Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2015 yılı Kasım ayı hayat pahalılığı oranını yüzde - 0.94 olarak açıkladı.
Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılı Kasım ayı Enflasyonu’nun (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi), bir önceki aya göre yüzde - 0.94, bir önceki yılın Aralık ayına göre ise yüzde 6.38 oranında gerçekleşti.
Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 233 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 121 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş yaşandığı kaydedildi.
Buna göre, en yüksek fiyat artışı, yüzde 178.57 ile salatalıkta, daha sonra yüzde 138.85 ile patlıcanda ve yüzde 99.94 ile kabakta; en yüksek fiyat düşüşü ise yüzde 46.25 ile taze fasulyede, yüzde 33.32 ile cennet hurması ve yüzde 28.08 ile marulda tespit edildi.
Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranları şu şekilde tespit edildi:
“Gıda ve Alkolsüz İçeceklerde yüzde 1.48 artış; Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri’nde yüzde 0.95 artış; Giyim ve Ayakkabıda yüzde 0.86 artış; Sağlıkta yüzde 0.70 artış; Alkollü İçecekler ve Tütünde yüzde 0.15 artış; Ulaştırmada yüzde 4.47; Eğitimde yüzde 2.91 düşüş; Lokanta ve Otellerde yüzde 0.95 düşüş; Çeşitli Mal ve Hizmetlerde yüzde 0.89 düşüş; Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlarda yüzde 0.58 düşüş; Eğlence ve Kültürde yüzde 0.24 düşüş; Haberleşmede yüzde 0.05 düşüş”
“OTOMOBİL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ”
Kasım ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının aylık ortalaması eksi olurken, döviz kurlarındaki düşüşler, otomobil fiyatlarında düşüşe neden olduğundan, en çok azalış gösteren grup ulaştırma ana grubu oldu.
Döviz kurlarındaki düşüşlere bağlı olarak eğitim, lokanta ve oteller, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, eğlence, kültür ile haberleşme ana gruplarında da düşüşler yaşandı.
Ayrıca lokanta ve oteller ana grubunda kış sezonu indirimlerinin olması nedeniyle de düşüş gerçekleşti.
“GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEK FİYATLARI ARTTI”
En yüksek artış ise gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda gerçekleşti.
Gıda ve alkolsüz içeceklerde, süt ve süt ürünlerine gelen zamların piyasaya yansıması ile taze sebzelerdeki mevsimsel fiyat değişimleri nedeniyle artış oldu.
Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri, giyim ve ayakkabı, sağlık, alkollü içecekler ve tütün ana grupları da artış gösterdi.
Açıklamada “Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeksi’nde yer alan 12 ana grubun, 7 ana grubunda düşüş, 5 ana grupta ise artış meydana geldi. Kasım ayı enflasyon rakamında yüzde -0.94 oranında azalış gerçekleşti” denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.