• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

“Kıbrıs Harnup Pekmezi” tescillendi!

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Hellim/Halloumi ve Zivaniya/ Zivania coğrafi işaret tescillerinden sonra, “Kıbrıs Harnup Pekmezi”ni de mahreç olarak KKTC’de tescil etti.
“Kıbrıs Harnup Pekmezi” tescillendi!

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Hellim/Halloumi ve Zivaniya/ Zivania coğrafi işaret tescillerinden sonra, “Kıbrıs Harnup Pekmezi”ni de mahreç olarak KKTC’de tescil etti.

Konuyla ilgili bugün KTSO’da basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Resmi Kabz Memurluğu ve Şirketler Mukayyitliği Dairesi Müdürü Ahmet Nergiz, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, KTSO Başkanı Ali Çıralı ve tescil sürecinde danışmanlık ve teknik destek hizmetleri sunan Lipa Danışmanlık Direktörü Memduh Erişmen ile harnup ve pekmez ürünleri üreticileri katıldı.

ÇIRALI: “KIBRIS HARNUP PEKMEZİ TARAFSIZLIK VE BAĞIMSIZLIK İLKELERİ IŞIĞINDA DENETLENİP BELGELENDİRİLECEK”

Çıralı etkinlikte yaptığı konuşmada, KTSO’nun Kıbrıs Harnup Pekmezi’ni mahreç adı olarak KKTC’de tescil ettiğini anlattı.

Çıralı, Lipa Danışmanlık tarafından hazırlanan araştırma raporunun 6 Mayıs’ta resmi gazetede yayınlandığını, 3 aylık resmi itiraz sürecinin tamamlanmasıyla ürünün  yarından (6 Ağustos 2016) geçerli olmak üzere tescil edildiğini kaydetti.

Kuzey Kıbrıs’ın coğrafi bölge olarak ilan edildiği tescilde, yerli harnup türleri kullanılarak ve pekmezin geleneksel tarifine bağlı kalınarak üretim yapılacağını dile getiren Çıralı, “Bu tescille ülkemizin en kıymetli ürünlerinden birisi olan harnup ve harnuptan üretilen pekmezin korunması, kalite ve standardının garanti altına alınarak ürününün markalaşması sağlanacak. Bununla birlikte piyasadaki sıradan pekmezlerden ürünümüzün ayırt edilmesi sağlanacak ve üreticilerimizin ürünleri kıymet kazanacaktır” dedi.

KTSO bünyesinde kurulan ve ISO 17065- Ürün Belgelendirme Kuruluşları Standardına göre akredite edilmek üzere olan KTSO Belgelendirme Birimi vasıtasıyla, Kıbrıs Harnup Pekmezi’nin tarafsızlık ve bağımsızlık ilkeleri ışığında denetlenip belgelendirileceğini söyleyen Çıralı, mahreç adına uygun üretim yapan ve bunu belgelendiren firmaların tescili gösteren logoyu kullanma yetkisine sahip olacağını söyledi.

“KOLOKAS KONUSUNDA KIBRISLI TÜRKLERİN HAKLARINA ZARAR GETİRECEK BİR DURUM YOK”

KTSO’nun; zeytinyağı, karayağ, çakıstes, talar peyniri, samarella, şeftali kebabı, üzüm sucuğu, ceviz macunu  gibi ürünlerin tescili için çalışmaya devam ettiğini söyleyen Çıralı, Güney Kırbıs’ın “Sotira kolokası-bullezini” “menşe ismi korumalı ürün” olarak tescil ettirmesi konusuna da değindi.

İlgili tescilin Güney Kıbrıs’taki belirli bir bölgede yetişen kolokası kapsadığını söyleyen Çıralı, bu durumun Kıbrıslı Türklerin haklarına zarar getirmeyeceğini anlattı.

Çıralı, bu bağlamda Kıbrıslı Türklerin de isterlerse “Yeşilırmak Kolokası” için tescil alabileceğini anlattı.

ORÇAN: “HARNUPA HAK ETTİĞİ DEĞER VERİLMİYOR”

Tatlısu Belediyesi Başkanı Halil Orçan da, tescilin kendileri için oldukça önemli olduğunu anlattı.

Harnupun ülke ekonomisi için önemini anlatmak için çok uğraş verdiklerini ancak siyasilerin bu konuda duyarsız olduğunu söyleyen Orçan, tescil sürecini yürüten KTSO ve sanayicilere teşekkür etti.

Orçan, harnup ağaçlarının korunması ve harnupa hak ettiği değerin verilmesi için çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

NERGİZ: “BAŞKA ÜRÜNLER DE VAR”

Resmi Kabz Memurluğu ve Şirketler Mukayyitliği Dairesi Müdürü Ahmet Nergiz de toplantıda yaptığı konuşmada, harnup pekmezi tescilinin önemli bir adım olduğunu anlattı.

Tescil etmek istedikleri başka ürünler de olduğunu söyleyen Nergiz, harnup pekmezinin sağlığa yararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Nergiz tescilin ülkeye ve topluma hayırlı olmasını diledi.

ERİŞMEN: “BİR BUÇUK SENE SÜRDÜ”

Lipa Danışmanlık Direktörü Memduh Erişmen ise toplantıda yaptığı konuşmada, tescilin yaklaşık bir buçuk sene sürdüğünü dile getirdi.

Bu sürede üreticilerle toplantılar yaptıklarını ve numuneler alıp incelediklerini anlatan Erişmen, üreticilere ve Resmi Kabz Memurluğu’na gösterdikleri destek, KTSO’ya da bu sürece liderlik ettiği için teşekkür etti.

Daha sonra tescillenen Kıbrıs Harnup Pekmezi hakkında bilgi veren Erişmen, tescil adındaki Harnup yerine Harup, Harnıp, Harnıb ve Keçiboynuzu kelimelerinin de kullanılabileceğini söyledi.

Tescillenen ürününün tanımını “Harnup ağaçlarının kabuksu meyvelerinden elde edilen şıranın fazla suyunun uçurulması ile elde edilen yüksek şekerli ve koyu renkli pekmez” şeklinde yapan Erişmen, ürünün ayırt edici özelliklerini şöyle sıraladı:

“Bala yakın yoğunlukta olması, kendine has keskin aroma ve kokuya sahip olması,Kıbrıs’ta yetişen harnup ağaçlarından elde edilen meyvelerden üretilmesi.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler