Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Türkiye’den gelecek suyun yönetimi ve işletmesiyle ilgili tartışmaların siyasi krize neden olacak şekilde sürdürüldüğünü savunarak, “Suyun işletimi konusundaki yapılanma nihai şeklini, toplumsal katılım, istatistiki ve bilimsel verilerle almalı” dedi. Suyun işletimin bir kamu tekeline devredilmesinin Kıbrıs Türk toplumuna pahalıya mal olacağını savunan KTTO, kamu–özel ortaklığı modeline işaret etti.
“TARTIŞMALAR PROJEYİ VE KAZANIMLARI GÖLGELEYEBİLİR”
KTTO, su yönetimi konusunda yazılı bir açıklama yaparak, bu alandaki tartışmaların projeyi ve kazanımları gölgeleyebileceğini dile getirdi ve endişe duyduklarını belirtti.
İlgili tarafları, suyun siyasi, ekonomik ve ekolojik getirilerinin hayata geçmesi için sorumluk almaya davet eden KTTO, “Tartışmaların kısa zamanda sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Odamız, bu konunun acilen ve toplumun çıkarları doğrultusunda neticelendirilmesi için her türlü katkıya hazır” dedi.
“SU İŞLETİLMESİ KAMU–ÖZEL ORTAKLIĞI MODELİYLE YAPILMALI”
KTTO açıklamasında, Türkiye’den gelecek suyun Kıbrıs adasındaki hayatı pek çok yönüyle iyileştirerek, barış ve ekonomik kalkınmaya doğrudan etki edeceğine işaret edilerek, şu görüşlere yer verildi:
“Odamız su işletmesinin, kamu–özel ortaklığı modeli (Private-Public Partnership) çerçevesinde, kamu menfaatlerinin de gözetildiği bir şartname ile özel sektör veya özel sektörün çoğunlukta olduğu kamu özel ortaklıklarına ihale yoluyla verilmesi görüşündedir. Söz konusu işletmenin denetimi ve/veya oluşabilecek aksaklıkların giderilmesi için gerekli takip ise bağımsız bir düzenleme ve denetleme kurulu (üst kurul) eliyle yapılmalıdır.”
“SUYUN İŞLETMESİNİ BİR KAMU TEKELİNE DEVRETMEK PAHALIYA MAL OLUR”
Su projesi teknik olarak sonlandırıldığını ancak bunun gerektirdiği yasal ve kurumsal altyapı henüz kurulamadığına işaret edilen açıklamada, “Bugüne kadar yaşanan birçok tecrübenin gösterdiği üzere suyun işletmesini bir kamu tekeline devretmek, Kıbrıs Türk Toplumuna çok pahalıya mal olacak ve bu projenin hedeflediği kazanımlar elde edilemeyecek” ifadesine yer verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.