Yüksek data hızları ile mobil sağlık, mobil eğitim gibi uygulamalarda daha hızlı veri paylaşımı, düşük gecikme zamanı ile daha da keyifli oyun deneyimi, video indirme ve izleme kalitesinde farklılaşma, daha yüksek kapasite ile daha da kaliteli iletişim için 4G teknolojisi için Kuzey Kıbrıs Turkcell teknik altyapının hazır olduğunu duyurdu. Peki bu yeni teknolojiye vatandaşlar ne kadar hazır. 4G teknolojisi özellikle 4G uyumlu cihazlar ile devreye girebilecek. Kuzey Kıbrıs Turkcell, şirketin hazır olduğunu açıklasa da bir dizi sorun hala mevcut. 4G teknolojisi bu yıl içerisinde halkın kullanımına sunulacak gibi gözüküyor. Ancak Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri Haberleşme Kurumu’ndan henüz izin onayı çıkmış değil.
Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca ülkedeki 4G'nin durumu hakkında bilgi verdi ve "teknoloji ve iletişimde bir dünya markası olan Turkcell Grup’un güvencesi ile Kuzey Kıbrıs’ta “LTE (LongTermEvolution) 4G teknolojisine başlatmaya hazır olduklarını” belirtti. Kuzey Kıbrıs Turkcell’in,4G’yi adaya taşımak için tüm hazırlıklarını tamamladığını vurgulayan Aybars Karaatmaca, “İnsan kaynağı, bilgi, teknik donanım ve yatırım olarak bu tarihi dönüşüme hazırız. Mobil iletişimde yeni bir dönem başlayacak, Kuzey Kıbrıs Turkcell’liler bir kez daha dünyanın en ileri teknolojisine sahip olmanın avantajını yaşayacak” şeklinde konuştu.
9 ülkede 72 milyon müşterisi olan ‘Turkcell Grup’un bir unsuru olmanın hem Kuzey Kıbrıs Turkcell, hem de ülkemiz için çok önemli bir avantaj olduğunu vurgulayan Aybars Karaatmaca, “Turkcell Grup, 4G teknolojisi konusunda hem Türkiye, hem de Kuzey Kıbrıs için olağanüstü bir çalışma içerisindedir” dedi.
‘Daha fazlası için tam zamanı’
“Daha hızlı internet, daha kaliteli iletişim için 4G’nin tam zamanı” diyen Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, dünyanın en ileri teknolojisine yatırım yapmayı sektördeki lider sorumluluğunun bir gereği olarak gördüklerini belirtti.
Karaatmaca sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeni akıllı telefonlar 4G teknolojisini destekliyor. Kuzey Kıbrıs’ta teknolojiye çok duyarlı ve gelişmeleri yakından takip eden önemli bir çoğunluk var. 4G destekli akıllı telefonlara yatırım yapan halkımız, bir an önce bu teknolojiden yararlanmak istiyor. Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak misyonumuz adaya kesintisiz ve kaliteli iletişim özgürlüğünü yaşatmak, teknolojide hep daha fazlasını sunmaktır. Şimdi de ‘4G’nin tam zamanı’ diyoruz ve bu önemli yatırıma hazırız.”
Dünyada yaygınlaşıyor
4G’nin büyük bir hızla dünyaya yayıldığını anlatan Aybars Karaatmaca,“Bugün Global Mobil İletişim Hizmeti Sağlayıcılar Birliği’nin (GSMA) verilerine göre dünyada 124 ülke 4G’ye geçmiş durumda. 360 LTE şebekesinde 373 milyon kullanıcı 4G hızından faydalanabiliyor. Kuzey Kıbrıs’ı da bu hızla tanıştırmak için bizim açımızdan geriye sayım başlamıştır. Artan data talebini de göz önüne aldığımızda 4G’ye geçiş için acele etmemiz gerektiğini biliyoruz. Turkcell Grup’un insanımıza bu olanağı sunacak gücü vardır.”
Önemli bir istek var
4G’ye geçiş konusunda devlet ve hükümet yetkililerinde de önemli bir istek olduğunu anlatan Aybars Karaatmaca, “Bu istek, bizleri daha da motive ediyor. 4G teknolojisinin hayata geçirilebilmesi için fırsat tanınmasını umuyoruz. Hem Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığıhem de Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile bu beklenti ve hedeflerimiz paylaşılmıştır” dedi.
Dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi 4G’nin tümüyle IP tabanlı bir yapıya sahip olduğunu anlatan Aybars Karaatmaca, iş ortakları Ericsson ile işbirliği içerisinde Kuzey Kıbrıs’ta ilk LTE testini yaptıklarını, ülke genelindeki tüm testlerde en yüksek hıza ulaştıklarını, 4G Beta sürecine yönelik testlerin tamamlandığını, bu testlerin hem Kuzey Kıbrıs Turkcell İletişim Merkezleri’nde hem de ev ve işyerlerinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.
3G nedir?
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (International Mobile Telecommunications-2000) (IMT-2000), 3G (orijinal açılımı 3rd Generation, 3N ya da 3. Nesil) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir.
Uzun mesafeler arası telefon görüşmelerini, kablosuz veri aktarımlarını ve görüntülü aramaları yapabilmemize olanak veren 3G, 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında da, eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızları (HSPA+ ile iniş yolunda 14.4 Mbit/s ve çıkış yolunda 5.8 Mbit/s’e ulaşan hızları) desteklemektedir.
Kısacası daha büyük ağ kapasitesi sağlar, böylelikle 2G ve 2.5G ye oranla daha kaliteli bir iletişim olanağına sahip oluruz.Uluslararası Telekomünikasyon Birliği üçüncü nesil (3G) mobil telefon standartlarını gelişimin hızlanması, bantgenişliğinin artması ve daha geniş uygulamaların desteklenmesi için oluşturuldu.
Örnek verecek olursak, GSM (zamanımızın en yaygın cep telefonu standardı) yalnızca ses değil, kablosuz veri aktarımını da destekler ki bunu 14.4 kbps hızlarında devre anahtarlamalı olarak yapar. Fakat çoklu ortam uygulamalarının desteklenebilmesi için paket anahtarlamalı verilerin daha yüksek hızlarda ve görüntüsel (spektral) verimlilikte yapması gerekmektedir, iişte bu işi 3G yapar.
Özet olarak, 3G’nin 2G’ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik, iletimin ses yerine veri odaklı olmasıdır.
4G LTE nedir?
3G ve 2G standartlarının devamı olan 4G dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir.Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir, yine dünya ülkelerinde var olan bu teknolojiyi Türk halkı olarak biraz beklemek zorundayız.
Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden (3G, 2G vs.) daha yüksek veri hızları sağlayarak; ses, veriler ve devamlılığı olan çoklu kitle iletişimini kullanıcılara ulaştırma amacıyla, uçtan uca IP çözümü sağlar.
4G’ye bağlı LTE teknolojisini ilk kez duyuran firma, Japon NTT DoCoMo firmasıdır ve LTE teknolojisini 2004 yılında duyurmuştur.
ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından 17 Ağustos 2009’da yapılmıştır ve ABD’nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır.
Test sırasında: video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden denenmiştir.
3G ve 4G Arasındaki Farklar Nelerdir?
1G analog cep telefonlarını temsil ederken 2G dijital cep telefonlarını temsil ediyordu. 3G ve 4G’ de işler değişti.
Her bir yeni jenerasyonu (G) kullanabilmek için genellikle istediğiniz jenerasyonu destekleyen bir telefon edinmediniz/satın almanız gerekmetedir, diğer bir seçenek ise (eğer telefonunuz destekliyorsa) bazı yükseltmeleler ile bir üst jenerasyona geçebilirsiniz.
ABD’de 2003 yılında ortaya çıkan 3G, mobil genişbant sağlamayı amaçlıyordu ve minimum 144Kbps internet hızı vaadederken bugün 3G’nin birçok çeşidi var ve bunlar 400Kbps ile 4000Kbps arasında hız sağlayabiliyor.
4G LTE günümüzde kullandığımız 3G teknolojisinden 10 kat daha hızlı bir alt yapıya sahip. Bu alt yapıyla saniyede 100 Mbit ile alt yapının kalitesine göre 1 GBit hıza ulaşılabiliyor
4G WiMax ( IEEE 802.16 ) standartlarını kullanıyor. Özetlemek gerekirse bu alt yapı hizmete girdiğinde evinizde kablo ile aldığınız internet hızlarına mobil cihazlar ve laptoplar üzerinden ulaşabileceksiniz.
Örneğin: 4G hız açısından 3G ve 2G ye göre gerçekten hızlıdır 4G ile 1 DVD’yi 30 saniyede kablosuz ağdan gönderebilir, 1 GBPS’lik bir hızla, 100 MP3 dosyasını (yaklaşık 300 MB) 2,4 saniyede, bir film CD’sini (800 MB) 5,6 saniyede ve 20 dakikalık bir HDTV yayınını 12,5 saniyede indirebilirsiniz
4G ile anında haberleşme desteği sağlanırken 3G yüksek hızlı haberleşme desteğini sağlar 2G görüntülü konuşma sağlamaz, pekte hızlı dosya transferi yapamazsınız
3G ile bir filmi (800 MB) 7 dakikada indirirken, 4G bir filmi (800 MB) 5,6 saniyede indirmenizi sağlar
Ama küçük bir problem var. 4G telefonlar daha da yüksek bir hız vaadetse de, bu hıza ulaşmak her zaman mümkün olmayabiliyor.
4G Kimler İçin Avantajlı Kimler İçin Değil?
*Sıklıkla video seyredenler ve cep telefonunu kullanarak laptopuna internet bağlayanlar için 4G gayet faydalı.
*Ayrıca büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında 4G büyük bir avantaj sağlıyor fakat burda devreye internet limitiniz giriyor. 4G’nin sağladığı hız kotanızı çabucak boşaltabilir.
*Eğer 4G teknolojisinin bulunmadı biryerdeyseniz yada 4G kapsama alanı dışındaysanız, 4G’li bir telefona sahip olmak anlamsız olacaktır.
*Ayrıca telefonunuzun pil ömrü sizler için önem taşıyorsa, LTE’li telefonlarda pil büyük yük bindiğini söylemeliyim. Bu konuyla ilgili 4G’yi açık unutmamanızı tavsiye edebilirim sadece. Pil ömrü sizler için yüksek hızlı internetten daha önemli ise 3G yeterli olacaktır.
Amerika’da 4G’nin Durumu
4G LTE Wireless alt yapısına sahip mobil cihazlar piyasaya sürüldü; fakat günümüzde Amerika hariç Dünya’nın hiçbir ülkesinde bu Network alt yapısı henüz hizmette değil. Türkiye’de halen 3G alt yapısı mevcut fakat 4G LTE’den tamamen farklı bir teknolojik alt yapıya sahip. 3G alt yapısı mobil operatörlerinin baz istasyonları kullanılarak oluşturuluyor ve bu özelliğiyle LTE alt yapısında çok farklı.
T-Mobile tarafından 4G LTE alt yapısı Amerika’nın 7 şehrinde hizmet vermeye başladı ve yaklaşık 100 milyon insan bu alt yapıdan faydalanabilecek. Ayrıca, T-Mobile 2013′ün sonuna kadar hedefi, bu alt yapı kapasitesini 200 milyon insanın kullanımına imkan vermek. T-Mobile bugün yaptığı duyuruyla LTE hizmeti verdikleri şehirleri açıkladı. Bu şehirler Baltimore, Houston, Kansas City, Las Vegas, Phoenix, San Jose ve Washington DC.
T-Mobile geçtiğimiz aylarda bu alt yapıların denemeleri yapıyordu ve sistem testlerden başarıyla geçti.T-Mobile kullanıcıları 24 ay kontratlı aylık 29.99 dolar ödeyerek bu alt yapıdan faydalanabilecekler ve hızlı internet kullanmanın keyfini doya doya çıkaracaklar.
Türkiye’de 4G’nin Durumu
ABD’de yaygın olarak kullanılan fakat henüz ülkemizde kullanılmayan 4G LTE teknolojisi, ülkemizde ve Türkiye'de ilk kez Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Turkcell’in testi ile kullanılmış oldu.
Türkiye’ye 4G ne zaman geliyor?
Türkiye’de 4G LTE teknolojisi için alt yapı çalışmaları hızla ilerliyor. 2015 yılında geçilmesi planlanan teknoloji için Turkcell tarafından yapılan Türkiye’nin ilk 4G LTE testi başarılı oldu.
Kartal ve Maltepe arasının seçildiği 3.3 kilometrelik alanda yapılan sokak testini Turkcell ve Ericson ortak gerçekleştirdi ve gerçek zamanlı testler yapıldı.
Gerçek zamanlı olarak 4G üzerinden video izleme, HD video konferans testi yapıldı ve hareket halindeki Turkcell Otobüsü ile Turkcell Kartal Plaza’daki test odası arasında LTE şebekesi üzerinden bağlantı kuruldu.
Gerçek zamanlı olarak 4G üzerinden video izleme, HD video konfreans testi yapıldı. Hareket halindeki Turkcell Otobüsü ile Turkcell Kartal Plaza’daki test odası arasında, LTE şebekesi üzerinden bağlantı kuruldu. Hareket halindeki otobüste bulunan LTE kullanıcısı, test odasındaki bir başka LTE kullanıcısının internete çevrimiçi yolladığı bir HD video içeriğine erişti ve farklı her iki mekandaki katılımcılar aynı anda bir HD video izledi ve bu sırada mekanlar arasında HD video konferans gerçekleştirildi.
2009 yılında laboratuar ortamında gerçekleştirilen 4G testlerinde 170 Mbps hıza ulaşan Turkcell, 2015 yılından sonra LTE Advanced ile 1 Gbps’lik data hızına ulaşmayı hedefliyor.
Geçtiğimiz Kasım ayında Turkcell’in düzenlediği Teknoloji Zirvesi için Türkiye’ye gelen Apple’ın kurucu ortağı Stephen Gary Wozniak, ABD’deki 4G ile Türkiye’deki 3G’yi kıyaslamıştı. Wozniak Turkcell 3G’yi överek “Dünyanın en iyisi olmaktan bahsediyorsunuz. Gerçekten de demin telefonumdan internete bağlandım. Turkcell 3G, Amerika’daki 4G’den daha hızlı” demişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.