• BIST 9469.73
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

LAÜ'de konu kanser...

LAÜ’de ‘Etkenleri, Gelişimi ve Tedavi Yöntemleri ile Kanser’ irdelendi...
LAÜ'de konu kanser...

   Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Etkenleri, Gelişimi ve Tedavi Yöntemleri ile Kanser” konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacıları Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin “Gizli Kanserojenler: Gıda Katkı Maddeleri” konusunu ele alırken, Kansersiz Yaşam Merkezi Koordinatörü Dr. Mine Çağlar ise “Kanser Hastalığında Korunma Erken Tanı ve Tedavi Yöntemleri” sunumu ile katılıcıları bilgilendirdiler.

lau-e.jpg

   Panelistler, günlük olarak tüketilen hazır gıdaların insan sağlığı üzerinde kalıcı etkiler bırakarak, hasarlara yol açtığını ve kontrolsüz yapılan katkıların kanser riskini yüksek oranda artırdığına vurgu yaptılar.

Gültekin: Gıda katkı maddeleri kanser riskini arttırır

   Gıda katkı maddelerinin bir kısmında kanser riskinin olduğunu ve bu yüzden içerisinde gıda katkı maddesi olan yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğinin altını çizerek sözlerine başlayan Gültekin, sunumunun devamında öğrencilere önemli örnekler de verdi. Gültekin katılımcılara gıda tüketimini azaltmak, mümkün olduğunca az katkılı gıdalarla beslenmek, etiket okuma ve gıda katkı maddeleri hakkında bilinçli olmayı önererek, “Çiğnediğiniz bir sakız veya tüketilen diyet kola içerisindeki aspartam ve sukraloz adındaki tatlandırıcılar migren ağrınızı tetikleyebilir veya şekerleme içerisindeki sentetik gıda boyaları hiperaktiviteyi artırabildiği gibi, alerjik tepkimelere yol açabilir” dedi.

lau-e2.jpg

Çağlar: Kanserden korunma, tedaviden daha öncelikli ve önemli

   Günümüzde genel olarak en sık görülen kanser türlerinin akciğer, meme, bağırsak, prostat ve mide kanserleri olduğunu belirten Çağlar, erkeklerde akciğer, prostat, bağırsak, mide ve karaciğer kanser türlerinin; kadınlarda ise, meme, bağırsak, akciğer, rahim ağzı ve mide kanserlerinin sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti. Çağlar, kanserle mücadele edilmesi ve gerekli doğru sonuçların alınması için kanser kayıt sistemi, eğitimi, erken tanı hizmetleri, mültidisipliner tedavi ve palyatif bakım hizmetlerinin olması gerektiğini söyledi. Kanserden korunmanın tedaviden daha öncelikli ve önemli olduğuna değinen Çağlar, bunun için sigaranın içilmemesi ve içilen ortamlardan da uzak durulması gerektiğini, özellikle sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi, günlük olarak düzenli fiziksel aktivite yapılması ve stres gibi sağlığı olumsuz etkileyen faktörlerin kontrol altına alınmasını önerdi.

    Panel, soru ve cevap bölümünün ardından, LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak ve Beslenme Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Aktaş’ın Gültekin ve Çağlar’a teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler