• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 12 °C

KKTC'de Sabıka Kayıtları Siliniyor

KKTC Sicil Affı Kimleri Kapsıyor? Aftan Nasıl Yararlanılabilir? Sicilde Neler Silinecek?
KKTC'de Sabıka Kayıtları Siliniyor

KRİTERLERİ SAĞLAMAK GEREK

Ülkemizde birçok kişi tarafından merakla beklenen sabıka kayıtlarına neşter geliyor. Cumhuriyet Meclisi’nden oy çokluğu ile geçen ve hali hazırda KKTC vatandaşları için yürürlükte olan yasa kapsamındaki sabıka kayıtlarının silinmesi, bundan sonra vatandaş olmayan ve kriterleri sağlayan kişiler için de yürürlükte olacak. Kriterleri sağlayan kişilerin sicil kaydı değişikliği ile ilgili mahkemeye başvurması gerekecek.

 

“AF ŞEKLİNDE KABUL EDİLMEMELİ”

İçişleri Eski Bakanı Teberrüken Uluçay Cumhuriyet Meclisi’nden geçen  “Sabıka Kaydının Silinmesi (değişiklik) Yasası” hakkında Detay’a yaptığı açıklamada ülkemizdeki insan hakları bakımından önemli bir adım olarak nitelendirdiği yasanın yalnızca KKTC vatandaşlarını kapsadığını ancak yapılan değişiklikler ile birlikte vatandaş olmayanların da yasadan faydalanabileceğini kaydetti. Yasa değişikliğini bir af anlamına gelmediğini kaydeden Uluçay, gerekli kriterleri karşılayanların bundan sonraki hayatlarında karşılarına çıkan birçok engeli aşabileceğini sözlerine ekledi.

 

 

Oshan SABIRLI

 

 

İçişleri Eski Bakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Teberrüken Uluçay Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, sicil affı konusundaki gelişmeleri değerlendirdi.

Uluçay ilgili yasanın bir af anlamına gelmediğini, KKTC vatandaşlarına uygulanan sicil değişikliğinin gerekli kriterlere uyan yabancı uyruklulara da sağlanmasının önünü açtığını kaydetti. Teberrüken Uluçay, bu yapılan eklemenin, esas yasa ile birlikte okunduğunu sözlerine ekledi.

 

ARTIK VATANDAŞ OLMAYANLARI DA KAPSAYACAK

Uluçay Detay Gazetesi'ne yaptığı açıklamada yasanın değiştirilmiş şekli ile KKTC vatandaşı olmayan ve KKTC vatandaşlarına sağlanan sabıka kaydı silinmesini kapsayacağını söyledi.

Yasanın “Sabıka Kaydının Silinmesi (değişiklik) yasası olarak adlandırıldığını sözlerine ekledi.

Uluçay yasanın kapsamını, ağır ceza kapsamında olmayan ve yüz kızartıcı suç sayılmayan olaylar nedeni ile işlenen suçlar ile ilgili mahkeme tarafından sadece para cezasına mahkum edilen kişileri kapsadığını kaydetti.

sabika-kaydinin-silinmesi-(degisiklik)-yasasi.jpg

 

KİMLERİ KAPSIYOR?

KKTC yurttaşlarının hali hazırda bu kapsam içinde olduğunu belirten Uluçay, buna KKTC’de çalışma izni, iş kurma izni ve daimi ikamet izni ile ikamet eden kişilerin de eklendiğini ifade etti. Uluçay, bu sabıkaların, bu kişilerin gelecekteki hayatlarına engel teşkil etmemesi için yasa ile sabıka kayıtlarının, bu yasada öngörülen şekli ile gerçekleşmesi halinde mahkeme tarafından silinmesine ilişkin usül ve esasların belirlenmesine yönelik değişiklikleri kapsadığını da sözlerine ekledi.

 

KARARI MAHKEME ÜRETECEK

Teberrüken Uluçay “İşlenen suç fiili bu insanların sabıkların kaydediliyordu. Bu yasa ile artık yasa kapsamına giren kişiler mahkemeye gidip yasadan faydalanmak istediklerini beyan edip, kendileri ile ilgili yeniden inceleme talebinde bulunmaları gerekecek. Eğer bunun kapsamı içerisindeyseler mahkemenin yapacağı değerlendirme ile karar üretilecek. Mahkemenin değerlendirmesi sonucu sabıka kaydının silip silinmeyeceği yine mahkemenin inisiyatifinde olacak” dedi. Uluçay mahkemenin silinmez yönünde de bir karar üretebileceğine de işaret etti ve mahkemenin bu yönde de karar üretebileceğini vurguladı.

sabika-kaydinin-silinmesi-(degisiklik)-yasasi-002.jpg

EN AZ 5 YIL GEÇMELİ

Uluçay değiştirilmiş şekli ile yasanın yalnızca ağır ceza suçları dışındaki suçlara ve yüz kızartıcı olmayan suçlara sicil kaydı değişikliği getirdiğini işaret ederken, suçun en az 5 yıllık bir geçmişin bulunmasının gerektiğine vurgu yaptı. 16 Nisan 2012 tarihli esas yasada da benzer bir zaman kısıtlaması olduğunu belirten Uluçay, para cezasına çarptırılan kişilerin, para cezasının ödendiği tarihten itibaren en az beş yıllık bir sürenin geçmiş olması şartı bulunduğunun altını çizdi.

 

ANA MUHALEFET OLARAK TAM DESTEK VERDİK

Kendisinin bakan olduğu dönemde de, birçok kişi tarafından sicil değişikliği ile ilgili KKTC vatandaşı olmayan kişiden taleplerin geldiğini, bu gibi sorunlarla boğuşanların olduğunu gayet yakından bildiğini kaydeden İçişleri Eski Bakanı Uluçay, kendilerinin de konu ile ilgili ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Uluçay, hükümette oldukları dönemde bu yönde çalışmalar yaptıklarının, Milletvekili Menteş Gündüz’ün de benzer bir yasa değişikliği çalışması yaptığını, iki yasa tasarısını karşılaştırdıklarını ve yapılan değişikliklerin CTP tarafından da kabul gördüğünü ve bu nedenle yasa değişikliğine onay verdiklerini sözlerine ekledi.

 

VATANDAŞLARIMIZ YARARLANIYORDU

İnsan hakları bakımından, geçmişte karışılan ve ağır cezada cezalandırılmayan suçlar konusunda ülkemiz vatandaşlarının hali hazırda mevcut yasadan faydalandığını kaydeden Teberrüken Uluçay, değiştirilmiş şekli ile ilgili yasadan artık bir çok kişinin de eşit şekilde faydalanabileceğini ve bu kişilerin önüne sicil kaynaklı çıkan sorunların ortadan kalkabileceğini sözlerine ekledi.

 

VATANDAŞLIK İLE İLGİLİ SORUN DA KALKACAK

Uluçay birçok alanda yasa kapsamına girecek kişilerin hayatlarının daha da kolaylaşacağını, temiz belgesi isteyen ve ilgili suçlardan dolayı sorunlar yaşayan kişilerin de artık sorunlarının ortadan kalkabileceğini belirtti. İşe girişlerde ve hatta yeni vatandaşlık taleplerinde sicil kaynaklı yaşanan sorunların da ortadan kalkabileceğini kaydeden Uluçay, Yasanın henüz yürürlüğe girmediğini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yasayı onaylaması ve yasanın yeni şeklinin Resmi Gazete’de yayınlanması sonrasında yasanın yürürlüğe gireceğini belirtti. Uluçay,  yasanın yürürlüğe girdiği günden itibaren, sicil kaydının silinebilmesi için, suçun sicile işlendiği tarihin öncesindeki 5 yılı kapsayacağını kaydeden Uluçay ancak suçun üzerinden 5 yıl geçtikten sonra bu yasadan faydalanılabileceğini de sözlerine ekledi.

sabika-kaydinin-silinmesi-(degisiklik)-yasasi-001.jpg

KİMLERİ KAPSIYOR

Yalnızca KKTC vatandaşlarını kapsayan yasa, değiştirilmiş şekli ile vatandaş olmayanlara şu kriterleri getiriyor;

  1. KKTC vatandaşı olmayan çalışma izinli, iş kurma izinli ve daimi ikamet izinli kişiler.
  2. Ağır ceza kapsamında olmayan ve yüz kızartıcı suç işlemeyen kişiler.
  3. Mahkeme tarafından sadece para cezasına çarptırılmış kişiler.
  4. 5 yıl önce çarptırıldığı para cezasını ödemiş olanlar.

 

 

YASADAN DETAYLAR

Meclisin, 16 Nisan 2012 tarihli 52. Birleşiminde Oyçokluğuyla kabul olunan “Sabıka Kaydının Silinmesi Yasası” Ağır ceza kapsamında olmayan ve yüz kızartıcı suç sayılmayan bir suç dolayısıyla mahkeme tarafından sadece para cezasına mahkum edilen KKTC yurttaşlarını kapsıyordu. Yasa, sabıkalarının gelecekteki hayatlarına engel teşkil etmemesi için sabıka kayıtlarının yasada öngörülen koşulların gerçekleşmesi halinde, mahkeme tarafından silinmesine karar verilmesi ile ilgili usul ve esasların düzenlenmesini amaçlamaktaydı.

Sabıka kaydının silinebilmesi için, sabıka kaydının silinmesini talep eden kişinin, ikametgahının bulunduğu Kaza Mahkemesine, istida yoluyla başvuruda bulunması gerekecek.

 

Öngörülen koşulların gerçekleşmesi ve kişinin hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaat oluşması halinde mahkeme, sabıka kayıtlarının silinmesine karar verebilecek. Mahkeme tarafından sabıka kaydının silinmesine karar verilirse, istida konusu sabıka, ilgili kişiye verilen sabıka kaydı belgesinde gösterilmeyecek.  Ancak silinen sabıka, Polis Örgütü İç Örgütlenme Tüzüğü uyarınca Adli Polis Bölüm Müdürlüğüne bağlı Sabıkalar Kayıt Şubesince tutulan kayıtta yer almaya devam edecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler