• BIST 9504.92
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

KTAMS Ercan'da eylem uyarısı yaptı!

KTAMS Ercan'da eylem uyarısı yaptı!

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Ercan Havalimanı’nda birçok sorun yaşandığını, hükümetin ise sorunları çözmek için çaba harcamadığını, çalışanlar ile Ercan’a sahip çıkmadığını savunarak, grev uyarısı yaptı.

KTAMS, Ercan Havalimanı’nın halkın malı olduğunu ve “altın yumurtlayan tavuk” olarak nitelediği Ercan’ın ülkeye yeniden kazandırılması için her türlü mücadeleye hazır olduğunu belirterek, Ercan’daki sorunların giderilmesi ve gerekli denetimlerin yapılması için hükümet yanında Meclis ve Sayıştaylığı göreve çağırdı, yasakları dinlemeyeceğini bildirdi.

KTAMS, ayrıca Ercan Havalimanı’nda itfaiye çalışanlarının olası bir kaza anında kullanacakları kasket, oksijen tüpü, ayakkabı ve elbiselerin acil müdahaleler için yetersiz olduğuna da işaret ederek, “Olası bir kaza durumunun sonucu ağır olacaktır” uyarısında bulundu.

KTAMS bugün Ercan Havalimanında bulunan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Dairesi Hava Trafik Yönetim Merkezi önünde basın açıklaması yaptı ve burada çalışan personel ile Ercan Havalimanında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti; bu sıkıntıların dikkate alınmaması durumunda halkın yaşayabileceği mağduriyetlerde sorumluların kendileri olmayacağını kaydetti.

Basın açıklaması sırasında KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’a KTAMS Genel Sekreteri Ahmet Kaptan ile diğer sendika yetkilileri ile bazı üyeler de eşlik etti.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, ülkenin çok kötü bir durumda olduğunu, tüm sektörlerin çöktüğünü, denetim mekanizmalarının çalışmadığını savunarak, Meclis ve diğer kurumların “uyku moduna” geçtiğini öne sürdü.

Kaptan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığında son 3-4 yılda sırasıyla Ersan Saner, Ahmet Kaşif ve Hasan Taçoy olmak üzere 3 bakan değiştiğini, ancak sayısını unuttukları birçok görüşmeye rağmen teşkilat yasasında yaşanan sıkıntıların sürdüğünü, çalışanların mağdur olduğunu anlattı.

Ercan Havalimanı’nın 9 Ocak 2013’te özelleştirilmesiyle çalışanlar ile halkın büyük mağduriyet yaşadığını, burada yapılan sözleşmenin hükümet, Meclis ve Sayıştaylık tarafından denetlenmesi gerektiğini ifade eden Kaptan, Ercan’ın ülkeye yeniden kazandırılmasının şart olduğunu, bunun yapılması durumunda tüm uçuşlardaki ucuzlamanın ve ülkeye getirisinin görüleceğine işaret etti.

Kaptan, Ercan’da Mayıs ayında sadece yolcu gelişleri ve uçak iniş-kalkış ücretlerinden 3,5 milyon Euro gelir elde edildiğini, Nisan 2014- Nisan 2015 arasındaki bir yıllık gelirin, diğer gelirler hariç sadece aynı gelirlerden 35 milyon Euro civarında olduğunu belirterek, “Bu altın yumurtlayan tavuk nasıl peşkeş çekilebilir” diye sordu.

Ercan sözleşmesine göre ilgili şirketin 180 güvenlik görevlisi alması gerektiğini ancak bunu yapmadığını ve bu görevi yetersiz sayıdaki polisin yapmaya çalıştığını ifade eden Kaptan, bu konuda Meclis ve Sayıştaylığı denetim yapmaya çağırdı.

Uçak alanının ülkeye tekrar kazandırılması için her türlü mücadeleye hazır olduğunu bildiren ve bugün yaptıklarının bir grev uyarısı olduğunu ifade eden Kaptan, halkın malına sahip çıkacaklarını ve yasakları dinlemeyeceklerini bildirdi.

BASIN AÇIKLAMASI

KTAMS’ın basın açıklamasını ise KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan okudu. Bengihan, verdikleri mücadele ve kavgaya rağmen Ercan Havalimanının 9 Ocak 2013 tarihinde özelleştirildiğini ifade ederek, “halkın malını peşkeş çekenleri tarih ve halkımız affetmeyecektir” dedi.

Bengihan, bu özelleştirmeyi yapan dönemin UBP hükümetinin; “daha çağdaş bir liman ve daha kaliteli hizmet verileceğini” iddia ettiğini, ancak bugün burada yaşananların hem çalışanlar hem de hizmet alan halk açısından “endişe verici” olduğuna işaret eti.

Özelleştirme sonrası verilen hizmet bedellerinin büyük oranda arttığını ve ilgili şirket ile yapılan sözleşme gereği şirketin yerine getirmekle yükümlü olduğu hizmetlerin birçoğunun yerine getirilmediğini savunan Bengihan, şunlara dikkat çekti:

“Sözleşmede bozulan ve kırılan teknik malzemelerin şirket tarafından alınacağı belirtilmesine rağmen malzemeler alınmadığı için arızalar devam etmekte, çalışan ve halk mağdur edilmektedir.

Hava Trafik Kontrol Merkezi ve Ercan Meydan İtfaiye binasında vardiya ve/veya  mesai çalışan  günlük ortalama 60  personelin bulunduğu  binalara  yeterli temizlik yapılmadığından sağlıksız bir çalışma ortamı oluşmakta ayrıca  Sivil Havacılık Meydan İşletmeleri personelinin çalışma odaları da yetersizdir.

İtfaiye çalışanlarının kaza ve kırımlarda kullanacakları kasket, oksijen tüpü, ayakkabı ve elbiseleri acil müdahaleler için yetersizdir. Bunlar için yapılan görüşmelerden hiçbir sonuç çıkmamıştır. Olası bir kaza durumunun sonucu ağır olacaktır.

İş Yasamız haftalık 40 saat çalışmayı ve asgari ücreti emretmektedir. Ercan Havalimanı'nda temizlik işlerinde çalışan kişi sayısı özelleştirme sonrasında azaltılmış ve çalışanlar haftalık en az 60 saat çalışmak zorunda bırakılmıştır. Sendikamız giden ve gelen hükümete bunu yazılı ve sözlü olarak bildirmesine rağmen hiçbir denetim yapılmamaktadır.”

Bengihan, dile getirdikleri bu sıkıntıların dikkate alınmaması durumunda halkın yaşayacağı mağduriyetleri düşünerek ilgilileri son kez uyardıklarını belirterek, “Yaşanacak sıkıntılardan sendikamız KTAMS sorumlu olmayacaktır” dedi.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler