• BIST 9676.4
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 14 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 8 °C

“Kanser yapıcılıkları ispatlanmış bu unsurlar kullanılmaya devam ediliyor”

Tabipler birliği pestisitler ve genetiği değiştirilmiş organizmaların sağlığa etkisi konusunda açıklama yaptı...
“Kanser yapıcılıkları ispatlanmış bu unsurlar kullanılmaya devam ediliyor”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, birçok ülkenin ürünlerini sertifikalandırarak ihraç ettiğini belirterek, “Ülkemize gelen ürünlerde böyle bir sertifika zorunluluğu yok. Bu da 7 personelle çalışan Devlet Laboratuarı Kalıntı Analiz Şubesi’ne iş yükü ve maddi yük getiriyor” dedi.

Ülkede yaygın olarak kullanılan tarım ilacı glifosfatın kalıntı analiz testinin laboratuarda yapılamadığını kaydeden Birlik, “Ulusal pazarımızı kimyasalsız kılmak için çiftçi eğitimlerinin hızlandırılması, yaygınlaştırılması, çiftçilere ücretsiz ama zorunlu eğitim sertifikasyon programlarına başlanması hedeflenmeli. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi bunu gerekli kılıyor” ifadelerini kullandı.

Tabipler Birliği, ulusal pazarı GDO’suz kılacak yasal düzenlemeleri hayata geçirmenin de öncelikli işler arasında olması gerektiğini vurguladı.

Bakanlar Kurulu’nun geçmişte aldığı bir kararla GDO’lu tohumların KKTC’ye girişinin yasaklandığını kaydeden Birlik, Avrupa Birliği (AB) müktesebatını beklemek yerine ulusal pazarı GDO’suz kılacak yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Tabipler Birliği Asbaşkanı Dr. Sonuç Büyük, “Pestisitler ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların Sağlık Etkileri” konulu toplantının sonuç bildirgesini yazılı bir açıklamayla kamuoyuyla paylaştı.

Bitki ilaçları ve GDO’lu gıdalar konusunda değerlendirmede bulunan Büyük, bugün binlerce bitki koruma ilacının (pestisit) besin zincirine girdiğini söyledi, “GDO’ların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olası etkilerine dair kanıtlar endişe verici” dedi.

“KANSER YAPICILIKLARI İSPATLANMIŞ BU UNSURLAR KULLANILMAYA DEVAM EDİLİYOR”

Gelişmekte olan ülkelerin yasal anlamda pestisit konusunda kesin çizgiler koymadığını, bu ülkelerde yaptırım, yaygın ve etkin eğitim, denetleme yapan kamusal yapıların bulunmadığını kaydeden Büyük, “Kanser yapıcılıkları ispatlanmış bu unsurlar kullanılmaya devam ediliyor” ifadesini kullandı.

“Genetiği değiştirilmiş gıdalar da pestisit endişeleriyle paralel gitmekte” diyen Büyük, “Bu gıdaları kullanıp kullanmama tercihini tüketici farkındalığına bırakmak büyük haksız olur” ifadesine yer verdi.

Sonuç Büyük, bu konuda yasa koyucuların gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğunu söyledi, pek çok AB ülkesinin GDO’suzluk yönünde harekete geçtiğini de kaydetti.

“ÜLKELERİN SAĞLIK ÖRGÜTLERİNİN ÜZERİNE DÜŞEN EN ÖNEMLİ GÖREV...”

Sonuç Büyük açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

“Ülkelerin sağlık örgütlerinin üzerine düşen en önemli görev, zararlılarla mücadelede kimyasal yöntemler dışı, biyolojik ve mekanik mücadeleyi önceleyen mekanizmaları harekete geçirmektir.

Kamunun yapması gereken; kimyasal kullanımının azaltılması, kullanılacaksa en zararsızların temini, uygun doz ve zamanda kullanımının sağlanması ve önlemlerin bu aşamada alınması olmalıdır. Kalıntı limitleri saptamaya yönelik pahalı yöntemler yerine kalıntı bırakmayacak dinamiklerin harekete geçirilmesi esas olmalı, besini zehirli kılan unsurlar, kalıntı bırakacak aşamaya gelmeden önlenmelidir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler