Kalp yetmezliği dünya genelinde 23 milyondan fazla kişiyi etkilemektedir ve kanserden daha ölümcül bir hastalıktır. Özellikle 50 yaşın üzerinde görülme sıklığı çok artmakla birlikte 65 yaşın üzerinde %10 sıklıkla görülmektedir.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesine açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Kardiyoloji bölümü Uzmanı Doktor Levent Cerit ; Kalp yetmezliği,Kalp yetmezliğinde yüksek risk grubuna sahip kişiler hakkında ve YDÜ Hastanesi Kardiyoloji departman merkezi ile ilgili bilgiler verdi.
Uzm. Dr. Levent Cerit ;kalp yetmezliği Konjesyon olmadan nefes darlığı ve halsizlik gibi şikayetlere sebep olabilir. Kalp yetmezliği sol kalp yetmezliği, sağ kalp yetmezliği veya iki taraflı tutulum gösterebilir. Genellikle kalp yetmezlği ana pompa özelliği olan solk kalpten başlar.Kalp yetmezliği aniden başlayabilir veya uzun bir süreçte ortaya çıkabilir. Kalp yetmezliğinin semptom ve işaretleri genel olarak; nefes darlığı,halsizlik, yorgunluk, bacaklarda , dizde ve ayaklarda şişme, hızlı ve düzensiz kalp atımları , egzersiz kapasitesinde azalma,dirençli öksürük, pembe köpüklü balgam, geceleri artmış idrara çıkma, karın bölgesinde şişkinlik,hızlı bir şekilde sıvı birikimine bağlı kilo alma,iştahsızlık ve bulantı, konsantrasyon ekikliği ve dikkatte azalma , aniden ortaya çıkan ciddi nefes darlığı ve öksürük ile birlikte pembe köpüklü balgamdır.
Cerit; Kalp yetmezliği yönünden yüksek risk grubuna sahip kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları gerekmektedir. Kalp yetmezliği yönünden yüksek risk grubuna giren hastalar bakacak olursak; hipertansiyon, koroner arter hastalığı, kalp krizi , şeker hastalığı , uyku apne sendromu,Konjenital kalp hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, alkol kullanımı, tütün kullanımı,obezite , düzensiz kalp ritmi. Özellikle bahsedilen risk faktörlerine sahip kişilerin kalp yetmezliğinin semptom işaretleri yönünden uyanık olmaları ve olası bir kalp yetmezliğinin erken dönemde tanısının konabilmesi için kardiyolojik açıdan detaylı bir inceleme alınması gerekmektedir.
Uzm. Dr. Levent Cerit ; Modern çağın gerekleri doğrultusunda yüksek teknolojik alt yapıya sahip Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde Kardiyoloji Departmanında dünyada sayılı merkezde bulunan ve kardiyovasküler görüntülemede özellikle üç boyutlu (3D) ve dört boyutlu (4D) imaj ile değerlendirmede bir ilk olan GE Vivid E9 cihazı ile kalp yetmezliğine erken dönemde tanı konulabilmekte ve önlenebilmektedir. Ritm bozukluklarına bağlı gelişebilecek kalp yetmezliğinin önlenmesinde 24 saatlik EKG holter ile tanı konulabilmektedir.Kalp damar hastalıklarına bağlı gelişebilecek kalp yetmezliklerini önlemek için efor testi uygulamaları ve kardiyak BT yapılabilmektedir. Atrıva Koroner anjiografi ünitemiz 7/24 hizmet vermekte ve acil olarak anjografi yapılması gereken hastalara işlem yapılabilmektedir.Modern çağın getirdiği obezite , hareketsizlik ,sigara, sağlıksız beslenme gibi faktörlerin neticesinde ortaya çıkan ve önemli sağlık problemlerinden olan kalp damar hastalıkları , kalp yetmezliği ,kalp ritm problemleri ,kalp kapak hastalıkları gibi sağlık sorunlarına , modern çağın getirdiği en yüksek teknolojik alt yapıya ve donanıma sahip Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Departmanında uzmanlaşmış bir ekiple gereken tanı konulup kalp yetmezliğinin önüne geçilebilemektedir. İnsan ruhu sevgiden beslenir, sevgi kalpten köken alır, kalp sevdiklerinizle anlamlanır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.