Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) “Yüksek Öğrenimde Eğilimler ve Kıbrıs” konulu konferans düzenliyor.
1-2 Aralık tarihlerinde ara bölgede bulunan Ledra Palace Otel’de gerçekleştirilecek olan konferansa ve Kıbrıs, Türkiye ve Avrupa’dan akademisyenlerin katılması planlandı.
KTÖS, konferansla ilgili bilgi vermek amacıyla bugün sendika genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’in konuşma yaptığı toplantıda KTÖS Dış İlişkiler Sekreteri Gizem Kavaz da konuyla ilgili açıklamayı okudu. YÖDAK Üyesi Mehmet Hasgüler’ın konuşmasıyla basın toplantısı sona erdi.
ELCİL
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil KKTC’de eğitimin bir sektör olarak görüldüğüne işaret ederek, ne eğitimin sektör, ne de öğrencinin müşteri olamayacağını belirtti.
Kuzey Kıbrıs’ta 14 tane faal, 27 tane de izni alınmış ancak henüz açılmamış üniversite olduğunu kaydeden Elcil, üniversite eğiliminin, dünyanın bir çok ülkesinde olduğunu söyledi.
Elcil, eğitimin ne olması gerektiğinin tartışılacağı DAÜ-SEN ve diğer paydaş örgütleriyle birlikte düzenleyecekleri bu konferanstan faydalı sonuçlar çıkacağı umudu taşıdığını belirtti.
KAVAZ
KTÖS Dış İlişkiler Sekreteri Gizem Kavaz da düzenlenecek konferansın, bildiri sunmak isteyen tüm akademisyen, öğretmen ve ilgililere açık olduğunu kaydetti. Kavaz, konferans konuları, bildiri gönderme koşulları ve kayıt prosedürü hakkında detaylı bilginin www.educoncyprus.org ve info@educoncyprus.org adreslerinden elde edilebileceğini ifade etti.
Günümüzde yeni eğilimler ve değişimlere bağlı olarak eğitim sistemlerinin her geçen gün yenilenip, yeniden yapılandığını ifade eden Kavaz, bu yapılanmaların önemli nedenlerinden birinin de “küreselleşme” olduğunu kaydetti.
Kavaz, “Yükseköğrenimde Global Eğilimler ve Kıbrıs” konferansının amacının yükseköğrenimde yeni yönelim ve gelişmeleri paylaşmak, farklı kültür ve ülkelerdeki eğitim uygulamalarını tartışmak ve çok kültürlü bir platform oluşturmak olduğunu söyledi.
Bu çalışmanın sonunda özgür ve bilimsel düşüncenin kurumsallaşmasının amaçlandığını kaydeden Kavaz, farklı ülkelerdeki değişik uygulamaların konferans boyunca tartışılma olanağı bulacağını belirtti.
Kavaz, konferans konularını, “Akademik Etik”, “Federal Kıbrıs’ta öğretmen yetiştirme”, “Üniversitelerin toplumsal işlevi ve yükseköğrenimde kalite”, “Küreselleşme ve Federal Kıbrıs’ta yükseköğrenim” ve “ Yükseköğrenimde sendikalaşma” şeklinde sıraladı.
Gizem Kavaz, konferansla ilgili beklentilerini şu şekilde dile getirdi:
“Konferansın, yükseköğretime yol gösterici olması; toplumsal, sosyal gelişime katkı koyması; yükseköğrenimde yeni fikirler yaratması; kamusal ve özel sektörde yaşanan sosyal ve ekonomik eşitsizliklere alternatif üretmesi; özel sektörde çalışan eğitim emekçilerin sorunlarına çözüm önermesi; eğitim hakkının erişimi ve geliştirilmesi ile ilgili yol haritası çizmesini bekliyoruz. Konferansın ayrıca eğitim emekçilerin hakları ve toplumsal hakların ilerletilmesiyle ilgili ışık tutması ve bilimsel, nitelikli, ücretsiz ve eşit eğitim mücadelesine katkı koymasını temenni ederiz”.
HASGÜLER
YÖDAK Üyesi Mehmet Hasgüler de önemine işaret ettiği akademik etiğin KKTC üniversitelerinin en önemli sorunlarından biri olduğunu ve kurumsal şekilde ele alınması gerektiğini, yoksa yapılan çalışmaların evrensel olarak bir anlamı olmayacağını söyledi.
Hasgüler, dünyanın bir çok yerinden KKTC’ye öğrenci geldiğinden söz edildiğini ancak bunun küreselleşme ve akademik üretimde karşılığı olup olmadığının da düşünülmesi gerektiğini belirtti. Hasgüler, yayınlarla araştırmaların, ülkenin bilim diplomasisinde yer edineceği bir konuma getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ülkede üniversite sayısında bir artış olduğunu ancak dünyaca saygın ve uluslararası kurulların referans ya da dipnot verdiği bir dergi bulunmadığını kaydeden Hasgüler, bunun büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.