‘HAYAT PAHALILIĞI KANDIRMACASI’: Hayat pahalılığı ödeneğiyle ilgili yapılan yeni düzenleme uyarınca öngörülen artışlar bazı kesimleri memnun ederken, sosyal sigortadan maaş alan işçi, emekçi, çiftçi, hayvancı kesimin ise hüsranına neden oldu.
‘SOSYAL SİGORTALILARDA HÜSRAN’: 2 Bin- 3 Bin lira maaşı alanlara daha fazla, 5-6 Bin lira maaşı olan veya milletvekili maaşlarına daha az artış beklenirken, 2011’den sonra seçilen milletvekilleri veya üst kademede göreve gelen sözleşmeli danışmanlara, 130 TL; 2011’den önce istihdam edilenlere de, kadrosu ne olursa olsun; 72 liralık bir artış öngörüldü. 70 bin civarında sosyal sigortalı vatandaş ise, yine ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördü. Sosyal Sigorta’dan maaş alanlara, yani ‘Yaşlılık Aylığı’ alanların maaşlarına yalnız yüzde 1,6 hayat pahalılığı uygulanacağına dikkati çekildi.
Rana SARRO
Hayat pahalılığı ödeneğiyle ilgili yapılan yeni düzenleme uyarınca bu yıl ilk kez hayat pahalılığı ödeneği maaşlara orantılı değil, standart miktar olarak yansıyacak. Buna göre 47/2010 sayılı yasa uyarınca 2011’den itibaren işe başlayanlara brüt 130, geri kalan herkese 72.24 TL hayat pahalılığı ödeneği verilecek.
Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre, şehit aileleri ve malul maaşları ile Sosyal Sigortalılar Yasası’na bağlı olanlara artış yüzde 1,6; sosyal yardım alanlara ise yüzde 6,49 olarak uygulanacak. Artışlar, Ocak ayı maaşlarına yansıyacak.
Hayat pahalılığı ödeneğiyle ilgili yapılan yeni düzenleme uyarınca yapılan artışlar bazı kesimleri memnun ederken, sosyal sigortadan maaş alan işçi, emekçi, çiftçi, hayvancı kesimin ise hüsranına neden oldu.
Hayat pahalılığı ödeneğiyle ilgili yapılan yeni düzenleme uyarınca ortaya çıkan artışın, kimi kesimlere günde bir ekmek parasından çok daha az olduğu dikkat çekti.
2 Bin- 3 Bin lira maaşı alanlara daha fazla, 5-6 Bin lira maaşı olan veya milletvekili maaşlarına daha az artış beklenirken, 2011’den sonra seçilen milletvekilleri veya üst kademede göreve gelen sözleşmeli danışmanlara, 130 TL; 2011’den önce istihdam edilenlere de, kadrosu ne olursa olsun; 72 liralık bir artış öngörüldü. 70 bin civarında sosyal sigortalı vatandaş ise, yine ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördü. Sosyal Sigorta’dan maaş alanlara, yani ‘Yaşlılık Aylığı’ alanların maaşlarına yalnız yüzde 1,6 hayat pahalılığı uygulanacağına dikkati çekildi.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun, ‘hayat pahalılığı mükellefiyetini herkese eşit şekilde dağıtmayı öngördüğü yönündeki açıklamaları üzerine yasayla yapılan bu uygulama, işçi sendikalarının tepkisine neden oldu. Sendikalar, hükümetin halkı bir aldatmaca içinde olduğunu vurguladı.
BIÇAKLI: “HÜKÜMETTEN SOFTA ŞAŞIRTMASI!”
Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Sosyal Sigortalılar Yasası’na bağlı olanlara artış yüzde 1,6 hayat pahalılığı ödeneği verilmesi konusunda, gazetemize şunları söyledi:
“Yine her zaman olduğu gibi dağ fare doğurdu. Yine aslında sigortalar, özel sektör çalışanları mağdur edilmeye devam edilecek. Kaldı ki, 2011 tarihinden sonra işe girenlerin esas sorunu bu değildi. Eşit işe eşit ücret prensibi doğrultusunda, bir gün önce işe girenle bir gün sonra işe girenler arasındaki maaş farkının ortadan kaldırılmasıydı sendikaların talebi. Ama hükümet yine sanki 2011’den sonra işe girenleri koruyucu bir yasa yapmış gibi bir uygulama yaptı. Bu sorunun esasını ortadan kaldıran bir uygulama değildir.”
“BU ÜLKEDE 70 BİN SOSYAL SİGORTALI VAR”
“Sonuç olarak sosyal sigortalılar yine ikinci sınıf muamele görmeye devam edecek demektir. Ama sosyal sigortalılar da bu memlekette 70 Bin civarındadır. Onlar da artık kimlerin kendilerine ne kadar değer verdiğini iyi değerlendirsinler ve kendilerine ne kadar değer verilirse onlar da bu değerleri verenlere o kadar değer versinler.”
LATİFOĞLU: “ORTADA BİR ALDATMACA VAR”
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Yakup Latifoğlu da, Sosyal Sigorta’dan maaş alanlara, yani ‘Yaşlılık Aylığı’ alanlara, 1,6 hayat pahalılığı uygulanacağına dikkati çekti ve şunları söyledi:
“Devletin bugün herkese eşit verileceği, alt kademeden maaş alanları rahatlatacağı yönündeki uygulamanın aslında bir aldatmada olarak ortaya çıktı. Çünkü yapılan uygulama Kamu Görevlileri Yasası baremlerine tabi olanlara 72 lira 24 kuruşluk bir artış uygulaması yapılırken, Göç Yasası diye tanımladığımız 2011’den sonra işe girenlere de 130 TL olarak uygulandı. Ama bu alt gelir gruplarına değil, tüm maaş çekenlere; 6 Bin TL’nin üzerinde maaş alan danışmalara da olmak üzere 130 TL uygulaması yapıldı. Bu da devletin yaptığı uygulamanın aslında söylemleri ile uygulamaların farklı olduğu ve bir aldatmaca şeklinde ifadeler kullandıklarını göstergesi oldu.”
“HÜKÜMET İNSANIMIZI ALDATTI”
“Dolayısıyla hükümet halkı aldatan bir tavır içindedir. 2 Bin- 3 Bin lira maaşı olanlara daha fazla, 5-6 Bin lira maaşı olan veya milletvekilleri maaşlarına daha az artış verilmesi beklenirdi. Ama yapılan uygulamada, 2011’den sonra seçilen milletvekilleri veya üst kademede göreve gelen sözleşmeli danışmanlar, 130 TL alırken, 2011’den önce istihdam edilenlere, kadrosu ne olursa olsun; 72 liralık bir artış öngörüldü. Ortada böyle bir aldatmaca var. Eşit dağıtıp, alt gelir gruplarına daha çok oranda artış yapacağız diyerek hükümet insanımızı aldattı.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.