Esnaf ve Zanaatkarlar Odası çalışanları, Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Merkezi eğitimci kadrosu ile KTEZO Yardımlaşma ve Teminat Kooperatifi çalışanlarının sendikalaşmasını sağlayan toplu iş sözleşmesine KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, DEV-İŞ Federasyonu Başkanı Hasan Felek, DEV-İŞ Federasyonu’na bağlı EMEK-İŞ Başkanı Koral Aşam ve EMEK-İŞ Genel Sekreteri Hasan Yıkıcı imza koydu.
Kanber: KTEZO’nun adımı örnek olmalı
K. T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, örgütlü yaşamın toplum için kaçınılmaz olduğunu, ancak ülkede özel sektörde ve sektörel bazda sendikalaşmanın yaygın olmadığını, bunun da üzücü bir durum olduğunu ifade etti. Kanber, Oda çalışanları için imzaladıkları toplu iş sözleşmesinin özel sektör ve sektörel sendikacılık için örnek teşkil etmesini ve yaygınlaşmasını dilediklerini kaydetti. Sendikalaşmanın anlamının toplumda doğru anlaşılmadığını, oysaki sendikalaşmadan, yani örgütlü toplum olmadan kurumsallaşmanın olamayacağını vurgulayan KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, bu adımı atarak Odanın kurumsallaşması yolunda büyük bir adım atıldığının da altını çizdi. Kanber konuşmasında çalışan, işçi ve özlük haklarını önemsediklerini ve bu hakları toplu iş sözleşmesine imza koyarak tescil etmeyi kendilerine görev bildiklerini, bunun da tüm çalışanlara hayırlı olmasını diledi.
Tulga: Sendikalaşma olmadan demokrasi olamaz
KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga yaşadığımız toplumda demokrasinin varlığından söz edildiğini ancak sendika dendiği zaman “bu bizim sonumuz olur” şeklinde düşünülerek bazı çevreler tarafından tepki konduğunu ifade etti. Buna üzülmemenin elde olmadığını, verimlilik ve kaliteden bahsedildiğini, diğer taraftan da bu ülkede sahiplenmenin olmadığının söylendiğini belirten Hürrem Tulga, çalışanın iş güvenliğine sahip olmadığı, çalıştığı yerde söz sahibi olmadığı ortamda verimlilikten, kaliteden ve işyerini sahiplenmekten söz edilemeyeceğini vurguladı. Tulga; “demokrasi deniyorsa sadece birileri için değil, herkes için demokrasi istenmesi gereklidir, çünkü bu ülke sadece birilerinin değil hepimizindir” şeklinde konuşarak, bu anlayışıyla yaklaşık altı aydır detaylı bir çalışma yürüttüklerini kaydetti. Sendikacılık ile ilgili düşmanlığın alıp başını gittiği bir dönemde bu çalışmanın örnek teşkil etmesini ve ekonominin tümüne, ülkenin bütününe yayılmasını istediklerini sözlerine ekleyen Tulga, dolayısıyla bu mücadelenin burada bitmeyeceğini de önemle belirtti. Ülkeyi kayıt altına almaktan da bahsedildiğinin altını çizen Tulga, sendika olmadan kayıt altına almanın mümkün olamayacağını, kayıt dışılığın minimize edildiği ülkelerde örgütlülüğün ve sendikalaşmanın çok yaygın olduğunu söyledi. Tulga, çalışanlara sendikalaşmayı talep ettikleri, EMEK-İŞ’e de toplu sözleşmenin hazırlanmasında ortaya koydukları çalışmalardan ötürü teşekkür ederek, sendikalaşmaya tepki koyanlara da bu örnek olayı kıskanmalarını öğütledi.
Felek: Özel sektörün sendikalaşmasında önemli bir adım
DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek, DEV-İŞ’in bu yıl kırkıncı yılını kutladığını ve kırk yıldır DEV-İŞ’in bu ülkede emek, barış ve demokrasi mücadelesi veren bir sendika olduğunu, kırkıncı yılda KTEZO çalışanlarının da aralarına katılmasının büyük mutluluk yarattığını ifade etti. Felek, gerek iş ile ilgili sorunlarda, gerekse de genel anlamda emekçilerin, işçi sınıfının sorunları konusunda örgütlü ve duyarlı bir tavrı birlikte geliştirerek, yürünecek uzun bir yolun bulunduğunu kaydetti. Özellikle özel sektörde çalışanların sendikalaşmasının neredeyse mümkün olmadığı koşullarda, böyle bir toplu sözleşme imzalamanın büyük önemi bulunduğunu vurgulayan DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek, bu konuda KTEZO yönetimine ve çalışanlara teşekkür etti.
Aşam: Özel sektörde sendikalaşma sektörel bazda toplu iş sözleşmesinden geçer
EMEK-İŞ Başkanı Koral Aşam, bir ülkede iş piyasasını oluşturan tarafların işverenler, çalışanlar ve bunların ara kesitinde bulunan sendikalar olduğunu, iş yaşamındaki sorunların giderilmesi, ekonomik koşulların düzenlenmesi, iş güvenliğinin ve kayıtlılığın sağlanmasında sendikaların büyük rolünün bulunduğunu ifade ederek, iş piyasasının kurumsallaşması için sendika ayağının tamamlanması gerektiğine vurgu yaptı.
Ülkelerin ekonomilerini ayakta tutanın özel sektörler olduğunu hatırlatan Aşam, burada da çalışma hayatının yüzde seksen beşlik bölümünü özel sektörün teşkil ettiğini, bunun yarıdan fazlasının ise esnaf ve zanaatkarlar olduğunu ifade etti. Bu nedenle, esnaf ve zanaatkarların kalbi olan Odanın çalışanlarının sendikalaşmasının büyük örnek teşkil ettiğini önemle belirten Aşam, Odanın kurumsallaşma yönünde de bu ayağının tamamlandığının altını çizdi. EMEK-İŞ Başkanı Aşam, özel sektörde sendikalaşmanın yolunun sektörel bazda toplu iş sözleşmelerinden geçtiğini, ancak o gün gelene kadar emekçilerin kendi emeklerine, sendikaların da emekçilere sahip çıkarak bu mücadeleyi birlikte sürdüreceklerini vurguladı.
Aytaç: Sendikalaşmanın özel sektöre örnek olmasını istiyoruz
Sendika çalışan temsilcisi Ersun Aytaç, KTEZO çalışanları olarak bir ilke imza attıklarını sendikalaşarak iyi olan iş koşullarını güvence altına aldıklarını ifade etti. Aytaç, bu girişimlerinin Odaya üye olan işletmelere, özel sektöre örnek olmasını istediklerini ve sendikalaşmanın tüm ülkede yaygınlaşması temenni ettiklerini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.