Gün içerisindeki stres, yorgunluk ve kişilik yapımız ağızda gerginlik, aşınma ve hassasiyet gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Diş gıcırdatma, diş boylarında kısalma, çene kemiğinde yıpranma gibi sağlık sorunlarına neden olan bu durumları ortadan kaldırmak için mutlaka diş hekimine görünmelisiniz.
DİŞ YAPISI, KİŞİNİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİNİ YANSITIYOR
Özellikle bazı kişilerde köpek dişlerinin belirgin oluşu, sert bir mizaç göstergesi olabiliyor. Bu nedenle diş estetiğinde agresif yapıdaki kişilerde köşeli, sempatik ve yumuşak mizaçlı kişilerde ise yuvarlak hatlar tercih ediliyor.
Doğuştan gelen diş yapısının yanında, yaşam şartları ve kalitesi de dişlerdeki oluşumlarla kendini gösteriyor. Özellikle stres, büyük şehirlerde yaşam zorluğundan kaynaklanan gerginlikler ile genç nesilde görülen “yaşlı dişler” ağız ve diş yapısındaki bozulmalara zemin hazırlıyor.
Metropollerdeki trafik çilesi dişlerin en büyük düşmanı… Sabah yoğun bir trafik ile mücadele ederek işe giden, uzun ve yorucu bir iş gününden sonra rahatlamaya ihtiyacı olan kişiler, bir de iş çıkışı trafik engelini aşmak zorunda olduklarından bu gerginlik tüm vücutta olduğu gibi dişlere de yansıyor. Büyük şehrin gergin mizaçlı ve stresli insanları, çene kemiklerini sıkarak dişlerini aşındırıyor ve vücut yaşları ile diş yaşları arasında büyük farklar oluşuyor. Çare ise kişinin kendi ile barışması… Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dt. Alper Çıldır, ağız ve diş yapısı üzerinde stresin etkisi hakkında bilgi verdi ve gergin bir ağız yapısından kurtulmak için önerilerde bulundu.
BÜYÜK ŞEHİRLER DİŞLERİ BOZUYOR
Modern çağın en önemli hastalıklarından biri metropol yaşamının getirdiği kargaşa, yoğunluk ve stresin neden olduğu ağız ve diş yapısında bozulmalardır. İş ve sosyal yaşamında ciddi stres altında olan insanlarda dişlerinde aşınma olarak adlandırılan abrazyon sıklıkla görülmektedir. Dişlerde erime olarak da adlandırılan bu durum, strese bağlı olarak gece diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi kötü alışkanlıkların dişlere yansıması ile ortaya çıkmaktadır. Genelde depresif insanlarda görülür ve diş boylarının kısalmasına, dişlerin içeride bir görünüm almasına, diş yüzeylerinin tamamen bozulmuş ve sarı renge dönüşmesine neden olur. Stres altındaki kişilerin çok önemli bir bölümü tütün ve tütün mamulleri de kullandığı için depresiflerde diş renkleri genellikle sarıdır.
SAKIZ ÇİĞNEMEK ZARARLI MI?
Günlük yaşam stresinin neden olduğu sağlık sorunlarından biri de çene kemiğinin gerginliğe bağlı olarak aşırı derecede sıkılmasından kaynaklanan “temporomandibular eklem sorunları”dır. Diş sıkma gıcırdatma yani depresyon ve stresin etkisiyle gün yüzüne çıkan çene eklemi hasarları engellemek için mümkün olduğunca sert besinlerden uzak durmak ve kuruyemişlerin kabuklarının kesinlikle dişlerle kırmamak gerekir. Aynı şekilde sakız çiğnememek de alınacak bir önlemdir.
TRAFİK DE DİŞLERİN DÜŞMANI
Büyük şehirlerde yaşam, genel vücut sağlığı gibi ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Ağız içindeki stres ve gerginlik, özellikle yoğun trafik sorunu olan şehirlerde yaşayanlarda sıklıkla görülür. İşe gidiş ve eve dönüş saatlerindeki trafik yoğunluğu, stresin artması ile birlikte çene kemiklerinin sıkılmasına bağlı olarak dişlerde harabiyete neden olmakta, çene kemiği sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle, özellikle trafik yoğunluğu olan büyük şehirlerde araç kullananların ağız içinde ciddi bir stres söz konusudur. Stresin en büyük yansıması da dişlerde kendini göstermektedir.
STRES ÇOKSA AĞIZ İÇİ KORUYUCU PLAK KULLANILMALI
Günün yorgunluğu ve trafikte yaşanan yoğun stres sonrası ağız içinde gerginlik, dişlerde aşınma ve hassasiyet gibi olumsuzluklar görülmektedir. Böyle durumlarda zaman kaybetmeden diş hekimine başvurmalı ve ağız içi stresi kontrol edici önlemler alınmalıdır. Yapılması gereken ilk şey, gece dişleri koruyacak bir plak kullanmaktır. “Nacktar” denilen gece koruyucuları, gerektiğinde gündüz de takılabilmelidir. Ağız içindeki bu koruyucular, dişlerin üzerindeki basıncı ve stresi engellemektedir. Kişi, stresli bir günün ardından gece istese de dişlerini sıkamayacaktır. Koruyucular sayesinde ağız yüksekliği açılarak ağız yaklaşık 2 mm civarında açık kalmaktadır. Ağız açık kaldığı için de dişlerin üzerine bir basınç oluşamaz. Dişlerin arasında sert ve doku dostu bir plak oluşturulmuştur.
AĞIZ İÇİNE BOTOKS
Dişlerin üzerindeki stresi kaldırmanın bir diğer yolu da çiğneme kaslarının üzerine enjeksiyon yapılmasıdır. Ağız içi kaslara uygulanan botoks işlemi sayesinde, kasın güçsüzleşerek üzerindeki stresin azaltılması sağlanmaktadır. Dişleri birbirine yaklaştıran kaslar sıkıldıkça daha da güçlenir. Kaslar güçlendikçe de ağız içi gerginlik daha da artar. Çeneyi birbirine yaklaştıran kaslar kullanıldıkça kaslar daha da güçlenmektedir. Bunu zayıflatmanın yolu da kas içine yapılacak botoks uygulaması ile kasın biraz daha zayıf hale getirilmesidir. Kasların kasılması bazen kontrolsüz bir şekilde gerçekleyebilir. Bu durumda yanaklarda şişkinlik oluşur. Özellikle erkek hastalarda bu durum çok sık görülmektedir. Bazı durumlarda hastalarda kozmetik sorunlar oluşur. Bir yanağın şişliği diğer yanağa göre daha fazla olabilir. Yapılan bu enjeksiyon uygulamaları ile asimetriler de ortadan kaldırılmaktadır.
GERGİNSENİZ BU HAREKETİ YAPIN
Ağız içi gerginliği azaltmak için uygulanacak yöntemlerin yanında günlük alışkanlıklar da kişiyi rahatlatabilir. Kişi stres anında ya da kendisini dişlerini sıkarken yakaladığında başını öne eğerek 30-40 saniye bu pozisyonda kalmalıdır. Bu durum, eklemin daha rahat bir pozisyona geçmesini sağlayarak, dişlerin üzerindeki basıncı kaldırmaktadır.
YUMUŞAK DİŞ FIRÇASI KULLANIN
Genellikle depresif olan, stresle yaşayan, günü çok stresli geçiren insanlar daha yumuşak diş fırçalarını tercih etmektedir. Çünkü hastanın diş fırçasını değiştirmekle de ağız içi gerginliğin azaltılmasına katkı sağlanmaktadır. Modern toplumlarda ve büyük şehirlerde yaşayan insanlara artık daha yumuşak diş fırçası kullanmaları önerilmektedir.
KENDİNE AYRICALIKLI DAVRANMAYANLARIN DİŞLERİ…
Kişi kendisiyle barışıksa ve mutluysa kesinlikle kendine de önem verir, kendini değerli hisseder. Kendini yeni kıyafetlerle ödüllendiriyorsa, dişlerine de özen gösterir. Mutlaka her gün günlük hijyen bakımını yaparken dişlerini de fırçalar. Ancak kişi kendine cimri davranıyorsa, dişlerine de özen göstermez. Kendine ayrıcalıklı davranmayan insanların dişleri de; sarı, bakımsız, diş taşı ile kaplı ve diş etleri de kanamalıdır. Bu da psikolojik bir sorundur. Depresyon belirtilerinden biri de diş eti kanamaları ve bakımsız bir ağızdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.