• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 13 °C
  • Güzelyurt 8 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 2 °C

KKTC’de kimler KGF’den yararlanabilir?

İktisatbank Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Balıkcı, son günlerde sıkça söz edilen KGF (Kredi Garanti Fonu) kavramına ve bu yöntemle kullanılan kredilere açıklık getirdi...
KKTC’de kimler KGF’den yararlanabilir?

 ‘Eğer bankaya ipotek verebileceğiniz bir eviniz yoksa yada rehin vereceğiniz bir arabanız yada mevduatınız yoksa kredi kullanma imkanınız oldukça kısıtlıdır. KGF tam olarak burada devreye giriyor.’

‘KKTC’deki işletmelerin hemen hemen hepsi Küçük ve Orta Boy İşletme olarak tanımladığımız KOBİ kapsamına girmektedir. Yani özetlemek gerekirse KKTC’de faaliyet gösteren tüm KOBİ’ler, esnaf ve sanatkarlar, tarımsal işletmeler ve çiftçiler, kadın ve genç girişimciler KGF kefaleti için başvurabilirler.’

İktisatbank Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Balıkcı, ‘Kredi Garanti Fonu’ kapsamında kullandırılan kredilere açıklık getirdi. Finansman sıkıntısı yaşayan veya işini geliştirmek isteyen tüm KOBİ’lerin bu yöntemle kredi kullanabileceğini belirten Balıkçı, ‘Eğer bankaya ipotek verebileceğiniz bir eviniz yoksa yada rehin vereceğiniz bir arabanız yada mevduatınız yoksa kredi kullanma imkanınız oldukça kısıtlıdır. KGF tam olarak burada devreye giriyor’ şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili Tayfun Balıkcı ile yapılan röportaj şöyle;

Son günlerde sıkça KGF diye bir terim duyuyoruz. Nedir bu KGF?

Özellikle son günlerde Türk Basınında sıkça duyduğumuz KGF, KKTC Merkez Bankası Başkanlığı görevine yeni atanan Sn Mehmet Emin Özcan’ın da yakından takip ettiği önemli bir konu.

Başkanımızın bu konuya çok önem verdiği demeçlerinden ve başlattığı çalışmalardan net olarak anlaşılıyor. Bankam olarak ve kendi adıma KGF konusunda Başkan’ın bu konudaki tüm girişimlerinin yanındayız, destekliyoruz ve gelişmeleri heyecanla bekliyoruz. Hatta takip edebildiğim kadarı ile KGF ile ilgili gerek sosyal medyada gerek basın organlarında tanıtım faaliyetlerinde bulunan, reklam veren tek banka İktisatbank oldu diye biliyorum. Sorunuza gelince; KGF, teminat yetersizliği nedeni ile çeşitli kredi ve destek imkanlarından yararlanmakta güçlük çeken işletmelere kefil olan ve bu yol ile işletmelerin kredi imkanlarına erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan “Kredi Garanti Fonu” isimli fonun kısaltmasıdır. Örneğin diyelim ki imalat yapan küçük bir işletmeniz var ve artık yeni bir makina almak istiyorsunuz. Ancak özkaynaklarınız bu yeni makinayı almaya yetmiyor. O zaman bir bankaya gidersiniz ve kredi istersiniz.

Ancak banka size vereceği krediye karşılık bir teminat isteyecektir. Eğer bankaya ipotek verebileceğiniz bir eviniz yoksa yada rehin vereceğiniz bir arabanız yada mevduatınız yoksa kredi kullanma imkanınız oldukça kısıtlıdır. KGF tam olarak burada devreye giriyor.

Şartlara ve kriterlere uygun ise KGF bu işletmeye belli oranda kefil oluyor. Banka kredisine  güçlü bir teminat aldığı için, işletme ise teminat yetersizliğine rağmen kredi kullanabildiği için  mutlu oluyor.

Bu sayede alınan yeni makina ile üretim artıyor, üretimin önündeki engel kalkıyor ve ekonomik büyümeye katkı sağlanmış oluyor.

KGF’den kimler yararlanabilir; Örneğin bankadan kredi almak isteyen ama bunun karşılığında yeteri kadar teminatı olmayan herkes KGF’ye başvurabilir mi?

Herkes KGF’ye başvuramaz. KGF’den yararlanabilmek için önemli bazı kriterler var. Burada KGF’nin varoluş amacına ve misyonuna bir gözatmakta da fayda var. Temel olarak KGF reel sektörün desteklenmesi,üretimin, istihdamın ve ekonomik büyümenin canlandırılması için kullanılan bir enstrümandır. Yani işin özünde bir üretim olmalı, istihdam olmalı,ülke ekonomisine katkı olmalı. Yeni iş alanlarının yaratılması,  hammadde temini, ihracat işlemlerinin finansmanı, işletme ihtiyaçları gibi i ihtiyaçların giderilmesi amaçlanmalı.

Örneğin geçici likit sıkıntısı yaşayan ihracatçılar, mal ve hizmet üreten  gerçek ve,veya tüzel kişiler KGF’den yararlanabilir. Hedef kitle KOBİ olarak isimlendirilen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerdir.  KGF KOBİ’lere verdiği kefalet ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin daha çok banka kredisi kullanabilmelerini sağlar. Bu yolla uzun vadeli ve uygun maliyetli kredilerden küçük işletmelerin de yararlanması mümkün olur. Girişimcilik teşvik edilmiş olur.

Peki KKTC’de kimler KGF’den yararlanabilir?

KKTC sınırları içerisinde faaliyet gösteren vergi mükellefi gerçek ve tüzel işletmelerin nerdeyse hemen hemen hepsi Küçük ve Orta Boy İşletme olarak tanımladığımız KOBİ kapsamına girmektedir. Yani özetlemek gerekirse KKTC’de faaliyet gösteren tüm KOBİ’ler, esnaf ve sanatkarlar, tarımsal işletmeler ve çiftçiler, kadın ve genç girişimciler KGF kefaleti için başvurabilirler.

KGF’den yararlanmak için hangi kriterlere bakılıyor? Değerlendirme yaparken nelere bakılıyor?

Öncelikle ortada kredi kullanmak için bir amaç yani proje olmalıdır. Diğer konuları şu şekilde sıralabilirim;  Proje kredilendirme ilkelerine yani üretimi yada istihadamı artırmak gibi az önce bahsettiğim temel ilkelere ve amaçlara uygun olmalıdır. İşletme teminat yetersizliği nedeniyle krediye erişim güçlüğü içinde olmalıdır.

Öte yandan bu proje “karlı”, “gerçekleştirilebilir” ve “sürdürülebilir” olmalıdır. Projeyi yürütecek yönetim kadrosu proje becerisi ve mesleki deneyime sahip olmalıdır. Proje istihdam artışı sağlamalı ve istihdamı korumalıdır. Proje “kabul edilebilir” risklere sahip olmalıdır. Son olarak Proje, çevreye karşı duyarlı ve saygılı olmalıdır. Tüm bu konular zaten bir kredinin tesis edilmesi öncesinde değerlendirilmesi gereken önemli konulardır.

KGF hangi kredi türlerinde kefil oluyor?

KGF; Yeni İş Kurma, Mevcut Tesisin Genişletilmesi, Hammadde Temini, Yeni Teknoloji Kullanımı, Yeni İş Yerine Taşınma, Nakit Sıkıntısını Giderme, İhracatın Finansmanı, İthalatın Finansmanı için taksitli nakit kredi şeklinde kullandırılacak kredilere kefil olmaktadır.

KGF ne kadara kadar krediye kefil oluyor? Alt-üst limit var mı?

Bir KOBİ için kefalet üst limiti 1 milyon TL. Asgari olarak da 50 Bin TL.  Ancak burada altını çizmem gereken önemli bir konu var o da KGF kredi tutarının maksimum %60’ına kefil oluyor.

Bir diğer önemli konu 50,000.-TL - 500,000.-TL aralığında kredilerde hiç maddi teminat (ipotek, araç rehni vs) aramadan %60’ına kefil olabiliyor. Bu yüzden teminat eksikliği olduğu için kredi limiti alamayan, maddi teminat hiç veremeyen ama kredi borcuna sadık müşterilerimize burdan sesleniyorum en yakın İktisatbank Şubesine gelsinler onlara yardımcı olalım. 

 

 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler