Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler/Ulusal Birlik Partisi koalisyon hükümeti programı dün mecliste okundu. Hükümet programında oldukça iddialı vaatler ortaya konulurken aslında eski hükümet programlarından pek bir farkının olmadığı ortaya çıktı.
Copy/ PasteHükümet Programı
NE DEĞİŞTİ?
CTP-UBP Koalisyon Hükümeti Programı dün mecliste okundu. Birçok vaadin, eski hükümet programlarında olduğu gibi, bir bir şekilde bu hükümet programında da olduğu gözlemlendi. Eski ve yeni hükümet programlı arasındaki en büyük farkın, vaatlere 6, 9, 12, 18, 24 ve 36 ay gibi zaman sınırlamaları konulması şeklinde dikkat çekti.
YENİ BİR ŞEY DEĞİL
Hükümet programında yer alan tek seçim bölgesi ve polis ile itfaiyenin sivil otoriteye bağlanması dün gün boyu öne çıkarken, aslında bu vaatlerin, daha önceden de hükümet programlarında verildiği, hatta bunların bile zamana bağlandığı gözlemlendi. Tek seçim bölgesi 6 aydı ve 23 ayda geçirilemedi. Polisin sivile bağlanması da CTP’nin tüm hükümet programlarında mevcutken bu güne kadar başarılamaması yeniden anımsandı.
Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler/Ulusal Birlik Partisi koalisyon hükümetinin programı, yaz tatilinde bulunan Cumhuriyet Meclisi’nin olağanüstü birleşiminde okundu. 39 sandalyeyle KKTC tarihinin en geniş parlamento desteğine sahip koalisyonu özelliği taşıyan hükümetin yaklaşık 50 sayfalık programı, Başbakan Ömer Kalyoncu ile Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu tarafından dönüşümlü olarak yaklaşık 2.5 saatte okundu.
Programın okunmasının ardından birleşim tamamlandı.
Hükümet programıyla ilgili görüşmeler cumartesi günü saat 10.00’da başlayacak. Görüşmelerin aynı gün tamamlanması halinde güven oylaması pazartesi, aksi durumda salı günü yapılacak.
ESKİ VAATLER
Hükümet programında en çok dikkat çeken maddeler arasında “”polisin ve itfaiyenin sivil organlara bağlanması” ve “Seçim ve Halkoylaması Yasası”nın dokuz ay içerisinde değiştirilmesi maddeleri göze çarptı. Bu ve benzer maddeler için gerekli yasal düzenlemelerin bir yıl içerisinde tamamlanacağı da savunuldu. Ayni maddelerin daha önceki hükümet programları içerisinde de olduğu dikkat çekti.
KIBRIS SORUNU
Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakereler konusunda, müzakere sürecinde, bütünlüklü çözüm temelinde gösterilecek çabalara ve bütünlüklü çözüm hedefinden şaşmaksızın güven yaratıcı önlemler konusunda yapılacak girişimlere en aktif biçimde destek verileceği de açıklandı. Ayrıca koalisyon hükümeti, bu ilkeler doğrultusunda yürütülecek müzakerelerde tüm tarafların üzerlerine düşeni samimi bir biçimde yerine getirmesinin takipçisi ve bu yönde çaba gösterenlerin en büyük destekçisi olacağını kaydetti.
KAMU GÖREVLİLERİ YASA TASARISI YASALAŞTIRILACAK
Kamu yönetimi konusunda Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, ülke şartları ve AB normları çerçevesinde gerekli düzenlemeler yapılarak en geç altı ay içerisinde yasalaştırılacak. “Kamu Görevlileri Yasası” yürürlüğe girmeden, yeni müşavir yaratacak biçimde üst düzey kamu görevlisi ataması yapılmayacak.
Kamu Hizmeti Komisyonu’nun oluşumunu, yapısını ve işlevlerini düzenleyen yasa değişikliği en geç dokuz ay içerisinde yapılacak.
47/2010 sayılı Yasa kapsamındaki kamu görevlilerinin sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemeler, ekonominin büyütülmesi ve bütçe olanaklarının geliştirilmesi gözetilerek belirlenecek bir programa uygun olarak gerçekleştirilecek.
“KENDİNE YETEN BİR YAPI OLUŞTURULACAK”
Maliye ile ilgili kendine yeten bir yapı oluşturulmaya çalışılacak. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele eylem planı üç ay içerisinde yeniden takvimlendirilecek ve bu yöndeki eylemlerin hayata geçmesi ve sonuç vermesi için çalışmalar aralıksız devam edilecek ve Maliye Bakanlığı’ndaki tüm dairelerde 24 ay içerisinde otomasyona geçilecek.
“KIB-TEK YENİDEN YAPILANDIRILACAK”
Ülkedeki en önemli kamu elektrik üretim işletmesi olan KIB-TEK, özerklik, şeffaflık ve hesap verebilirlik temelinde, AB normları ve tavsiyeleri göz önüne alınarak, enerji arz güvenliğini, sürdürülebilirliğini, verimli ve makul fiyatlarla elektrik dağıtılmasını sağlayacak şekilde 24 ay içerisinde yeniden yapılandırılacak. Kıb-Tek’ten elektrik alıp tüketen ve bedellerini henüz ödemeyen tüketicilerin borçlarının tahsil edilmesi için gerekenler yapılacak.
İçişleri ve çalışma Bakanlığı’na bağlı birim ve hizmetlerle ilgili reformlar yapılacak. Bu çerçevede, Belediye Yasa Tasarısı, Yurttaşlık Yasa Tasarısı, Daimi İkamet Yasa Tasarısı 9 ay içinde yasalaştırılacak.
Çalışma hayatına yönelik, ekonomideki büyüme ile işgücü piyasasına giren yerel işgücünün niteliklerinde uyuşmazlık söz konusu olduğu belirtilirken, bu alanda hedefin, yapısallaşan işsizliği asgariye indirmek ve ekonominin ihtiyaçlarına yönelik işgücü piyasası yaratarak işgücüne katılım oranını artırmak olduğu belirtildi.
ASGARİ ÜCRETE CİDDİ ARTIŞ
Bu çerçevede Asgari Ücretler Yasası bir yıl içerisinde değiştirilerek, Komisyon’un daha katılımcı bir anlayışla oluşturulması ve genel asgari ücret yanında, sertifikalandırılmış ve yasal sertifika zorunluluğu bulunan mesleklerde % 15 oranında artırılmış asgari ücret ve bir işyerinde bir yıl çalışmış olanlara bir defaya mahsus % 5 oranında artırılmış asgari ücret uygulamasının getirilmesi sağlanacak.
EKONOMİ
Hükümet programında, yenilikçi ve rekabetçi bir ekonomi oluşturulması, sanayi alanında, başta hafif sanayi ve tarımsal sanayi alanında olmak üzere ithalatın minimize edilmesi, yurttaşların ihtiyaçlarına yanıt verecek bir sağlık sistemi yaratabilmek için gerekli reformların yapılması da vaat edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.