar daralma olasılığını artıracaktır.'' dedi.

Yaşam kalitesini artırır

-Koroner damarın stente ihtiyacı kısa sürelidir. Görevini tamamladıktan sonra damarda kalmasının  avantajı yok.

-Stent eridikten sonra geriye normal fonksiyonlu bir damar yapısı kalır. İleride yapılacak tedavileri engellemez.

-Bazen stentli bölgeye yeniden stent koymak veya bypass operasyonu gerektiğinde zorluklar az da olsa yaşanabilir.

-Kan sulandırıcı süresi azalır.

-Metal stent konulan bölgenin tomografi ile incelenmesi mümkün değildir. Halbuki eriyebilen stent konulan damarlar koroner tomografi ile görüntülenme şansına sahiptir. Yaşam kalitesini arttırır.

Önerilere uyun

-40 yaş üzeri erkekler ve menopoz sonrası kadınlar düzenli kalp kontrolleri yaptırmalı.

-Anne, baba veya kardeşlerde kalp hastalığı olan, sigara içen, şeker hastalığı olan, hipertansiyon veya kolesterol yüksekliği olan kişilerde  için tetkik ve değerlendirmelerin daha titizlikle ve belli aralıklarla yaptırmalı.

Kaynak: Star

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler