Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Trafik Kazalarında ve Travmalarda İlk Yardım” konulu konferansa Acil Tıp Uzmanı Dr. Şadiye Emircan konuşmacı olarak katıldı.
Sunumunda, ilk yardım tanımını, nasıl yapıldığını, amaçlarını, temel uygulamalarını sırasıyla açıklayan Emircan, Acil 112 servisin aranması sırasında ilk yardım uzmanının nelere dikkat etmesi gerektiği konularına da değindi. Emircan, kaza anında sakin davranılması gerektiğine vurgu yaparak Acil 112’nin aranması ve arama sırasında hasta ya da yaralı sayısının bildirilmesi gerektiğini söyledi.
Emircan öğrencilere ilk yardım uzmanının özelliklerinden de bahsederek bu özellikleri sakin ve telaşsız olmak, hastayı sakinleştirmek, çevreyi değerlendirip süren bir tehlike olup olmadığını belirlemek olduğunu belirtti. İlk yardım gerektiren yanma, kanama, kırık, solunum, el ve ayak kopmalarında ilk yardım, kafatası ve omurga yaralanmaları, kırık ve çıkık belirtileri, kırıkta olumsuz durumlar gibi konular üzerinde duran Emircan uygulamalı olarak ilk yardımcıya düşen görevleri açıkladı.
Bilinçli müdahale hayat kurtarır
İlk yardım ve travmanın önemi ve hangi durumlarda neler yapılması gerektiğini açıklayan Emircan, sağlık ekipleri gelene kadar hasta ve yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmeyi sağlamak için yapılacak ilk yardımın son derece önemli olduğunu ve bu gibi anlarda yapılan bilinçli müdahalelerin hayat kurtardığına değindi.
Konferans sonunda katkılarından dolayı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özhan Öztuğ tarafından Acil Tıp Uzmanı Dr. Şadiye Emircan’a teşekkür belgesi takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.