Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’ni oybirliğiyle kabul etti.
OY BİRLİĞİYLE MECLİS’TEN GEÇTİ: Askerlik süresinin kısaltılması konusundaki yasa önerileri gündemden düşerken, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan ve yaşı ilerledikçe geleceklerinde belirsizlik hâkim olan uzman askerlerin güvence altına alınmaları konusunda Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi dün oybirliğiyle Meclis’ten geçti.
KOMUTANLAR DEĞERLENDİRDİ: Emekli komutanlar, 650 civarı uzman, er veya erbaş için düzenlenen yasa önerisini, gazetemize değerlendirdi. Bazı komutanlar, yasayı memnuniyetle karşılarken, bazıları ise, bu yasayı yetersiz ve eksik buldular.
Rana SARRO
Askerlik süresinin kısaltılması konusundaki yasa önerileri gündemden düşerken, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan uzman askerlerin güvence altına alınmaları konusunda yasa önerisi Meclis’ten geçti.
Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na sevk ettiği Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi, dün Meclis’ten geçti.
Yasa önerisi, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan uzman er ve erbaşların kadınlar için 40, erkekler için de 45 yaşından sonra, emeklilik hakkı kazanıncaya kadar, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı sivil hizmet birimlerinde istihdam edilmelerine devam edilmesinin sağlanmasını içeriyor.
Öneri, devlete mali açıdan ek külfet getirmeden ve kamu düzenini bozmadan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı altında hizmet yapan, 40 yaşına gelen kadınlar ile 45 yaşına gelen erkek mukaveleli er ve erbaşların emekli oluncaya kadar güvence altına alınmaları ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın sivil kadrolarında istihdam edilmelerine yönelik kuralları öngörüyor.
Yasa Önerisi, mukaveleli er ve erbaşların emeklilik hakları ve gelecek güvencesi ile ilgili kuralları düzenliyor.
OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’ni oybirliğiyle kabul etti. Komite Başkanı Menteş Gündüz’ün konuyla ilgili raporu okumasının adından bazı milletvekilleri söz alarak görüşlerini aktardı.
Yasa önerisi, “devlete mali açıdan ek külfet getirmeden ve kamu düzenini bozmadan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı altında hizmet yapan 40 yaşındaki kadınlar ile 45 yaşına gelen erkek mukaveleli er ve erbaşların hizmetlerinin emekli oluncaya kadar güvence altına alınması ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın sivil kadrolarında istihdam edilmelerine” yönelik kuralları düzenliyor.
BAŞBAKAN VE VEKİLLER NE DEDİ?
UBP Milletvekili Dursun Oğuz, yasa önerisi ile ilgili detaylı çalışmalar yapıldığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. TDP Milletvekili Zeki Çeler de, yasa önerisine olumlu oy vereceklerini belirterek, GKK’nın en üst kademedeki komutanının KKTC vatandaşı olabilmesi konusunun da gündeme getirilmesini istedi. DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz de, emeği geçen tüm kesimlere teşekkür etti. CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali ise, “Bugün bir anomali düzeltilecek. Sosyal güvencenin sağlanmasıyla askeri kurallara uyanların ordu bünyesinde istihdamının sürmesi sağlanacak” dedi. UBP milletvekili Ersin Tatar da, düzenlemeye destek vereceklerini, olayın mali boyutu değerlendirildiğinde parasının Türkiye tarafından verildiğinin görüleceğini, bu düzenlemelerden dolayı doğacak ek mükellefiyetlerin savunma bütçesinden karşılanacağını kaydetti. UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, mücahitlerden kurulu GKK’nın önemli bir kurum olduğunu belirtti. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yasal değişiklikle, GKK’ta çalışan, 40 yaşında sistemin dışına çıkarak gelirden yoksun durumda hayatını sürdüren kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Önemli olanın çalışanların çalıştığı sürede geride kalan hayatlarının garanti altına alınması olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, katkı koyan herkese teşekkür etti.
KOMUTANLAR BU YASA’YA NASIL BAKIYOR?
Emekli komutanlar, ilgili yasa önerisini gazetemize değerlendirdi. Bazı komutanlar, yasaya olumlu bakarken ve takdirle karşılarken, bazıları ise, bu yasayı yetersiz ve eksik buldular.
EMEKLİ ALBAY CENK DİLER:
“GELECEKLERİNDEKİ BELİRSİZLİK ORTADAN KALKIYOR”
“Bu yasanın çıkmasını takdirle karşılıyorum. Emeği geçenlere, tüm uzman personel adına teşekkürlerimi iletiyorum. Bu yasadan önce; yaşlanıp işe yaramayan uzmanların geleceklerinde bir belirsizlik hâkimdi. Bu yasa ile verimli zamanlarını askere vermiş uzman personel, artık geleceğine de umutla ve güvenle bakabilecek ve geleceğini garanti altına alabilecektir. Bundan sonra ilan edilecek münhallarda da, uzman personel ihtiyacı daha rahatlıkla ve nitelikli olarak karşılanabilecektir diye düşünüyorum. Uzman personel kademeli olarak çoğaldıkça muazzaflık süresinde de kısalmaya gidilebilecektir.”
EMEKLİ SUBAY, ESKİ ASAL VE SEFERBERLİK ŞUBE MÜDÜRÜ KAZIM AND:
“YETERSİZ, KISIR VE EKSİK BİR YASA”
“Yetersiz, kısır ve eksik bir yasadır. Bunun yeterli hale getirilebilmesi, apayrı bir profesyonel askerlik yasası yapılmasıyla ancak sözleşmeli ve uzman askerlerin, tüm sosyal hakları ve güvenceleri verilerek daha kapsamlı bir yasa ile halledilebilir. Çok basit ve dar anlamda emeklilik hakkı vermek suretiyle işi orada bırakmak çok yetersizdir.”
EMEKLİ GENERAL SALİH CENGÂVER CEM: “GÜZEL BİR GELİŞME”
“Bu yasa bence olumlu bir yasadır. Çünkü bu insanların geleceğe dair bir takım kaygıları vardı. Bu kaygıları bir nebze olsun gideren bir yasadır. Ben şahsen olumlu bakıyorum. Uzun süredir de çıkması tartışılan bir yasaydı, böyle bir boşluk vardı. Mukaveleli erbaş ve erlerin emekli oluncaya kadar istihdamlarını ve gerekli performansları kaybedince bu insanların uzman olarak mukaveleleri yenilenmiyordu. Ve bir anda kendilerini dışarıda buluyorlardı. Şimdi askeri birliğin gerektirdiği performanslarını kaybedince, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki ciddi fiziki performans istemeyen, daha sivil görevlerde de kullanılabilecekler. Bu bakımdan, bu kesimde görev yapan uzman erbaş ve erlerin veya mukaveleli erbaş ve erlerin bir sıkıntısı, geleceğe dair endişeleri bir nebze karşılanacaktır. Ben olumlu bakıyorum. Daha da, bu tür sosyal güvenlik yasalarının, hem askerde olan insanlarımız için hem de diğer iş kollarındaki insanlarımız için düşünülmesinde fayda olacağını söyleyebilirim. Güzel bir gelişme.”
ASKERLİK (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ GENEL GEREKÇE:
“Bu Değişiklik Yasası, 1997 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığında istihdam edilmeye başlanan mukaveleli er ve erbaşların sosyal haklarının düzenlenmesini ve Güvenlik Kuvvetlerindeki hizmetlerini güvence altına almasını amaçlanmaktadır. Bu Yasanın 9’uncu maddesi kapsamında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nda mukaveleli er ve erbaşlar “Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Er ve Erbaş Tüzüğü” tahtında istihdam edilmektedirler. Askerlik görevinin icrasında eğitim, spor, denetleme, tatbikat, nöbet gibi faaliyetlerin yürütülmesinde en büyük yükü çeken ve düzensiz mesai şeklinde çalıştırılan mukaveleli er ve erbaşlar, olumlu sicil alma koşulu ile bu Tüzük çerçevesinde yapılacak sınavlarla istihdamı öngörülmekte ve mukavelesi yenilenmektedir. Sözleşme süreleri ise 55 yaş olarak belirtilmektedir. Ancak, 40 yaşlarına gelen mukaveleli er ve erbaş işe giriş anındaki performans değerlerini gösterememektedir. Bu durumda olumsuz sicil alabilmekte ve sözleşmesi de bu aşamada yenilenmesi imkansız hale gelmektedir. Sözleşmesi yenilenmeyen, mukaveleli er ve erbaşın görevine son verilmektedir. Yapılan bu çalışma ile mukavelleli er ve erbaşların emeklilik hakları ve gelecek güvencesi ile ilgili kurallar düzenlenmiştir. Bu yasal çalışma, Devlete mali açıdan ek külfet getirmeden ve kamu düzenini bozmadan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı altında hizmet yapan, 40 yaşındaki bayanlar ile 45 yaşına gelen erkek mukaveleli er ve erbaşların hizmetlerini emekli oluncaya kadar güvence altına alınmaları ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının sivil kadrolarında istihdam edilmelerini yönelik kuralları öngörmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.