• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 13 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 13 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 10 °C

“Kayıp” Güney’de duygusal anlar yaşattı

“Kayıp” Güney’de duygusal anlar yaşattı

Satirigo Tiyatrosu’nda sahnelenen oyuna Kıbrıslı Rumlar yoğun ilgi gösterdi

“Kayıp” Güney’de duygusal anlar yaşattı

 Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun “Kayıp” oyunu İstanbul’dan sonra bu kez de Güney Kıbrıs’taki Satirigo Tiyatrosu’nda tiyatroseverlerle buluştu. Aliye Ummanel’in yazıp yönettiği “Kayıp” oyunu dün (19 Ocak Pazartesi) gece Lefkoşa’daki Satirigo Tiyatrosu’nda İngilizce ve Rumca altyazı ile sahneye konarken salonda duygusal anlar yaşandı. Kayıplar meselesi üzerine yazılan evrensel oyunu izleyen bazı Kıbrıslı Rumlar’ın gözleri dolarken Kıbrıs’ta Türkçe yazılan ve Rumca altyazıyla temsili yapılan ilk tiyatro oyunu olma özelliğine sahip oyun sonrasında yönetmen ve oyuncular ayakta alkışlandı.

Picture 138

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, her iki tiyatronun yetkilileri, Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleri Gülden Plümer Küçük ve Nestoras Nestoros’un yanısıra komiteden psikolog, arkeolog ve antropologlar ile Kuzey ve Güney’den basın mensuplarının da izlediği oyun Güney’deki tiyatroseverlerin de beğenisini kazandı.

Pandelidis:“Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nu burada ağırlamaktan gurur duyuyoruz”

Satirigo Tiyatrosu Yönetim Kurulu Başkanı: Spiros Pandelidis, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nu bir kez daha ağırlamaktan gurur duyduklarını söyleyerek her iki tiyatronun yıllara dayanan sanatsal paylaşım ve iletişiminin Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler’in yakınlaşmasına da önemli katkılar yaptığını ifade etti.

Ersoy: “ İki tiyatronun 27 yıllık dostluk ve barış köprüsü tüm gerici saldırılara karşı bugünlere geldi”

LTB Kültür Sanat Koordinatörü Yaşar Ersoy ise Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 3 resmi dilinden biri olan Türkçe ile konuklara hitap etti ve konuşma Aliye Ummanel tarafından ingilizceye çevrildi. İki tiyatronun 27 yıllık dostluğuna dikkat çeken Yaşar Ersoy, Aristofanes’in Barış oyunu ile başlayan bu dostluk ve sanat köprüsünün aralıksız olarak bugünlere kadar geldiğini vurguladı. Ersoy: “Her iki kesimden milliyetçi, ırkçı ve faşist kesimlerin bu dostluk ve sanat köprüsüne engel olma girişimlerine çözüm ve barış özlemini yüreklerinde hisseden Kıbrıslılar ile LBT ve Satirigo Tiyatrosu karşı durdular. Gerici güçler bizleri bu yoldan asla vazgeçiremediler.”  Kayıpların ne sadece Kıbrıslı Türkler ne de sadece Kıbrıslı Rumlar’ın kaybı olduğunu dile getiren Ersoy, “ Kayıplar Kıbrıs adasındaki insan kayıplarımızdır” dedi.

Ersoy konuşmasını “Bundan ders çıkarabilirsek bir daha kaybolmamak dileğiyle. Kemiklerimizi topraklardan çıkarmayacağımız barış dolu bir gelecek dileğiyle” sözleriyle tamamladı.

IMG_9812

Ummanel: “Bir kere daha kayıpları yaşamayalım,yaşatmayalım”

Yönetmen Aliye Ummanel de bir kere daha kayıpları yaşamayalım,yaşatmayalım sözleriyle başladığı konuşmasında çok heyecanlı olduğunu ve kendisi için bir hayal olan bu oyunun sahneye koymaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Oyunu izlemeye gelen Kıbrıslı Rum seyircilere de teşekkür eden Ummanel “Bizi birleşiren ortak acılarımızdır. Acıyı hissetmek empatiden başlar ve ne kadar empati yaparsak ortak acılar da o kadar fazla paylaşılarak azalır. Bu oyunu buna katkı yapsın diye yaptım.” dedi.

Oyun sonrasında Satirigo Tiyatrosu tarafından sanatçılara çiçek takdim edilirken gece düzenlenen resepsiyon ile sona erdi. Birçok Rum seyircinin sanatçıları teker teker kutlayarak onlarla düşüncelerini paylaşmaları da gözlerden kaçmadı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler