Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır arasında dün Doğu Akdeniz doğalgaz boru hattı inşası için ilk imzalar atıldı. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kıbrıs adası açıklarında keşfedilen doğalgaz yataklarının Rumlar tarafından tek taraflı parsellenmesine itiraz ediyor.
KIBRIS Rum yönetimi ve Mısır, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) tüm itirazlarına rağmen, tek yanlı parselledikleri Kıbrıs adasının güneyinde keşfedilen doğalgaz kaynaklarını, boru hattıyla Mısır’a ulaştırma konusunda anlaşma imzaladı. Rum ve Mısır enerji bakanlarının Lefkoşa’da imzaladıkları anlaşmaya göre, 2020’ye kadar deniz altından boru hattı döşeme çalışmaları tamamlanacak ve doğalgaz satışına başlanacak. Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Mısır Enerji Bakanı Tarık El-Molla’nın dün törenle imzaladığı doğalgaz satış ve boru hattı inşa anlaşmasına göre, Mısır Rumlardan alacağı doğalgazı iç pazarında kullanacak. Ayrıca Avrupa ya da Arap ülkeleri gibi üçüncü ülkelere satabilecek.
RUMLARLA İŞBİRLİĞİ ARTACAK
Anlaşmanın ardından yapılan açıklamaya göre, iki ülkenin hükümetleri doğalgaz boru hattı inşa için ayrı bir anlaşma imzalayacak. Rumların tek yanlı ilan ettiği münhasır bölgelerinde petrol de bulunması halinde, işbirliğine doğalgazın yanı sıra petrol de eklenecek. Boru hattının 2020 yılında tamamlanması ve sevkiyatın başlaması hedefleniyor. Mısır Enerji Bakanı Tarık El-Molla, anlaşmanın ardından Rum lider Nikos Anastasiadis ile bir araya gelerek ilişkilerin daha da güçlenmesini istediklerini söyledi. El-Molla, “Mısır hem nüfusu hem de tüketici olarak büyük bir ülke. Doğu Akdeniz’deki yer altı kaynaklarının kullanımı konusunda işbirliğimizi arttırmak istiyoruz. Bu işbirliği anlaşmasına ülkelerimizin liderleri Sayın Nikos Anastasiadis ve El Sisi’nin tam desteği var” dedi.
Türkiye ve KKTC’den itiraz
DOĞU Akdeniz’deki enerji krizi, Rumların Kıbrıs adasının güneyini tek yanlı parselleyerek uluslararası ihalelere çıkması ile başladı. Türkiye ve KKTC’nin tüm itirazlarına rağmen ilk ihaleyi 4 yıl önce yapan Rumlar, Amerikan Noble Enerji’ye kiraladıkları Afrodit adı verdikleri parselde doğalgaza ulaştı. Sondajların yanısıra komşu ülkeler, Mısır ve İsrail ile münhasır ekonomik alan anlaşmaları imzalayan Rumlar, ardından peşpeşe yeni ihalelere çıktı. 3 yıl önce yapılan ihalede İtalyan ENI ve Fransız TOTAL şirketleri de Rumlardan parsel kiraladı. Ancak yaptıkları sondajlarda henüz petrol ya da doğalgaza ulaşamadı. Türkiye ve KKTC bu gelişmeler yaşanırken, Kıbrıs adasının tek yanlı parsellenmesine karşı çıktı. Türkiye, iki yıl önce Piri Reis, geçen yıl da Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemilerini, savaş gemileri eşliğinde sondaj çalışmalarının devam ettiği Ada’nın güneyine gönderdi. Bölgedeki son sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa, geçen yıl bölgeden ayrıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.