Kamu Araçları İşletmecileri Birliği(Kar-İş), hükümete çağrı yaparak, otellere, okullara ve kumarhanelere toplu taşıma izni verilmesinin durdurulmasını ve ülkede toplu taşımacılığın yeniden yapılandırılmasını istedi.
Kar-İş, otel, okul ve kumarhanelere verilen izinlerin de katkısıyla toplu taşımacılığın geldiği noktada, toplu taşımacılık alanında eve ekmek götüremez duruma düşenler olduğunu savundu.
Kar-İş’te bugün basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Birlik Başkanı Menteş Aytaç tarafından okunan basın bildirisinde, “Ulaştırma bakanlığı bünyesindeki izin kurulunun özel okullara, kreşlere, üniversitelere, otellere ve bu gibi kuruluşlara izin verilmesine karşı olduğumuzu bir çok kez tepki koyarak söylememize rağmen izin makamı Ulaştırma Bakanlığı’nın izin dağıtmaya devam etmesi bizleri derinden yaraladığı gibi, bir çok arkadaşımızıda ekmeğinden etmiştir” denildi.
Her kesime hizmet etmeye hazır oldukları kaydedilen açıklamada, okul, üniversite ve otellere başka izin verilmemesi çağrısında bulunuldu ve tüm sektörlere sahip çıkmanın hükümetin görevleri arasında olması gerektiği belirtildi.
ÜLKE GENELİNİ KAPSAYAN YENİ BİR PROJE
Menteş Aytaç, Kar-İş olaraktoplu taşımacılık için ülke genelini kapsayan bir proje geliştirdiklerini, ancak bunun için öncelikle Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) Yasası’nda değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.
“Toplu taşımacılığın ada genelinde şirketleşmesi veya kooperatifleşmesi gerekiyor” diyen Aytaç, Hükümete düşen görevlerden birinin de de projeye katılmak isteyen ve istemeyen toplu taşımacılık yapan işletmecileri belirleyip, projede yer almak istemeyenlerin tazmin edilmesi olduğunu kaydetti.
KALİTELİ SEYAHAT ÖNGÖREN BİR SİSTEM
Aytaç, söz konusu projede, sabah saatlerinden günün geç vakitlerine kadar sık aralıklarla hizmet verecek, alınacak bir biletle adanın bir köşesinden diğer köşesine, yeni ve kaliteliotobüslerle seyahat edilebilecek bir sistem öngördüklerini kaydetti.
Aytaç, projenin maliyetinin bir kısmının hibe bir kısmınında kredi ile finanse edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Projelerini daha önceki hükümetlere sunduklarını ancak ilgili bakanların sık değişmesinden dolayı projenin hayata geçirilemediğini kaydeden Aytaç, iki yıllık bir sürede üç Ulaştırma Bakanı, üç Eğitim Bakanı ve beş müsteşar ile muhatap olmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
BİLİNÇLİ OLARAK BİREYSEL TAŞIMACILIĞA DÖNDÜRÜLÜYOR
106 köyde toplu taşımacılığın kârlı olmadığı için durdurulduğunu belirten Aytaç, “Hükümet bir önlem almazsa gelecek yıllarda toplu taşımacılık yok olabilir. Toplu taşımacılık müşterileri bilinçli olarak bireysel taşımacılığa döndürülüyor. Nedeni de petrolden (benzin ve dizele konan vergilerden) elde edilecek gelirle cari açıklarında kullanmadır” dedi.
Yeni ulaştırma bakanının sorunların çözümü için söz verdiğini söyleyen Aytaç, bir ay içerisinde olumlu adımlar atılmadığı takdirde eylem yapabileceklerini belirtti.
Kar-İş Yönetim Kurulu üyesi Adnan Doğruyol ise, Kar-İş’in gazetesinde yayınlanan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili yazısını okudu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.