Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından, ‘21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası’ nedeniyle “Acılı Yıllar” anma programı düzenlendi.
Anma etkinliği, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve LAÜ Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İhsan Tayhani’nin açılış konuşması ve Kayıp Otobüs Belgeseli’nin izletilmesinin ardından başladı.
Tayhani: Enosis özlemi bitmemiştir
Konuşmasında, 1960 yıllında Türkler ile Rumlar arasında ortak bir Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğunu belirten Tayhani, ancak cumhuriyetin kurulmasına rağmen Rumların Enosis özleminin bitmediğini, 21 Aralık 1963 yılında farklı bölgelerde sivil halkın öldürülmesiyle birlikte, Kıbrıslı Türkler için acılı günlerin başladığını söyledi.
“Kıbrıs tarihinin iyi bilinmesi için ‘Barbarlık Müzesi’ni gezmek gerekir”
Kıbrıs tarihinin iyi anlaşılması ve acılı yıllarda yaşananların bilinmesi açısından Lefkoşa’da bulunan “Barbarlık Müzesi”nin gezilmesi gerektiğini vurgulayan Tayhani, 21 Aralık 1963 yılından başlayıp, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Haraketi’ne kadar devam eden süreçte Kıbrıs Türk toplumunun büyük acılar çektiğini belirterek, bu acıların yanında 103 köyün saldırılar altında kaldığını, yüzlerce insanın öldürüldüğünü, binlercesinin yaralandığını ve bunun soncunda masum insanların göçmen durumuna düştüğünü anlattı.
Kayıp Otobüs izleyenleri etkiledi
Konuşmanın ardından 13 Mayıs 1964 yılında İngiliz Üsleri’nde çalışan ve evlerinden çıktıktan sonra, kendilerinden haber alınamayan 11 kişinin içinde olduğu “Kayıp Otobüs” belgeseli izletildi.
Anma programın sonrasında LAÜ Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fuayesi’nde, acılı yıllar döneminde yaşananları konu alan fotoğraflar sergilendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.