Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Hukuk Fakültesi tarafından “Finansal Tüketicinin Korunmasında Son Gelişmeler” konulu konferans düzenlendi.Konferansa, Burgan Bank Baş Hukuk Müşaviri Avukat Ali Tolga Erendaç konuşmacı olarak katıldı.
“Finansal tüketici belirli mevzuatlar içerisinde korunmalı”
Erendaç konferansta, finansal tüketici kimdir,niçin korunmalı, finansal tüketicinin korunması mevzuatı,korunmasına yönelik düzenlemeler ve bankacılık sektöründe içerik mevzuatları konuları üzerine bilgi verdi.
Tüketicinin ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden, gerçek ya da tüzel kişi olduğunu belirten Erendaç, finansal tüketiciyi ise bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından kendisine ürün veya hizmet sunulan tüketici kişiler olarak tanımladı. Erendaç, finansal tüketicinin belirli mevzuatlar içerisinde korunması gerektiğini ifade ederek,bankacılık mevzuatında yapılan düzenlemeler ve tüketicinin korunması hakkındaki kanunlar kapsamındaki yönetmelikler ile ilgili bilgiler aktaran Erendaç, sözleşme öncesi tüketicinin ilgili hukuki işlemlerle bilgilendirilmesi gerektiğini en uygun içerik ile bilgiye sahip olması gerektiğini vurguladı.
Tüketicilerin gerek işlemin cazibesi, gerekse pazarlama tekniklerinin özellikleri nedeniyle fazla düşünmeden sözleşme imzaladıklarını ve tüketicinin kısa bir süre sonra sözleşmeyi yaptığına pişman olduğunu söyleyen Erendaç, bu durumlarda tüketiciye tanınabilecek en iyi imkânın cayma hakkı yani tüketicinin sözleşmeyi kurmaya yönelik irade beyanını geri alma hakkı olduğunu vurguladı. Sözleşmelerdeki haksız şartlara da değinen Erendaç, tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlara ilişkin denetim mekanizmasının somut olayın özelliklerine göre, hâkimin sözleşme içeriğine müdahale ederek, tüketici aleyhine olan sözleşme hükümlerinin kesin hükümsüz sayma olanağı sağladığını söyledi.
Ayrıca finansal tüketicilerin ilgili kurumlar tarafından felsefik olarak korunup, kurallar getirildiğini anlatan Erendaç, tüketicinin korunmasına yönelik borçlar hukuku araçlarının yanı sıra, piyasayı denetlemeye ilişkin idari bir dizi önlem kanununun da yer aldığını belirtti. Erendaç son olarak tüketicinin irade özerkliğinin temin edilmesi amacıyla, kendisini yanlış yönlendirebilecek her türlü reklam ve haksız ticari uygulamanın yasakladığını belirterek, bu sebeple tüketicinin kafasında uyandırılan yanlış kanaatler sonucunda değil, düşünerek, ölçerek, bilinçli bir şekilde hukuki işlem yapabileceğinin altını çizdi.
Konferansın sonunda,Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Poroy tarafından, Erendaç’a teşekkür belgesi takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.