• BIST 9890.76
  • Altın 3019.352
  • Dolar 35.3394
  • Euro 36.5182
  • Lefkoşa 8 °C
  • Mağusa 5 °C
  • Girne 11 °C
  • Güzelyurt 7 °C
  • İskele 5 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 0 °C

KTOEÖS NKL'de basın toplantısı yaptı

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Namık Kemal Lisesi’nde (NKL) “Dünya Öğretmenler Gününde Okul, Öğretmen ve Eğitim Sorunları”na yönelik basın toplantısı gerçekleştirdi.
KTOEÖS NKL'de basın toplantısı yaptı

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel konuşmasında, “Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler günü, Kıbrıs’ın en eski, güzide Mağusa okulundan biri olan NKL’de yapmış olduğumuz basın toplantısı anlamlıdır” dedi.

“Başta NKL olmak üzere, bölgedeki ve Kuzey Kıbrıs’ın genelindeki okulların hükümetlerin ilgisizliğinden, anlayışından, iş bilmezliğinden, ihmalkârlığından kaynaklanan ve benzeşen sorunları bulunduğunu” belirten Gökçebel, “Bunlara dikkat çekmek için buradayız. Uyarılarımızın kulak ardı edilmesi durumda da eylemsel boyutta buralarda olacağımızı vurgularız” ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ…

Sendikadan yapılan açıklamaya göre, öğretmenlik mesleğinin en kutsal mesleklerin başında geldiğini ve malzemesinin insan olduğunu vurgulayan Gökçebel şöyle konuştu:

“Öğretmenlerin çalışma ortamları çalışma şartları, moral motivasyonu önemlidir, gelecek inşa edilirken her şeyi ile mesleğine odaklanmalıdır öğretmen. Kendini mesleğine adamış, yüreği insan sevgisiyle dolu öğretmendir geleceği kuran. Öğretmenlik mesleğinin statüsünü yükseltmek, çalışma ortamını düzeltmek geleceğimize yapılabilecek en önemli yatırım olacaktır. Ülke sorunlarından kurtulmanın en basit yolu eğitimden geçmektedir.”

MAĞUSA’NIN TEK LİSESİ NKL…

Basın toplantısında Namık Kemal Lisesi’ndeki sorunlara dikkat çeken Gökçebel, “Mağusa’nın tek lisesi olduğu için, yasa ve tüzüklere uymasa da, kayıt yapmaya zorlanan ve sınıfları her yıl sağlıklı ders yapılamayacak şekilde tıka basa doldurulan okulumuzdayız. Sınıfları yıl boyunca hangi tarihte, hangi ülkeden gelirse gelsin, hiç oryantasyon eğitimi yapılmayan, denkliğine bakılmayan ve kayıtı yapılan okulumuzdayız” dedi.

Bakanlar kurulu kararı ile öğrencilerin her yıl geçirildiği ve amaçsız, hedefsiz birçok öğrencinin zorla sınıflarda tutulduğunu savunan Gökçebel, kayıt kabul, taşımacılık gibi tüzüklere uyulmadan kırsal okulları kapatacak şekilde bölgelerden (eğitim bakanlığının talimatı ile) yıl boyunca kalabalık olan sınıflara öğrencilerin istiflenircesine kayıtlarının yapıldığını ileri sürdü.
Gökçebel şöyle devam etti:

“Her yıl öğretmen, hademe, bütçe eksiklikleri yıl boyunca devam etmesine rağmen canla başla sportif, akademik ve her başarıya koşan Mağusa’nın Namık Kemalindeyiz. Öğretmenlerine verimli hizmet içi eğitim yapılmayan, bölüm şefi hiç atanmayan, destek görmeyen, sorunlar karşısında yalnızlaştırılan, eğitimin birçok sorunu omuzlarına yüklenmesine rağmen öğretmenlerin özveriyle çalıştığı devletin okulundayız. Birçok eksiğe, zorluğa rağmen mazaret üretmeden halkın çocuklarının, geleceği için çabalayan okul idarecilerinin ve öğretmenlerin bulunduğu kamusal  hizmet veren okulumuzdayız. Ezberci, yarışçı, müfredat yoğunluklu programların uyguladığı öğrencilerin hazır bulunuşluk seviyelerinin bakanlar kurulu tarafından hiçe sayıldığı, heterojen, seviyeleri çok farklı öğrencilerden oluşan yine verimli ders işlenmesi için öğretmenlerin büyük çaba harcadığı okuldayız.

Özel yetenekli, zeki, farklı, özel eğitim isteyen ve her yetenekteki öğrencilerin aynileştirildiği, üniversitelere müşteri yapılsın diye her yıl sınıf geçirildiği, hazıra alıştırılan, bakanlık tarafından hiç bir destekleme programı uygulanmayan ve bakıcılığının yapılmasına razı olunan bazı öğrencilerin de bulunduğu bir devlet okulumuzdayız.  Öğretmenler arasında ayırım yapıldığı, Göç Yasası gibi yasaların öğretmenlerin emeğini, özlük haklarını gasp ettiği okuldayız. Sınıf içerisindeki dersi dışında 200 üzerinde görevi, gizli emeği görülmeyen, sürekli eleştirilen, takdir edilmeyen, ders dışında yaptığı gün boyu görevleri hiçe sayılan, az çalıştığı iddia edilerek çok para kazandığı ileri sürülen ve mesleğine yabancılaştırılmak için bizzat bakanlığın, velilerin sürekli eleştirilerine maruz kalan yıpratılmaya, değersizleştirilmeye çalışılan buna karşı yılmadan görev yapan okuluna, öğrencilerine sahip çıkan öğretmenlerin okulundayız. Yüzlerce soruna rağmen kamusal, bilimsel, laik eğitim vermeye devam eden, iyi yurttaşlar yetiştiren, toplumuna sayısız değer veren en eski okulumuzdan birindeyiz.”

“AYNI METİN…”

Anlatılanların Çanakkale Ortaokulu’nda, Canbulat’ta, Özgürlük’te veya başka bir okulda da aynı metin, hiç değiştirilmeden söylenebileceğini belirten Gökçebel, “Bugün Dünya öğretmenler günü. Mağusa okulumuzda olduk, bölgeye bir lise daha ihtiyaç olduğunu, kalabalık sınıflarda ders yapılamaz durumda olduğunu size bir kez daha göstermek istedik” ifadesini kullandı.

Gökçebel, anlatılanların, sadece NKL’de değil, her okulda “kangrenleşen” öğretmen, öğrenci, eğitim sorunlarının bir kısmı olduğunu vurgulayarak, bu durumu elbirliğiyle kader olmaktan çıkarmak gerektiğini söyledi.

Gökçebel, “Mercedes sürmesek de olur. Yeter ki geleceğimizi, çocuklarımızı, değerlerimizi harcamayalım…” diyerek, tüm öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler