Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin CTP ile ilişkilerini askıya aldığı açıklaması sonrasında, kırsal belediyelerde yaşanan sorunların yeni kaosları beraberinde getirdiği kaydedildi. Detay Gazetesi’ne konuşan Mesarya bölgesindeki bazı belediye başkanları “Kırsal belediyeler, artık kıraç belediye oldu” diyerek, belediyelerinin kötü durumuna işaret etti. Belediye başkanları, yerel yönetimlere devlet katkısının adil bir şekilde verilmesini istediklerine dikkat çekti ve bu mücadelenin hep birlikte verilen bir mücadele olduğunu, seçimden sonra mücadelelerini her platformda sürdüreceklerini açıkladılar.
Rana SARRO
Gönyeli Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli’nin, yerel yönetimlerdeki sorun ve sıkıntılar gerekçesiyle, Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG) ile ilişkilerini askıya alması kararı, özellikle kırsal kesim belediyelerinde yaşanan sorun ve sıkıntıları gündeme getirdi.
Kıbrıs Türk belediyeciliğinin sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasının önündeki en önemli engelin merkezi hükümetlerin işbirliğinden kaçınması olduğunu savunan Ahmet Benli’nin aldığı karar ile ilgili bazı kırsal kesim belediyeleri Detay Gazetesi’ne konuştular.
Kırsal kesim belediyeleri, Ahmet Benli’nin, kararının memnuniyet verici olduğunu kaydederek, bu kararın Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu’nda tartışılan ve kırsal belediyeler için alınmış bir karar olduğunu belirttiler.
Yerel yönetimlere devlet katkısının adil bir şekilde verilmesini istediklerini belirten belediye başkanları, bu mücadelenin hep birlikte verilen bir mücadele olduğunu ve seçimden sonra mücadelelerini her platformda sürdüreceklerini de belirttiler.
SENNAROĞLU: “SEÇİMDEN SONRA MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Büyükkonuk’un CTP-BG’li Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin aldığı kararın hep birlikte verilen bir mücadele olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Tabi ki bu süreç içerisinde Ahmet Benli, partiden istifa etmemiştir. Bu mücadele, kırsal kesim belediyelerinde sorun olan ve kangren haline gelen sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının ve elektrik kurumuna ödenmesi gereken elektrik borçlarının ödenmesi için devlet katkısının artırılması yönündedir. Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, bir sonuç alınamazsa böyle bir karar alacağını bize bildirmiştir. Bu mücadelenin hepimizin mücadelesi olduğunun bilinci içerisindeyiz. Gönyeli Belediyesi’nin bir sıkıntısı yoktur ama bizim doğal gelirlerimiz çok zayıf ve trilyonlarca borcumuz bulunmaktadır. Dolayısıyla, seçimden sonra mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz.”
ADAHAN: “YEREL YÖNETİMLER TOPUZLA İDARE EDİLİYOR”
Vadili’nin UBP’li Belediye Başkanı Mehmet Adahan da, Ahmet Benli’nin tepkisinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, merkezi hükümetin ‘eline bir topuz aldığı’ ve yerel yönetimleri idare ettiğini söyledi ve şöyle konuştu:
“Yerinde yönetim anlayışını hâkim kılan bir köklü yasaya gidilmelidir. Ahmet Benli’nin da tepkisi budur. Bu tepkiyi çok iyi değerlendirmek lazım. Artık yerel yönetimlerin topuzla idare edilme zamanı bitti. Dünyada Avrupa Birliği, bugün artık, yönetimi yerelde ve genelde olmak üzere iki ayırdı ve yerinde yönetimleri güçlü kıldı. Ülkemizde ise, ellerinde bir topuzla yerel yönetimleri idare etmeye çalışıyorlar. Topuz derken, merkezi yönetimin yasa yapma gücüdür. Yerel yönetimlerin yerinde yönetim konusunda yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardır. Kaymakamlıklar ellerini yerel yönetimlerin üzerinden çekmelidir. Yerinde yönetim anlayışı değişmelidir. Dolayısıyla Ahmet Benli’nin bu çıkışını canla başla destekliyoruz.”
ÖNCÜ: “KIRSAL BELEDİYELERDİK, KIRAÇ BELEDİYELER OLDUK”
İnönü’nün Bağımsız Belediye Başkanı Ali Öncü ise, Ahmet Benli’nin belirttiği sıkıntılar doğru olduğunu kaydederek, ‘kırsal belediyelerin, artık kıraç belediye’ olduğu benzetmesinde bulundu. Belediyelere devlet katkısının adil bir şekilde verilmesi gerektiğini vurgulayan Öncü şunları söyledi:
“Yerel yönetimlere devlet katkısının adil bir şekilde verilmesini istiyoruz. Bir kere nüfus yapısı uygundur. Dejur nüfusun yapısı bize uygun değildir. Kırsal belediyeler, artık kıraç belediye oldu. Şuan kırsal belediyeler kötü durumda, dolayısıyla devletin buna biran önce çözüm bulması gerekiyor.”
ORÇAN: “DEVLET KATKI PAYI SİSTEMİ DEĞİŞMELİ”
Tatlısu’nun DP/UG’li Belediye Başkanı Hayri Orçan da, Ahmet Benli’nin aldığı kararın Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu’nda tartışılarak alınan bir karar olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:
“Ahmet Benli’nin söylediklerinin hepsine bir tamam, ben de katılıyorum. Zaten o açıklananların tamamı belediyeler birliği yürütme kurulunda da tartışılmış ve karara bağlanmıştı. Bizim taleplerimiz de bu yöndedir. Maalesef bir önceki hükümet döneminde bu yana devam eden sıkıntılarımızdır. Yani biliyorsunuz, seçim öncesinde UBP hükümeti döneminde, kanun hükmünde kararname ile belediyeler 9.25’e çıkarılmıştı. Ancak geçiş hükümeti bu kararı uygulamadı. Daha sonraki hükümet de maalesef bu kararı uygulamadı ve yasallaştırmadı. Dolayısıyla özellikle yerel gelirleri fazla olmayan kırsal belediyeler şuanda çok zor durumdadır. Kırsal belediyelerin çok ciddi mali sıkıntıları var. Bunun bir an önce çözülmesi gerekir. Yapılan çalışma nüfusu 5 binin altında olan belediyelere 9,25, geri kalanı da diğer belediyelere nüfus oranında artırılması yönündeydi. Artık bu devlet katkı payının da şeklinin değişmesi lazım. Yüzde 70’i nüfusa göre verilirken, yüzde 30’luk kısmı da gelişmişlik endeksine göre verilmeli diye düşünüyorum. Bunun biran önce yapılması lazım.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.