• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C

“Kansız, Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi Yapılıyor”

Vatandaşlar tarafından hep şikayetlerin merkezi şeklinde tanımlanan ülkenin en büyük devlet hastanesi Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel, hastanenin durumu hakkında Detay Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Berksel hast
“Kansız, Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi Yapılıyor”

Vatandaşlar tarafından hep şikayetlerin merkezi şeklinde tanımlanan ülkenin en büyük devlet hastanesi Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel, hastanenin durumu hakkında Detay Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Berksel hastanede çok başarılı işlere imza attıklarına vurgu yaptı.

HASTANENİN ÇİLESİ


“BAŞARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR”
Ülkede daha çok şikayetlerle anılan Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin Başhekimi Ersan Berksel Detay’a içini döktü ve bu hastanenin başarılarının görmezden gelindiğini kaydetti. Berksel, Kıbrıs genelinde basınç odası sisteminin bir tek Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bulunduğunu söyledi ve ani inme, felç durumlarında ilk 4 ile 6 saat içerisinde damardan ilaç uygulamasıyla pıhtının eritilmesi işlemi de bir tek bizim hastanemizde yapılmaktadır ve bu ekip bir tek bizim hastanemizde vardır” diyerek, başarılı işlerin göz ardı edildiğini en ufak bir hatanın ise insanların gözüne sokulduğunu söyledi.


“HASTANEMİZİ KÖTÜLEMEK KENDİ KALEMİZE GOL ATMAKTIR”
Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nin ülkenin en büyük ve en kapsamlı hastane olmasından dolayı tüm ülkenin yükünü çektiğini dile getiren Başhekim Berksel, “Buraya ne kadar insan giriyor, ne kadar insan şifa buluyor bunları sorgulamadan her gün sanki hastanede kötü bir şey oluyormuş gibi lanse etmek tamamen kendi öz varlığımız olan hastanemize karşı güvensizlik yaratmak ve adeta kendi kalemize gol atmaktır" dedi. 

“KANSIZ, AMELİYATSIZ KALP KAPAĞI DEĞİŞİMİ YAPILIYOR”
Devlet hastanesi doktorlarının sürekli olarak yenilikleri takip ettiğini ve yeni yöntemleri uygulamaya ağırlık verdiğini söyleyen Ersan Berksel, TAVI olarak adlandırılan ve açık kalp ameliyatı yapmaya, göğüs kafesini açmaya ve hastayı anestezi ile bayıltmaya gerek kalmadan,  damara kasıktan girilerek, kateter yöntemi ile kalp aort kapağı değişimi operasyonunun ülkemizde bir tek devlet hastanesinde uygulandığını açıkladı.

AHMET VAMIK

Ülkemizin en büyük devlet hastanesi olan Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nin Başhekimi Doktor Ersan Berksel, hastanenin sürekli olarak kötü haberlerle gündeme gelmesine rağmen devlet hastanesinde başarılı ve güzel işlerinde yapıldığına dikkat çekti. Geçmişte Bypass ameliyatı ve Stent uygulamaları gibi operasyonlar için bile hastalar Türkiye’deki hastanelere gönderilirken bugün Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde göğüs kafesi açılmadan kalp Aort kapağı değiştiriliyor. Kıbrıs genelinde sadece Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılabilen tedavi uygulamaları söz konusu. 
ahm_0481.jpg
Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarda hastanede yapılan başarılı işlere dikkat çeken Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel, birçok konuda da samimi özeleştirilerini paylaştı. 1978 yılından beridir hizmet veren Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 145 Doktor 400 hemşire, ebe, anestezi ve diyaliz teknisyen, paramedik uzmanı ve 159 (laboratuar, eczane, diyetisyen çalışanlar dahil)  idari memur, 70 işçi toplamda 774 personel çalıştığını kaydeden Ersan Berksel, beslenme, temizlik ve güvenlik işlerinin ise dışarıdan hizmet alımı ile yapıldığını, ayrıca 468 yatak kapasiteli hastanede 6 bölümde yoğun bakım ünitesi bulunduğunu kaydetti.


“HASTANEMİZ TÜM ÜLKENİN YÜKÜNÜ ÇEKİYOR”
Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nin ülkenin en büyük ve en kapsamlı hastane olmasından dolayı tüm ülkenin yükünü çektiğini dile getiren Başhekim Dr. Ersan Berksal, diğer hastanelerin yetersiz kaldığı yerde tüm vatandaşların Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne başvurduğunu ifade etti. Berksel, "bizim kırıldığımız nokta, en ufak aksi bir durum olduğu zaman, yanlış bir davranış, bir hata ve bu tıbbi bir hatada olabilir. Medya bu hataları cımbızla çekip alır ve bunlar gazetelerde manşet olarak karşımıza çıkar. Buraya ne kadar insan giriyor, ne kadar insan şifa buluyor bunları sorgulamadan her gün sanki hastanede kötü bir şey oluyormuş gibi lanse etmek tamamen kendi öz varlığımız olan hastanemize karşı güvensizlik yaratmak ve adeta kendi kalemize gol atmaktır" dedi. 

hasta-yataklari-hazir.jpg“GÜNEY KIBRIS’TA DAHİ YAPILAMAYAN TEDAVİLERİ YAPIYORUZ”
Güney Kıbrıs dahil ada genelinde bulunmayan tıbbi ekipmanların ve yapılamayan operasyonların Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde uygulandığını ifade eden Berksel, bu başarıların göz ardı edildiğini dile getirdi. Kıbrıs genelinde basınç odası sisteminin bir tek Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bulunduğunu söyleyen Ersan Berksel, “ani inme, felç durumlarında ilk 4 ile 6 saat içerisinde damardan ilaç uygulamasıyla pıhtının eritilmesi işlemi de bir tek bizim hastanemizde yapılmaktadır ve bu ekip bir tek bizim hastanemizde vardır” diyerek, birilerinin devlet hastanesinde yapılan başarılı işlere göz yumup en ufak bir hatayı insanların gözüne soktuklarını vurguladı.  Uluslar arası kongrelerde ülkemizde yapılan pıhtıya müdahale etme uygulaması operasyonlarının sunumunun yapıldığını söyleyen Berksel Güney Kıbrıs’ta dahil yapılmayan bu işlemin ülkemizde 2 yıl önce yapılmaya başlandığını dile getirdi.

“ÜLKEMİZDE KALICI BİR SAĞLIK POLİTİKASI YOK”
38 yaşındaki hastane binasının artık ömrünü doldurduğunu dile getiren Dr. Ersan Berksel, mevcut binanın artık hastanenin yükünü kaldıracak bir kapasitede olmadığını belirtti. Binanın sadece kapasite olarak değil betonarme olarak ta ömrünü tamamladığını ve 10 yıl içerisinde boşaltılması gerektiğini söyleyen Berksel, yeni hastane binasının gündemde olduğunu kaydetti. Ülkenin sağlam bir sağlık politikasına acilen ihtiyaç duyduğunu belirten Berksel, sadece yeni bina yapmanın makyajdan ibaret olduğunu ve sisteminde yenilenmesi gerektiğini söyledi. Ne devlet, ne hükümet ne de siyasi partilerin kalıcı bir sağlık politikası olmadığını dile getiren Ersan Berksel, kişisel sağlık politikaları ile sağlığın yönetilmeye çalışıldığını ifade etti. Ülkemizde alıcı bir sağlık politikası olmadığı için sağlık sisteminde bir devamlılık olmadığını kaydeden Berksel, her sağlık bakanı değişiminde sisteminde değiştiğini ve yaşanan bu sistemsizlikten dolayı hastanenin ve doktorların günah keçisi haline geldiğini vurguladı.

“YANLIŞ POLİTİKALARDAN DOLAYI ELİMİZDE DOKTOR KALMAYACAK”
Lisenin ardından 15 yıl eğitim alıp beyin cerrahı ya da kalp damar cerrahı olarak ülkesine dönen bir doktorun şu anda 3000 TL ile göreve başladığını söyleyen Ersan Berksel, “bu gidişle devlet hastanesinde doktor bulamayacağız. Kıbrıslı doktorların devlet hastanesinde 2 yıl mecburi hizmeti var ama 2 yılın sonunda kimse bu maaşa çalışmak istemeyecek. Bizim bu doktorları elimizde tutmamız için maaşlarında düzenleme yapmamız şart” diyerek yeni doktorların hak ettikleri maaşı alamadığını ifade etti.

ahm_0462.jpg“ACİL’E ACİL VAKALAR DIŞINDA HERKES GELİYOR”
Acil servisin vatandaşlar tarafından istismar edildiğini dile getiren Ersan Berksel, acil olmayan vakalardan dolayı ciddi yoğunluk yaşadığını ifade etti. Acil vakaların, kalp krizi, kanamalı kesikler, yanıklar, zehirlenmeler, kırıklar ve ciddi yaralanmalar gibi durumlar olduğunu vurgulayan Berksel, acil servisin amacının hayat kurtarıcı müdahaleler olduğunu fakat vatandaşların acil olmayan poliklinik vakalar için acilin yükünü artırdıklarını ve hizmet kalitesini düşürdüklerini söyledi. Acil servis ile ilgili özeleştiride yapan Dr. Ersan Berksel, acil servis için gerekli uzman kadronun oluşturulmadığını ve mevcut doktor yapısı ile acil servisin hizmet verdiğini belirtti. Acil servis uzmanlığının da bir ihtisas dalı olduğunu söyleyen Berksel, bu alanda uzmanlar olmadığı için hastanenin mevcut doktorlarıyla bu hizmetin verildiğini kaydetti.

“MUAYENE İÇİN SIRA NUMARASI BULMAMA GİBİ BİR SORUN YOK”
Hastaların sıra numarası bulamadığı gerekçesi ile gece yarısı saat 3’te polikliniğin önünde beklemeye başladığını basının da bunu kullanarak hastaneyi kötülediğini ifade eden Berksel, “kapıların açılacağı saat belli, işlem yapılacağı saat belli, doktorların geleceği saat belli” diyerek hastaların bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini dile getirdi. Göz hastalıkları polikliniğinde numara sorunu yaşandığını kabul eden Ersan Berksel, dahiliye, cerrahiye, cildiye, nöroloji gibi bölümlerin numaralarının bitmediğini ifade etti. Berksel, göz hastalıkları muayenesinin donanım isteyen bir bölüm olduğu için üçüncü bir muayene açılamadığını sözlerine ekledi. İstatistikleri sürekli takip ettiğini ve günde hangi polikliniğe kaç hastanın başvurduğunu tespit ederek ihtiyaca göre bazı bölümlerde doktor sayısının artırıldığını kaydeden Berksel, dahiliye ve çocuk hastalıkları gibi yoğun bölümlerde 3 ya da 4 doktorun poliklinik görevi yaptığını belirtti.

“HASTALAR RANDEVULU SİSTEME UYMADILAR”
Randevu sisteminin hastanede uygulanamadığını belirten Ersan Berksel, birçok kişinin randevu almasına rağmen randevusuna gelmediğini bunun da polikliniğin işleyişine engel olduğunu ifade etti. Berksel, “biz randevulu ve günlük gelen hastalar olmak üzere doktorun günlük muayene kapasitesini ikiye böldük. Bir doktor günlük 30 kişiyi muayene edebiliyorsa bunun 15’ini randevulu hastalara ayırdık ve o bölüme günlük hastalar için 15 numara verdik. Randevulu hasta gelmediği zaman günlük gelen hastalarda numara bulma sıkıntısı yaşıyordu böylelikle hem doktor tam kapasiteli çalışamıyor hem de hastalar mağdur oluyordu” diyerek randevu sistemi kapasitesinin şu anda minimuma indirildiğini dile getirdi.

“ÜLKEDE BU KADAR AMELİYAT YAPILAN BAŞKA BİR HASTANE DAHA YOK”
Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bugüne kadar toplamda 10271 anjiyo işlemi yapıldığını söyleyen Ersan Berksel, dünya genelinde anjiyo da ölüm riskine göre 10bin kişide 1 kişinin hayatını kaybetmesinin çok iyi hatta rekor bir skor olduğunu ifade eti. 2015 yılında 1369 anjiyo işlemi yapıldığına dikkat çeken berksel, 2015 yılında 264, toplamda 1392 kişiye stent uygulaması yapıldığını,  2015 yılında 55, son 4 yılda ise 155 hastaya kalp pili takıldığını vurguladı.  Yine 2015 yılında Kalp ve Damar Cerrahi servisinde 141 Bypass Ameliyatı ve 13 adet kalp kapağı değiştirme ameliyatı yapıldığına dikkat çeken Ersan Berksel, 11 hastaya ise hem Bypass hem kalp kapağı değiştirme operasyonu yapıldığını ifade etti. Bir cerrahın ameliyat yaptıkça tecrübesinin arttığına vurgu yapan Berksel, devlet hastanesi doktorlarının da fazlasıyla tecrübeli olduğunu vurguladı.

“GÖĞÜS KAFESİNİ AÇMADAN KALP KAPAKÇIĞI DEĞİŞTİRİYORUZ”
Devlet hastanesi doktorlarının sürekli olarak yenilikleri takip ettiğini ve yeni yöntemleri uygulamaya ağırlık verdiğini söyleyen Ersan Berksel, TAVI olarak adlandırılan ve açık kalp ameliyatı yapmaya, göğüs kafesini açmaya ve hastayı anestezi ile bayıltmaya gerek kalmadan,  damara kasıktan girilerek, kateter yöntemi ile kalp aort kapağı değişimi operasyonunun Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde 2016 yılı itibari ile uygulanmaya başlandığını ve 3 hastaya Transkateter Yöntemle Aort Kapak Değiştirilmesi (TAVI) operasyonu yapıldığını açıkladı.

“İLKLERİN VE ENLERİ BAŞARMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Hastanenin sürekli gelişmekte olduğunu ve ülkemizde organ nakli yapan tek merkezin yine Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde olduğunu belirten Ersan Berksel, 2016 yılı içerisinde 3 kişiye böbrek nakli yapıldığını ve bu operasyonların Kıbrıs’ta bir ilk olduğunu ifade etti. Berksel, önümüzdeki dönemlerde nakil türlerinin artacağını da sözlerine ekledi. “Herkesin küçümsediği bu hastanede Güney Kıbrıs dahil Kıbrıs genelinde yapılmayan bir çok uygulama yapılıyor” diyen Berksel, Hiperbarik Basınç Odası’nın da Kıbrıs’ta bir tek Nalbantoğlu Devlet hastanesi’nde bulunduğunu belirtti. Berksel, Akciğerin oksijen alma kapasitesini artıran bu uygulama ile özellikle vurgun, ani görme kaybı, ani işitme kaybı, kangren, ezilme türü yaralar ve diyabet sonucu oluşan ayak yaralarında basınç altında oksijen verilme uygulaması yapıldığını dile getirdi. 2015 yılında 57 hastaya Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulandığını söyleyen Berksel, Kıbrıs’ta bu uygulamanın Kıbrıs’ta bir tek devlet hastanesinde yapılmasına rağmen hastanenin olumlu bir reklamının yapılmadığından yakındı.

dr-burhan-nalbantoglu-devlet-hastanesinde-hijyen-sifir-250176.jpg

“1 YILDA 7878 OPERASYON YAPTIK”
2015 yılında Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 2716’sı büyük ameliyat olmak üzere toplamda 7878 operasyon yapıldığını vurgulayan Ersan Berksel, 2015 yılında 203bin kişinin ise poliklinikte muayene olduğunu açıkladı. Poliklinikte aylık ortalama 17bin hasta sirkülasyonu olduğunu belirten Ersan Berksel, bununda günde ortalama 770 kişiye denk geldiğini kaydetti. Bir yıl da bu kadar kişiye hizmet veren, 8bin civarında özellikli operasyonlar yapan, yatılı hastalara hizmet veren bu hastanenin acımasızca eleştirildiğini sözlerine ekledi.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler