Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), eski İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar’ın bakanlık görevinden ayrılır ayrılmaz, Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü’ne müdür yapıldığını belirterek, eski Bakan'a yönelik eleştirilerde bulundu.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yaptığı yazılı açıklamada, Gürpınar’ın Bakan olduğu dönemde “İş cinayetlerinin, kaçak çalışmanın, kayıtsız ekonominin önüne geçemediğini, işyeri denetimlerini yeterince yapmadığını, sendikalaşmayla ilgili düzenlemeleri aklına getirmediğini” savundu.
“Kaçak işçi çalıştıran bir üniversitenin inşaatında çalışan bir emekçinin inşaattan düşüp öldüğünü” belirten Elcil, bu olayda Gürpınar’ın da sorumluluğu bulunduğunu öne sürdü.
Elcil, Gürpınar’a sorduğu sorulardan bazıları şöyle: “Mimoza Otel’in Yakın Doğu Üniversitesi’ne verilmesi sizin bakan olduğunuz dönemde mi gerçekleşti? İş güvenliği ve sağlığının hayata geçmesinin en önemli ayağı sendikalaşma olduğuna göre, neden sendikalaşmanın gerçekleşmesi için yasal zemin hazırlamaya hiç girişmediniz? ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile özel şirketlerde uzman bulundurulması yasal zorunluluktur’ diye açıklama yaptınız, Bu yasayı enstitünüze müşteri toplamak için mi geçirdiniz? Şu anda maaş aldığınız üniversitede kaç tane sendikalı çalışan var? Bir eski Çalışma Bakanı olarak bundan hiç mi rahatsızlık duymuyorsunuz? Çok övündüğünüz yerli istihdamı destek fonundan, bakan olduğunuz dönemde Yakın Doğu Üniversitesi’ne kaç milyon TL aktardınız?”
Elcil, Gürpınar’ın, Bakan olduğu dönemde Yakın Doğu Üniversitesi’nde görev yapan öğretmen ve akademisyenlere ödenen maaşlar asgari ücretin üzerinde iken, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının asgari ücret üzerinden yapılmasına göz yumduğunu ve Sosyal Sigortaların çalınmasına izin verdiğini ileri sürerek, “Buna neden sesinizi çıkarmadınız?” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.