• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 9 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

KKTC'ye Bilişim Yasası geliyor!

Bakanlık düğmeye bastı...
KKTC'ye Bilişim Yasası geliyor!

KKTC’de son zamanlarda bankalara ve büyük şirketlere siber saldırılarda artış olduğu belirtilirken, başbakanlık yıllardır mecliste bekletilen Bilişim Yasa Tasarı’nın yasallaşması için düğmeye bastı

Hızla gelişen teknoloji sayesinde günümüz dünyası bilişim devri haline gelirken Kuzey Kıbrıs’ta halen bir Bilişim Yasası bulunmuyor. Yasal açıdan var olan bu boşluk birçok internet odaklı suçun cezasız kalmasına neden oluyor. Suçların cezasız kalmasının yanı sıra bankalar ve büyük şirketler de siber hırsızların hedefi haline geliyor. İnternet hem iş yaşamında hem de bireyler arası iletişimde vazgeçilmez bir unsur haline gelirken özellikle son zamanlar internet odaklı yaşanan mağduriyetlerde artış olduğu ifade ediliyor. Bilişim Yasası’nın şart olduğu günümüzde durumun ciddiyetini kavrayan başbakanlık yasanın biran öne hayata geçirilmesi için düğmeye bastı. Başbakanlık bünyesinde yasa ile ilgili çalışmalar hızlandırılırken 2016 yılı sonu itibari ile hayata geçirilmesi hedefleniyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, internetin yayınlaşması ile birlikte internet ortamında işlenen suçların da arttığını, özellikle son zamanlarda bankalara ve büyük şirketlere yönelik siber saldırılar konusunda şikâyetler aldıklarını ifade etti. Bürüncük, artıl bir şart haline gelen Bilişim Yasası’nın biran önce hayata geçmesi ile başbakanın devreye girdiğini ifade etti.

YAPANIN YANINA KAR

İnternet hem iş yaşamında hem de iletişim açısından büyük bir kolaylık sağlarken, bunun yanında mağduriyetlerde yaşanıyor. Mesela sosyal paylaşım mecraları olan Viber, Facebook, Whatsaap gibi iletişim alanlarında hakaretler, tehditler yağdıranlara yasal boşluktan dolayı bir yaptırım uygulanamıyor. Polise bu konuda şikâyete gidilse de sadece suçu işleyenler bir daha yapmamaları konusunda polis tarafından uyarılıyor. Bu kişilere dava okunamadığı gibi eğer isterlerse suç işlemeye devam ediyor. İnternet üzerinden cinsel içerikli videoları paylaşılanlar veya herhangi başka bir yolla cinsel tacize uğrayanlar şikâyetçi oldukları halde bunu yapan kişinin mahkemelik olmasını sağlayabiliyor. Bu suçu işleyenlere “cinsel taciz” suçundan dava okunsa da şuana kadar bu konuda sonuçlanmış bir dava bulunmuyor ve yine yasal boşluktan dolayı bu davalar da düşüyor.

BANKALARA VE BÜYÜK ŞİRKETELERE SİBER SALDIRILAR ARTTI

Bürüncük, internet alanında işlenen suçların geniş kapsamlı olduğunu ifade ederek, sosyal ağlar üzerinden şantaj, tehdit, hakaret suçlarının yanı sıra, internet üzerinden başkasının kimliğine bürünme, dolandırıcılık ve telif hakları ihlali, verilerin gizliliği bütünlüğü ve kullanıma yönelik ihlaller, şifrelerin çalınması, internet bankacılığı üzerinden yasa dışı transferler, hesaplardan para çalınması, büyük şirketlere siber saldırı suçları da işlendiğini söyledi. Bürüncük, özellikle son zamanlarda bankalara ve büyük şirketlere yönelik siber saldırıların arttığını vurguladı.

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ

İletişim teknolojilerinin çok yaygın olduğunu, bilişim yolu ile işlenecek suçların sonu olmadığını dile getiren Bürüncük, internetin yaygınlaşması ile paralel olarak suçların da arttığını, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün konuya el attığını ifade etti. Bürüncük şunları söyledi: “Bilişim Suçları ile ilgili yasa tasarısını 2014 yılında meclise göndermiştik. Başbakanlığa çağrıldık, görüşmeler yaptık. Başbakan yasanın neden bu kadar geciktiği üzerinde durdu ve hukukçularına talimat verdi. İvedi olarak yasanın gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesini istedi. ‘Yapılması gereken neyse yapılmasın ve yasa tasarısı biran önce yasallaştırılsın’ görüşünü ortaya koydu. Bu nedenle başbakanlıkta ilgili tüm taraflar; polis örgütünden temsilciler, hukukçular, sivil toplum örgütleri temsilcileri, başbakanlık hukukçularından oluşan ekip başbakanlıkta dört kez toplantı yaptık. İlgili taraflarla yasa tasarısındaki maddeler üzerinde tek tek inceleme yaptık. Bu hafta Çarşamba günü yeniden toplantı yapılacak. Çalışmalar tamamlandığı takdirde tasarının 2016 yılı sonu itibari ile yürürlüğe girmesi mümkün olabilir.”

BÜRÜNCÜK, “KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPTIK”

Kadri Bürüncük, Bilişim Yasası Tasarısı’nı hazırlamak için çok kapsamlı çalıştıklarını belirterek, Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında 5 buçuk yıl önce başlayan çalışmalara değindi. Bürüncük, AB yetkililerine Bilişim Yasası’na, Elektronik Ticaret ve Telif Hakları ile ilgili düzenlemeye ihtiyaç olduğuna yönelik bir talepte bulunduklarını ve hukuki destek istediklerini söyledi. Talebinin olumlu bulunduğunu, hukukçu desteği sağlandığını kaydeden Kadri Bürüncük, yasa ile ilgili çalışmalara başladıkları zaman KKTC’deki yetkili kurumlardan, savcılıktan, polis müdürlüğünden aldıkları destek ile çalışmayı tamamladıklarını ve son olarak Başsavcılığın gündemine gönderdiklerini dile getirdi.

Kaynak: Suna Erden/Star

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler