Kıbrıs’ta çözümü, sanki biz Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar yapacakmış gibi bir havaya giriyoruz. Çok özür dileyerek söyleyeyim bizlerin ‘Zurnanın son deliği’ olduğunu ve zırtt sesi bile çıkartamadığımızı unutuyoruz. Büyük ülkeler kendi menfaatleri doğrultusunda burasını bölüyor sonra da ABD yapıştırıcısı ile yapıştırmaya çalışıyor.
Kıbrıs’ın stratejik öneme haiz bir Ada olduğu sanırım çok bilinmeyenli bir denklem değil. Ancak Süveyş Kanalının genişletilmesi, Doğu Akdeniz havzasında gaz ve petrolün bulunmasının yanısıra, yeniden inşa edilmeye çalışılan ‘İpek Yolu’ Kıbrıs’ın önemini birkaç misli daha artırdı. Öyle ki, ABD önderliğinde Güney Kıbrıs, Yunanistan Birleşik Arap Emirlikleri, Küveyt, Mısır, İsrail, Suudi Arabistan, bölgede bir birliktelik oluştururken, bunun karşısında da İpek Yolunu yeniden canlandırmaya çalışan Çin, Rusya, İngiltere, Türkiye, Katar hatta İran ayrı bir güç oluşturdu.
Mısır, cumhurbaşkanı Muhammed Morsi’yi deviren Sisi’nin başa geçmesi ile politika değiştirerek bölgenin abisi olma hedefini seçti ve Türkiye’ye karşı bir politika sürdürmeye çalışıyor. O zamandan beri Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler buzdan kale oldu. İsrail ve Yunanistan askeri ilişkilerini resmi olarak yeniledi ve 2015 yılı boyunca bir Kuvvetler Statüsü Sözleşmesi (SOFA) imzalayarak kilometre taşını genişletti. İsrail'in Iniohos 2017'deki tatbikata katılımı Yunanistan ve İsrail'in daha derin hava kuvvetleri işbirliğini içerisine girdiğinin bir göstergesi oldu.
SOFA anlaşmasına paralel olarak, ABD’nin isteği ile Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen pilotlar, BAE ile İsrail’in resmi bir diplomatik ilişkiye sahip olmamalarına karşın geçtiğimiz günlerde Yunanistan tarafından oluşturulan ortak hava kuvvetleri tatbikatında, İsrailli pilotlar ile birlikte uçarak bir ilke imza attı.
Abu Dabi, on ay önce Lefkoşa'da bir elçilik açarak etnik ve dini açıdan bölünmüş Ada’da Güney Kıbrıs ile diplomatik ilişkilerini derinleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri, Kıbrıs'ın Limasol limanı için iki imtiyaz sözleşmesi imzalayan Dubai merkezli deniz terminalleri şirketi DP World ile Kıbrıs ekonomisinde önemli bir yer tutmaya başladı.
İlginçtir, İsrail KKTC’den sürekli toprak alıyor. 15 Avukat işin kaymağını yiyerek bilmem ne kadar şirketin sahibi gözüküyor. Anastasiadis Netanyahu’dan KKTC’den toprak almaması ricasında bulundu. Netanyahu da ona 50 bin İsrail askerini orduna al yatırımı durduralım dedi. İsrail’in 50 bin asker verdiği RMMO’da dururken, Türk Ordusu çıksın diyen Anastasiadis, ikili oynuyor. Bir tarafta Kuveyt parası ve ABD-İsrail-Mısır paktı ile flört ederken, diğer taraftan Çin’in kurduğu Asya Alt yapı Bankasına ortak olarak Rusya, İngiltere, Türkiye, Katar birlikteliğinde de yer almaya çalışıyor. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Anastasiadis’e açıkla yoksa ben açıklarım dediği husus işte budur
İpek yolu ile ilgili kavga büyük. İpek yolu neden bu kadar önemli derseniz 60 ülkede Çin’in, Türkiye’nin, İngiltere’nin yemeğinde tutun da her türlü kültürel faaliyetlerinin yanısıra ticari faaliyetleri olacak da ondan derim. Örneğin ABD patentli Hamburger, bilmem ne burger gibi yiyeceklerin yerini Çin yemekleri, Çin sanayi tesisleri ile finansından tutun da teknik eşyalara kadar ABD ortak patentli her şeye ortak olacak. ABD hegemonyası biterken, mevcut durum tam tersine dönecek. Bu nedenle Pentagon ipek yolunu engellemeye çalışıyor. Kısacası şuanda 2 ayrı kutup var. İpek yolu kurulursa NATO biter. Türkiye dâhil, AB ülkelerinden birçoğu NATO’dan zaten çıkmak için sırada bekliyor. İki gücün çarpıştığı bu Ada’da bizler çözümü bekliyoruz ama perde arkasında kotarılanları da işimize gelmediği için görmezden geliyoruz. Böylesi bir ortamda çözüm olur mu dersiniz?
Bölgede, İsrail- ABD-Kıbrıs –Yunanistan, BAE, Mısır ittifakına karşın İngiliz, Katar, Türkiye, Çin, Rusya ittifakı var. Bu ittifaklar olunca bir anlaşma bir çözüm olanağı sanırım olmaz. Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu buralara gelip konuşuyor. Başbakan Özgürgün konuşuyor. Cumhurbaşkanı Akıncı da konuşuyor. Ama bu durumları ahaliye hiç anlatmıyorlar. Anlatsalar bu ahmak değil ona göre gardını alır.
Ercan’ın genişletilmesi. Türkiye’de dünyanın en büyük havaalanının kurulması, hatta Atlas Global’ın, Touch down yaparak Ercan, Adana, Beyrut uçuşlarına başlayacağını açıklaması büyük resmin bir parçası olamaz mı? Ve yarın Beyrut, daha sonra Bakü,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.