Kültürel Miras Teknik Komitesi, BM Kalkınma Programı ve Avrupa Komisyonu, kültürel mirasın korunmasına yönelik Gazimağusa’da yeni çalışmalar başlatıyor.
AB tarafından finanse edilen ve BM kalkınma Programı ile Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından uygulanacak yeni projeler “Martinengo Burcu, Arsenal ve Othello Kalesi arasındaki Venedik Duvarları, Ravelin Kara Kapısı, St. Mary Ermeni Kilisesi, St Mary Karmelit Kilisesi, St. Anne Maronit Kilisesi, Taner Camii-Jacobite Kilisesi" olarak açıklandı.
Yapılacak çalışmalar dün akşam Gazimağusa’daki St. Paul and Peters Kilisesi’nde (Buğday Cami) yer alan sunumda kamuoyuyla paylaşıldı.
Sunum, Kültürel Miras Teknik Komitesi Üyesi Ali Tuncay ve Glafkos Konstantinides, UNDP-PPF Sorumlusu Tiziana Zennaro ve UNDP'den Ali Çağlar tarafından yapıldı.
Gazimağusalıların da büyük ilgi gösterdiği sunumu, CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali ile komite üyesi Takis Hadjidimitriou da izledi.
TUNCAY: “ÖNCELİKLİ MÜDAHALE EDİLECEK 40 YER SEÇİLDİ”
Ali Tuncay, ilk olarak katılımcılara komite hakkında bilgi verdi ve komitenin; Kıbrıs sorunu çözülene kadar ülkedeki anıtların, tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çalışacağını söyledi.
Tuncay, Kıbrıs'ta tarafların bir birini yok ederken tarihi eserleri, kiliseleri ve camileri de yok ettiğini, hasara uğrattığını anlatarak, ülkenin her yerini gezdiklerini ve öncelikli müdahale edilecek 40 yer seçtiklerini anlattı.
Bu konuda oluşturulan listenin 2010 yılında liderler tarafından onaylandığını ve çalışmaların başlatıldığını ifade eden Tuncay, 2012’de de AB'nin desteğiyle bine yakın eserin incelemeye alındığını ve listelendiğini kaydetti.
AB'den mali destek almaya başladıktan sonra da uluslararası ihalelere çıktıklarını ve Othello Kalesi gibi büyük projeleri de ele almaya başladıklarını belirten Tuncay, komitenin ana sponsorunun AB olduğunu, ancak Güney'den Türk Malları Vasiliği ve Kuzey'den Evkaf yanında yerel bağışlar aldıklarını anlattı.
Karpaz'daki Apostollos Andreas Manastırı’nda iki toplumun maddi, iş gücü, mimar mühendis gibi konularda birlikte çalıştığını ifade ederek, bu çalışmanın yapılacak diğer çalışmalara da örnek olmasını temenni etti.
Tuncay, komitenin adanın iki tarafında da çalışmalarını tamamladığını ve artık projeleri gerçekleştirmeye başladığını anlattı ve sözü Glafkos Konstantinides'e verdi. Tuncay, bir Gazimağusalı olarak komitede Gazimağusa’yla ilgili konularda çok ısrarcı olduğunu ve kendisine karşı konamadığını söyledi.
Tuncay, işbirliği yaparak çok daha başarılı işlerin ortaya çıkarılabileceğine işaret ederek, herkesi birlikte çalışmaya çağırdı, ülkenin birçok bölgesinde bulunan kültürel mirasların korunması için desteğini esirgemeyen herkesi kutladı.
KONSTANTİNİDES
Glafkos Konstantinides de, ortak mirasın korunması ve geleceğe taşınması için önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, komite olarak bundan büyük onur duyduklarını söyledi ve projeler için büyük efor harcadığını anlattı.
Konstantinides, komitenin ülke mirası için önemine işaret ederek, AB'nin de komiteye sağladığı mali desteğin önemine vurgu yaptı. Gazimağusa'nın da barındırdığı tarihten dolayı ayrı bir değeri bulunduğunu, Kıbrıs'ın tüm medeniyetlerin buluştuğu bir yer olduğunu, bu yüzden komite olarak bu bölgeye büyük önem verdiklerini anlatan Glafkos Konstantinides, birlikte çalışarak güzel sonuçlar alacaklarına inanç belirtti.
ZENNARO
UNDP-PPF Sorumlusu Tiziana Zennaro da, ilk olarak UNDP-PPF'in komitede aldığı yeri özetleyerek, projelere maddi destek yanında teknik ve stratejik destek verdiklerini söyledi.
Zennaro, komitenin bu güne kadar 30 milyon euro harcandığını ve bunun 8,1 milyon eurosunun AB'den geldiğine işaret ederek, bu katkının süreceğini söyledi ve kültürel mirasın korunması için yapılan ortak çalışmaları anlattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.