ACİL’E DEĞİL, POLİKLİNİKLERE GİDİN
Bir hastaya Domuz Gribi teşhisi konulmasının ardından basın açıklaması yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ömer Gür yaptığı açıklamada domuz gribi teşhisi doğrulayarak, devlet hastanelerinde gerekli önlemlerin alındığı açıkladı. Gür, vatandaşlara hitaben yaptığı açıklamada grip belirtileri görülen hastaların acil durumları yoksa acil servise değil grip polikliniklerine başvurmasını tavsiye etti.
ÖZEL BİR ODADA TEDAVİ EDİLİYOR
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi dün konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada domuz gribi teşhisiyle müşahede altına alınan hastanın ciddi Akciğer enfeksiyonu bulunduğunu ve tedavisinin izole bir ortamda devam ettiğini açıkladı. Hastane’nin açıklamasında, Domuz Gribi’nin erken teşhis ve doğru tedavi ile endişe edilecek boyuta ulaşma ihtimalinin düşük olduğu da belirtildi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ömer Gür, bir hastaya domuz gribi teşhisi konulduğunu açıkladı.
Gür, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi yoğun bakım ünitesinde, izole edilen bir bölümde tedavi gören 52 yaşındaki bir kadın hastayla ilgili bildirimin dün ellerine ulaştığını bildirdi.
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Gür, devlet hastanelerinde, doktorların bilgi tazelemesi dahil gerekli kitler ve ilaçların sağlanması konusunda gerekli önlemlerin alındığını; grip belirtisi gösteren hastaların telaşlanmadan hastanelere başvurmasını tavsiye ettiklerini söyledi.
Domuz gribi (H1N1) virüsünün de grip türlerinden biri olduğunu kaydeden Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, grip bulguları olanların acil servislere değil polikliniklere başvurmasını istedi.
Ömer Gür, hastalara doktorlar tarafından gerekli tedavinin verildiğini kaydederek, kış mevsiminde grip vakalarının arttığının doğru olduğunu ancak panik yapılması gereken bir şey bulunmadığını ifade etti.
Tedavinin zaten yapıldığını; normal grip vakalarında görülen bir durum olduğunu kaydeden Gür, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hasta akışını karşılamak için her gün enfeksiyon kliniği çalıştırıldığını; bütün hastanelerdeki ilgili uzmanların bilgilerini tazelemek için de enfeksiyon uzmanlarının bir plan dahilinde hastanelere gittiğini anlattı.
Gür, doktorların hangi durumda ne yapmaları gerektiğini bildiklerini; alınması gerekli tedbirlerle ilgili bilgilerin tazelendiğini, yüksek ateş gibi acil durumlarda enfeksiyon uzmanına danışacaklarını kaydetti.
“ACİL DURUM DIŞINDA POLİKLİNİKLERE GİTMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUZ”
4 enfeksiyon uzmanının bir program dahilinde tüm hastanelere gideceğini kaydeden Dr. Ömer Gür, grip belirtileri görülen hastaların acil durumları yoksa acil servise değil grip polikliniklerine başvurmasını tavsiye etti. Gür, hastaların Lefkoşa’daysa enfeksiyon uzmanına; yoksa dahiliye, kulak burun boğaz veya çocuk hastalıkları uzmanı doktorlara da gidebileceklerini söyledi.
“KORKULACAK BİRŞEY YOK”
Gür özetle şöyle konuştu:
“Korkulacak bir şey yoktur. Normal seyirdir. Bunu sadece ben değil, tüm uzmanlar söylüyor.
Polikliniklerimizde tanı koymada ve tedavide herhangi bir sıkıntımız yoktur. Gerekli tedbirler alınmıştır.
Testler için gerekli kitlerimiz alınmıştır. Daha yeni bir metotla çalışmaya başlayacağız. Şüpheli, vakalara bakılıyor. Elimizde ilaç var, stoklarımızı da artırdık.
Domuz gribinin artık aşısı vardır. Bağışıklık da vardır. Domuz gribinden ölüm oranı da diğer griplerden farklı ve fazla değildir.”
Hastaların telaşlanmadan doktora başvurmasını isteyen Gür, en ufak şüphede enfeksiyon uzmanına danışılarak gerekli tedavinin verileceğini, gerekirse enfeksiyon uzmanlarının hafta sonu da poliklinik yapacağını söyledi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, Enfeksiyon Komitesi’nin rutin toplantılar yaptığını, kendisinin de zaman zaman gerektiğinde bu toplantılara katıldığını belirtti.
Gür, YDÜ Hastanesi’ndeki vakayı da ilgili hastanenin başhekimi ve doktorlarını arayarak öğrendiklerini, teşhisin 12 Ocak’ta konulduğunu ancak bildirimin geç şekilde ancak bugün ellerine ulaştığını kaydetti.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi de açıklama yaptı
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, gerçekleştirilen basın toplantısında, Başhekim Sevim Erkmen, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı hazır bulunurken, hastanın tedavisini yürütmekte olan Prof. Dr. Finn Rasmussen ile Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer tarafından, hastanın, hastaneye geldiği günkü durumu, konulan teşhis, güncel durumu ve hastayla ilgili gerçekleştirilen uygulamalar hakkında bilgiler verildi.
Ciddi Akciğer Enfeksiyonu Bulunan Hastanın Tedavisi İzole Ortamda Devam Ediyor
11 Ocak’ta, saat 20:16’da özel bir hastaneden Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne, ciddi akciğer enfeksiyonu ile transfer edilen 52 yaşındaki kadın hastada, yapılan tetkikler ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Genetik Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen araştırmaların ardından, kısa bir süre içerisinde domuz gribi olarak da bilinen influenza virüsü A subtip H1N1 tespit edildi. Hasta, şu anda tüm güvenlik önlemleri alınarak Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde izole edilmiş durumda ve bulaştırma riski taşımamaktadır.
Prof. Dr. Finn Rasmussen, hastanın, nefes alma güçlüğüne neden olan, ARDS (akut respiratuar distres sendrom) sorunu ile karşı karşıya olup, akciğerlerinin alveoli sıvı ve hücre ile dolu olduğunu ifade ederken, şu anda mekanik ventilasyon cihazına bağlı bulunduğunu ve akciğerlerinin yaklaşık %10-15’inin fonksiyonel durumda olduğunu belirtti. Prof. Dr. Finn Rasmussen, hastanın durumunun kritik olmakla birlikte, her geçen gün olumlu yönde küçük gelişmeler gösterdiğini, bunun da hastayla ilgili umudu yükselttiğini sözlerine ekledi.
Domuz Gribi’nin Erken Teşhis ve Doğru Tedavi ile Endişe Edilecek Boyuta Ulaşma İhtimali Düşük
Gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer ise, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi bünyesinde mevcut Enfeksiyon Kontrol Ekibi’nin, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı ile multidisipliner yaklaşım temelinde çalışmakta olduğunu, hastanın tedavisine izole bir odada devam edildiğini, bu nedenle hastalığın bulaşma riskinin bulunmadığını ve hastalığın tespitinin hemen ardından, KKTC Sağlık Bakanlığı’na konu ile ilgili bilgi verildiğini belirtti. Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer, ayrıca, Domuz Gribi hastalığının erken teşhis ve tedavisinde, hastalığın seyrinin endişe edilecek boyutlara ulaşma ihtimalinin az olduğunu da sözlerine ekledi.
Domuz Gribi Nedir?
Domuz gribi, önceleri domuzlarda görülen İnfluenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin, mutasyon geçirerek insanlara bulaşmasıyla, artık insandan insana geçen, yüksek ateş, öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle seyreden bir solunum yolu hastalığıdır.
YDÜ Hastanesi'nde tedavi gören bir hastada domuz gribi vakasının ortaya çıkması üzerine Detay Gazetesi'ne açıklama yapan Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, paniğe kapılmaya gerek olmadığı ifade ederek, süreci yakından takip ettiklerini belirtti.
"Paniğe kapılmaya gerek yok"
"Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda yaşanan domuz gribi vakalarının ardından kurulan Enfeksiyon Komitesi, çalışmalarına hiç bir zaman ara vermedi her şeye hazırlıklıdırlar, gerekli tedbire ve tecrübeye sahiptirler" diyen Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, "panik yapacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Evet şu anda çok yakınımızda olan Türkiye'de bir domuz gribi salgını var ama paniğe kapılmak yerine alınabilecek önlemleri almalıyız, bireysel hijyenimize dikkat etmeliyiz, kalabalık ortamlara girmekten kaçınmalıyız, özellikle risk grubunda olan kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar ve çocuklar kendilerini korumalı" dedi.
"Yaşanan sürecin takipçisiyiz"
"Biz Tabipler Birliği olarak zaten yaşanan sürecin, alınan önlemlerin takipçisiyiz ve bir eksiklik gördüğümüz takdirde mutlaka müdahale edeceğiz" diyen Filiz Besim, "bu hastalığın belirtileri bellidir, nasıl bulaştığı bellidir, gribal enfeksiyon geçiren bir hastanın yüksek ateş şikayeti varsa kesinlikle evde ilaç alıp kendiliğinden geçer dememelidir, acilen doktora başvurmalıdır diyerek uyarıda bulundu".
"Sınır kapılarında önlem almayı gerektirecek bir durum yok"
Şu anda havaalanı ve limanlarda domuz gribi denetimi yapılmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyleyen Besim, Türkiye'de büyük bir salgın olmadığını ve salgının artması halinde gerekenin yapılacağını ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.