Çıkmaz sokak konumunda bulunan Lefke Bölgesi’nden yoğun şekilde göç yaşanırken, özellikle Lefke Avrupa Üniversitesi’nin bölgede yürüttüğü çalışmalar bölgenin kalkınmasına en önemli etken olarak gösteriliyor.
DİKKAT ÇEKİYOR: Lefke Avrupa Üniversitesi son dönemde ülkemiz üniversiteleri arasında gelişmeler ile göze çarpan bir yapıya sahip. Son 2 yıl içerisinde hızlı bir gelişim trendi gösteren LAÜ’nün bu başarısında, üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen’in Üniversite üzerindeki etkisi kolayca dikkat çekiyor.
11.000 VATANDAŞA 5.400 ÖĞRENCİ: Lefke’nin gelişmesinde çok ciddi bir etkisi olan LAÜ, hem Lefke halkına istihdamın yanı sıra ciddi katma değer de sağlıyor. Bölgede yatırımların eksikliği göze çarparken, 11 Bin insanın yaşadığı bölgede neredeyse her 2 vatandaşa bir öğrenci düşüyor.
Rana SARRO
Çıkmaz sokak konumunda bulunan Lefke Bölgesi’nden yoğun şekilde göç yaşanırken, özellikle Lefke Avrupa Üniversitesi’nin bölgede yürüttüğü çalışmalar bölgenin kalkınmasına en önemli etken olarak gösteriliyor.
Detay Gazetesi ülkemiz üniversitelerine ziyaretler gerçekleştirmeye devam ediyor. Detay bu kez Lefke Avrupa Üniversitesi’nde temas ve incelemelerde bulundu. Üniversiteye yaptığı ziyarette LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen ile de görüşen Detay ekibi, üniversitenin gelişimi ve gelecek vizyonu hakkında Rektör’den bilgi aldı. LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, LAÜ’nün eğitim kalitesinin, diğer özel üniversitelerden bir milim aşağıda olmadığını kaydetti ve Lefke’nin önemine vurgu yaptı.
GELİŞİM SÜRÜYOR
Yükselen, LAÜ’nün üç tane akreditasyon sürecinde olduğunu. Üniversitenin İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği alanlarında, Mühendislik Okulları’na (MÜNEK) akreditasyon girişiminde bulunduğunu ve bunun AKKORT’un altında da dünyada sayıları üç-dört akreditasyon kurumlarından bir tanesi olduğunu kaydetti. Yükselen, “Biz bunu diğer tarafta yaptık. Şimdi aynı şeyi burada başlatıyoruz. Şehir İşletme Bölümü’nü Almanların denetimine açıyoruz. Hazırlık okulunu EDEKSEL’e açıyoruz. Bunların hepsini aynı anda başlattık. Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin alt yapısı Kıbrıs’ta en iyidir veya en iyilerden bir tanesidir. Çünkü Büyük Elçilik’in bize o noktada ciddi desteği vardır” Dedi.
LAÜ Rektörü Yükselen, bölgeye yatırımın önemine dikkat çekerken, üniversitenin bölge için ciddi bir desteğinin olduğunu vurguladı. Yükselen, “Lefke bölgesinde 11 bin insan yaşıyor. LAÜ’nün nüfusu 5 Bin 400, seneye 6 Bin 500- 7 Bin olması hedefleniyor. Dolayısıyla Lefke bölgesinin yatırıma ihtiyacı var. Bu nedenle bölgeye yatırımcıyı çekmeye çalışıyoruz” dedi. Yükselen Üniversite’de 200’ün üzerinde idari çalışan olduğuna da dikkat çekti.
[gallery type="slideshow" size="full" ids="54155,54156,54157,54158,54159,54160,54161,54162,54163,54154,54164"]
“LEFKE BÖLGESİ’NİN LOKOMOTİFİ LAÜ’DÜR”
Yükselen, Lefke Avrupa Üniversitesi’nin (LAÜ) diğer üniversitelerden artıları ve eksileri olduğuna işaret ederek, “en uçta olmamız ve bölgede lokomotif olarak Lefke Avrupa Üniversitesi’nin olmasıdır. LAÜ’nün Lefke bölgesinde çekip aldığımızı düşünün, ekonomik, sosyal, kültürel olarak ne olur bir hayal edin? Şuandaki seviye çok ciddi bir şekilde gerilere gider. LAÜ’nün bu noktadan çok yukarılara çekildiğini düşünürsek de, o zaman da tüm bölgeye etkisi olur. Dolayısıyla LAÜ’nün böyle de misyonu var” dedi.
Lefke’nin önemine dikkat çeken LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, özel bir üniversitelerin, öğrenci sayısını, eğitim kalitesini ve geliri artırmak hedefi ile yola koyulduğunu, bunu yaparken de mümkün olduğunca bölgeye, esnafa destek olması gerektiğini kaydetti. Mevcut durum içerisinde LAÜ’nün çok daha ayırt edici bir noktada bulunduğuna işaret eden Yükselen, Lefke kenti ile çok doğru bir etkileşimde bulunduğuna vurgu yaptı ve “Esnaf da, bölge halkı da, hem öğrencileri hem de Lefke Avrupa Üniversitesi’ni sahipleniyorlar” yorumunu yaptı.
KURUMSAL YAPI VURGUSU
Yıllardır bölgede eğitim çalışmaları sürdürmesine karşın Lefke Avrupa Üniversitesi’nde son dönemlerde önemli bir atılım süreci gözlemlendiği yorumlarına karşılık Yükselen oluşturdukları kurumsal yapıya da dikkat çekti. Yükselen, kurumsal yapının geçmişte yeterince iyi şekilde oluşturulamadığını belirterek, “biz onu oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun için uğraş veriyoruz” dedi.
“GERÇEKTEN İYİ BİR KADRO OLUŞTURDUK”
Yükselen, “akademik kadroda 76 tane doktoralı eleman vardı. YÖK 2013 yılı Aralık ayında bize dedi ki, ‘ben sizi YÖKSİS diye bir sistem var. Sizi onun içine koyacağım’ dedi. YÖKSİS içerisinde olmak demek, her bölümde minimum 3 tane doktoralı adam demektir. Biz apar topar can havliyle çok güzel bir kadro oluşturduk ve bugün 150 civarında tam zamanlı doktoralı elemanımız var. Bunun üniversitemize ciddi bir maliyeti oldu. Şuanda geldiğimiz noktanın çok daha ötesinde olabilirdik. Gerçekten iyi bir kadro oluşturduk” ifadesini kullandı.
“ÜNİVERSİTEMİZE DESTEK OLUNMASI LAZIM”
Üniversiteye destek olunması gerektiğine de işaret eden Yükselen, “Lefke bölgesinde 11 bin insan yaşıyor. LAÜ’nün nüfusu 5 Bin 400, seneye 6 Bin 500- 7 Bin olması hedefleniyor. Dolayısıyla bir süre sonra üniversite şehir gibi olacak. Bu nüfusa hitap edebilmesi için bölgenin de gelişmesi lazım. Belediye ile merkezi hükümetin üniversitemize destek olması lazım” açıklamasında bulundu.
“BÖLGENİN GELİŞMEYE İHTİYACI VAR”
Bölgede sosyal aktivite alanı eksikliğine dikkati çeken Rektör, “öğrencilerin enerjilerini faydalı kullanmaları için, bir yerlere kanalize edilmesi gerekir. Bu amaçla kampusumuzda, sinema salonumuz var. Haftada 3 gece sinema oynatıyoruz.” dedi.
Yükselen şöyle devam etti;
“İstanbul’dan gelen öğrencilerin sosyal etkinlik ihtiyaçları vardır. Biz de elimizden gelen desteği yapıyoruz. Gastronomiden iki ekip yarışmaya gidiyor. Tarımcılar Antalya’ya fuara gönderiliyor. Orkestra kurulması için destek sağlıyoruz. Sörf Kulübü var. Bu yıl sörf yapılması planlanıyor. Bunlar yalnız birkaç örnektir. Mümkün olduğunda her etkinlikte yer alıyoruz. Etkinliklere öğrencileri kanalize ediyoruz. Dolayısıyla Lefke’nin gelişmeye ihtiyacı vardır.”
LAÜ Rektörü, bölgenin büyük süper marketlere ihtiyacı bulunduğunu da kaydetti ve belli markaların Lefke’ye çekilmesi gerektiğini, bölgeye yatırımcıyı çekmeye çalıştıklarını, bu sayede hem bu firmaların, hem bölgenin hem de öğrencilerin büyük kazanımlar elde edebileceğine inanç belirtti.
ÖĞRENCİ SAYISINDA ARTIŞ
Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen üniversitede öğrenci sayıları hakkında da açıklamada bulundu ve “Göreve geldiğimde 2013 yılında Eylül döneminde LAÜ’nün kayıt yaptığı üçüncü yabancı öğrenci sayısı 98, bu yıl ise yurt sıkıntısı olduğu için üçüncü ülkelere açılamamamıza rağmen, 98 rakamını 176’ya çıkardık. Yani yüzde 80 artış oldu. Lefke Avrupa Üniversitesi’ne yüzde 90 oranında öğrenci Türkiye’den geliyor. Yüzde 7’si yabancı, yüzde 7’si de yerli öğrencilerden oluşuyor. Bu çok kötü bir dağılımdır. Türkiye’den gelen öğrenci oranının yüzde 70’lere çekilmesi lazım” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.