Kıbrıs Türk iNŞAAT Müteahhitleri Birliği, bugün yaptığı bir açıklama ile, geçtiğimiz günlerde bir gazetenin yaptığı haber üzerine açıklama getirdi.
KTMB'nin yaptığı açıklamanın metni:
"... gazetesinin 04/07/2015 tarihli MAĞUSA LAĞIM KOKUYOR başlığıyla vermiş olduğu haberin içeriğinde Gazimağusa Belediyesi Kanalizasyon Birimi yetkilisi Sn. Atila Aypar tarafından yapılmış olan açıklamanın kamuoyunun doğru bilgi sahibi olabilmesi bakımından yetersiz kaldığı, bu çerçevede yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebileceği düşüncesi ile konuya açıklık getirme ihtiyacı duyduğumuzu belirtir, sürecin başından günümüze değin yaşananları özet şeklinde kamuoyunun bilgisine getiririz.
20/09/2009 tarihinde AB destek ofisi tarafından açılmış olan ve yapımı birliğimiz üyelerinden Emek İnşaat Şti. Ltd. tarafından üstlenilen kanalizasyon şebekesi yapım işlerinin %100'ü mukavelede belirtilen ve verilen ek sürenin hitamında (12/03/2012) tamamlanmıştır.
Konu işin tamamlanmasına müteakiben ortaya çıkan olumsuzlukların Müteahhit firmadan mı yoksa projeden mi kaynaklandığı, dolayısı ile yapılacak olan düzeltmelerin bedelinin kimin tarafından karşılanması gerektiği hususlarında görüş ayrılığı ortaya çıkmış,yaptırılan ek işlerle ilgili herhangi bir ödeme yapılmamış olmasından dolayı konu tamiratların yapımı müteahhit firmamız tarafından durdurulmuş,devamında AB yetkilileri tarafından mukavele tek taraflı olarak fesih edilerek müteahhit firmanın alacaklı olduğu yaklaşık 1.000.000 Euro meblağa ek olarak 1.068.000 Euro değerindeki banka teminat mektubuna da el konulmuştu.
Gelinen noktada taraflar soruna çözüm bulabilmek için DAB a gitme hususunda anlaşmışlar ve 10/04/2014 tarihinde Lonradaki Uluslararası tahkime gitmişlerdir.
84 gün devam eden DAB, tarafların karşılıklı savunma ve iddialarını dinledikten sonra 03/07/2014 tarihinde karar vermiş ve gerekçeli kararını yazılı olarak taraflara bildirmişlerdir.
Karar, tarafımızca ve hukukçularımızca incelenerek rapor şeklinde hem yönetim kurulunun hem de hükümet yetkililerinin bilgisine getirilmiştir.
DAB kararına göre :
1) AB’nin Müteahhit firmaya 5.400.000 Euro ödeme yapmasına,
2) AB’nin Müteahhitin teminat mektubuna yasaya aykırı bir şekildee el konulduğuna,
3) AB tarafından ihale edilerek yabancı bir proje bürosu tarafından hazırlanan ve vizelenmeden uygulamaya konulan projenin hatalı olduğuna, yeterli eğim olmadığına, sağlıklı zemin etüdü yapılmadan hazırlandığına ve toprak sıkıştırma spesifikasyonlarının Avrupa norm ve standartlarına uygun yapılmadığına atıfta bulunmuş, netice olarak %65 AB’yi, %35 Müteahhit firmayı sorumlu tutmuş, hüküm vermiştir. Ayrıca bundan böyle yapılması gereken tamiratların yapımı esnasında ortaya çıkacak olan maliyetin karar oranında ödenmesine, yani toplam tamirat bedelinin %65 AB tarafından %35 Müteahhit firma tarafından ödenmesine hüküm vermiştir.
Verilmiş olunan bu hükümlere rağmen madde-3’te belirtilen sorumluluklar söz konusu iken, AB ile Gazimağusa Belediye yetkililerinin firmamızın %35 sorumluluğunu dikkate almadan ve firmamızın bilgisi dışında, şebekeye CCTV görüntüleme yapma hazırlıkları içerisnde olduklarını gazetelerden öğrenmekte, bu uygulamanın yanlış olacağı ve uluslararası tahkim kararlarına uymayacağı cihetle konuyu tekrar gözden geçirmelerini talep etmekteyiz.
Kararın yayınlanmasına müteakip tarafımızdan bir dizi arabuluculuk girişimleri başlatılmış, bu çerçevede AB yetkilileriyle bir dizi görüşmeler yapılmış, Brüksel’e gidiş dahil anlaşmalı çözüm arayışı sonuna kadar tarafımızdan zorlanmıştır. Üyemiz olan Emek inşaat Şti. Ltd.’in uluslararası tahkimce teyit edilmiş haklarından taviz vermesine rağmen zaman zaman uzlaşma noktasına yanaşılmış ancak maalesef bir uzlaşma sağlanamamıştır. Netice olarak DAB kararını tanımayacakları ve bir üst kurul olan arbitration’a (istinaf) müracaat edecekleri AB yetkililerince tarafımıza iletilmiştir.
Hukukçularımız tarafından yapılan araştırma neticesinde AB’nin konuyu arbitrationa götürme hakkı bulunduğu,ancak herhalukarda DAB kararında belirtilen 5.400.000 Euro paranın Emek inşaat Şti. Ltd.’e ödenmesi zorunluluğunun bulunduğu, bunun AB ihalelerinde esas alınan FIDIC kuralları gereği olduğu tarafımıza söylenmiştir.
Konu hakkındaki hukukçularımızdan almış olduğumuz görüşe ek olarak Avrupa Birliği OMBUDSMAN’nın 17/02/2015 tarihli ve FIDIC direktörünün 18/03/2015 tarihli yazıları da arbitration öncesinde DAB kararındaki bedelin Müteahhidimize ödenmesi gerektiği hususunu teyit etmiştir.
Sonuç olarak KKTC de faaliyet gösteren AB destek ofisi yetkililerinin DAB kararının uygulanması durumunda karşı karşıya kalabilecekleri şahsi sorumluluklarından kurtulabilmek adına hukuku ihlal ettiklerini düşünmekteyiz ve yine değerlendirmelerimizin AB yetkililerince de teyit edilmiş olduğunu görmekteyiz.
Bu durumda yalnız bize değil, tüm organları ile KKTC devletine düşen görevin ülkemizin köklü kuruluşlarından olan Emek inşaat Şti. Ltd.’e sahip çıkılması olduğunu düşünmekte ve beklemekteyiz.
Sivil toplum örgütü olarak esas misyonu Kıbrıs Türk Toplumunu AB ye yanaştırmak olan AB destek ofisinin bu yanlışta ısrar etmesinin toplumu yakınlaştırmanın tersine, uzaklaştırdığı düşüncemi üzülerek belirtmek isterim.
Cafer GÜRCAFER
K.T.İnşaat Müteahhitleri Birliği(a)
(Başkan)"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.