Bir gazın bir sıvı içindeki çözünürlüğü sıvının sıcaklığı arttıkça azalır. Bu yüzden küresel ısınma okyanus sularındaki oksijen miktarının azalmasına neden oluyor. Ayrıca sular ısındıkça soğukkanlı deniz canlılarının metabolizmaları hızlanıyor ve böylece daha fazla oksijen tüketiyorlar. Prof. Curtis Deutsch ve arkadaşları, sıcaklık değişimlerinin okyanus canlılarını nasıl etkileyeceğini detaylı bir biçimde incelemiş. Science’ta yayımlanan sonuçlar, küresel ısınmanın bugünkü gibi devam etmesi durumunda 2100 yılına gelindiğinde bazı deniz canlılarının habitatının (yaşam alanının) %20 oranında azalacağını gösteriyor.
Yakın zamanlarda Dr. Paul Muir ve arkadaşları tarafından yapılan başka bir çalışmaysa mercanların küresel ısınmadan nasıl etkileneceğini gösteriyor. Bu canlılar sıcak tropik sularda yaşıyor, ancak suların daha fazla ısınması mercanların ölmesine neden olabilir. Bu yüzden okyanus suları ısındıkça mercanların yaşam alanlarının kuzeye ve güneye doğru kayacağı düşünülüyor. Ancak araştırmacıların elde ettiği sonuçlar, Ekvator’dan uzaklaştıkça mercanların daha sığ sularda yaşamaya başladığını gösteriyor ve bu durum farklı enlemlerin farklı miktarda güneş ışığı almasına bağlanıyor. Daha az güneş ışığı alan Ekvator’a uzak bölgelerde yaşayan mercanlar, güneş ışığı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için daha sığ sularda yaşamaya başlıyor. Ancak sığ sulardaki güçlü dalgalar mercanların dallarının kırılmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra sığ suların tuzluluk oranında ve sıcaklığında yaşanabilecek ani değişiklikler de mercanları etkileyebilir. Bu yüzden mercanların çok sığ sularda soylarını devam ettirmelerinin imkân yok. Dolayısıyla küresel ısınma mercanların yaşam alanlarının daralmasına neden oluyor.
Tüm bu sonuçlar, küresel ısınmanın okyanuslardaki canlılar için büyük bir tehdit olduğunu gösteriyor. Gerçi doğal seçilim sonucunda bazı canlıların yeni koşullara uyum sağlaması mümkün olabilir. Ancak küresel ısınmanın hızı göz önüne alındığında pek çok canlı türünün gelecekte soyunun tükeneceği tahmin ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.