• BIST 9681.47
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 13 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 13 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Lefkoşa'nın göbeğinde iş güvenliği hat safhada (!)

Lefkoşa'da bulunan bir alış-veriş merkezinin tamiratını metrelerce yükseklikte, iş güvenliği olmaksızın düzenleyen işçiler, görenleri hayrete düşürdü.
Lefkoşa'nın göbeğinde iş güvenliği hat safhada (!)

 

Sağlıklı Bir Ömür İçin Yapmanız Gerekenler

Sağlıklı Bir Ömür İçin Yapmanız Gerekenler

Uzun ve sağlıklı bir ömür sürdürebilmek için ailenizin desteği ile vücudunuzu daha çocuk yaşta eğitmeniz gerekmektedir. Nasıl ki bir meyve ağacı yetiştirirken ondan en iyi mahsulü almak adına tüm işlemleri sırasıyla yapıyorsunuz, insan vücudu da tıpkı böyledir. Siz gerektiği besinleri sunup, bedeninize iyi bakarsanız sağlıklı bir ömür zaten kaçınılmaz olacaktır.  Mesela sabah uyandığınızda mutlaka yapmanız, atlamamanız gereken bir öğün var ki o da kahvaltıdır. Vücudunuzun her daim dinç olması için düzenli spor yapamasanız bile en azından günde belli bir takım egzersizleri tekrarlamanız vücudunuzun sıhhati için, geleceği daha rahat geçirebilmeniz için yapmanız gereken adımlardan bir tanesidir. Bir diğer durum ise vücudunuza bağımlılık yapan, bağımlılık yaratmasa bile zarar veren maddelerden uzak durmaktır. Alkol, sigara bunların başlıcalarıdır. Sağlığınıza bu zararlı maddelerden sigara bırakma ve alkolden kurtulma ile yeniden kavuşabilirsiniz.

 

Kendinizi Kandırmayın

Araba kullanırken sigaranın közü ulaşamayacağınız bir yere düştüğünde hem aracınızın kontrolünü sağlayıp hem de o közü söndürmeyi başarabildiniz mi? Bol kahkaha atmanız gereken yerlerde gülüşlerini dur durak bilmeyen öksürükler gölgeledi mi? Sigara yanıp yanıp ta filtreyi yaktığında o koku hoşunuza gitti mi? Kaç defa gün daha yarılanmadan ikinci paketi açtınız? Bir başkası sevdiklerinize dahası size zarar verecek bir hamle yapsa tepkiniz ne olurdu. Bunu yaptığına pişman ederdiniz değil mi. Peki ya siz. Yapan sizseniz durum değişir mi. Aldığınız anlık zevkler ya da oyalanma hissi ile sağlığınızı satmayın. Ne dedik gençlik te kendinize bakarsanız bunun meyvesini yaş almaya başladığınızda toplarsınız. Gençlik zamanlarının verdiği cahillik ile hayatınızla oynamayın. Genç iken kullanmaya başladığınız sigaraya arkadaşlarınızdan görüp heveslenme, ya yaşın verdiği heyecan arama isteği neden olmaktadır. Sigara kullanan gençler kısa vadede solunum ile ilgili problem yaşamaktadır. Aynı zamanda sigara kullanımı diğer maddelere ulaşmada bir basamak olmaktadır. Sigara ya ödenen paraları bir kenara bırakıp kendiniz için güzel şeyler yapabilirsiniz. Örneğin sevdikleriniz ile minik tatillere çıkabilir ya da çocuğunuzun derslerine yardımcı olması adına bir bilgisayar hediye edebilirsiniz veya ihtiyaç sahibi birine destekte bulunabilirsiniz. Sigara maddi külfettir. Yanında kullandığınız kişiler için ise pasif içicilik demektir. Hem sizin hem de çevrenizde bulunan insanların sağlığı için sigarayı bırakın. Kendinizi anlık zevklerle kandırmayın.

Sigaranın Vücuda Etkileri Nelerdir

Sigaranın Vücuda Etkileri Nelerdir

Sigaranın sağlığa ne derece zarar verdiğini artık en küçük birey bile biliyor. Tütünün kanserojen madde içermesinin yanı sıra organlarda da meydana getirdiği hasarlarda cabası. Çektiğiniz ilk nefes ile birlikte vücudunuz etkilenmeye başlar. Daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız, nabzınız yükselir. Sigaranın içinde bulunan karbon monoksit, amonyak gibi zehirli maddeler bir nefes ile kanınıza karışmaktadır. Sigaranın içerisinde bulunan zararlı maddeler vücudunuzda ki her noktaya temas etmektedir.

Sigara kullananlara estetik açıdan bakıldığında dişlerde meydana gelen sarartı oldukça kirli bir görüntüye kavuşturacaktır. Yine bu kişilerde diş ve diş eti hastalıkları oldukça yüksektir, bunun yanı sıra ağız kanserine bile yol açmaktadır. Kronik baş ağrıları baş göstermektedir. Beyne giden oksijende meydana gelen azalmalar sonucunda ise beyin damarlarında tıkanıklık meydana gelir ki bu da kişiyi felce kadar götürmektedir.

Sigaranın kalp üzerinde meydana getirdiği zararlar son derece yıkıcı olmaktadır. Nikotin kan basıncını yükseltip kanın daha çabuk pıhtılaşmasına sebep olur. Sigara da bulunan karbon monoksitin kandaki oksijeni emmesiyle birlikte damarlarda kolesterol depolaması yapılır ki bu da kalp krizi riskini artırmaktadır.

Soluk borusundan geçen zehirli dumanlar direkt göğse iner ve bronş çeperini yakar. Bunun neticesinde kronik öksürük başlar. Sigara kullananlar, kullanmayanlara göre 10 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanmaktadır.

Peki, sigara başka hangi rahatsızlara meydan verir. Gelin sıralayalım.

  • Ülser, reflü gibi hastalıkların yanında mide ve yemek borusu kanseri de sigaranın sebep olduğu bir başka hastalık çeşididir.
  • Hastalandığınızda veya ameliyat olduğunuzda iyileşme süreniz uzar.
  • Kemik erimesine neden olur.
  • Dudak, yanak ve gırtlak kanserine neden olur.
  •  Dilde tat alma duyusunda bozukluk meydana gelir.
  • Katarakt a yani göz merceğinde saydamlığın azalmasına neden olur.
  • Cildin yapısını bozar.
  • Burunda koku alma duyusu azalır.
  • Çocuklarınız kanseri önleyen genlerden mahrum olarak dünyaya gelir.
  • Vücutta yorgunluk, uykusuzluk, sinir ve stresi miras bırakır.

Bütün bu hastalıkları bertaraf etmek adına atacağınız ilk adım sigara bırakma konusunda karar verip bu konuda istikrarlı davranmaktır.

Sigara Bıraktıktan Sonra Vücuttaki Değişimler

Sigara Bıraktıktan Sonra Vücuttaki Değişimler

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta hızlı bir değişim bir nevi onarım süreci başlar. Bunlardan kısaca bahsedelim. Kan basıncınız düzelir, kalp atışlarınız normale döner, el ve ayaklarınızda ısı normale döner. Vücutta ki nikotin 48 saat sonra tamamen temizlenir. Koku ve tat duyularınızda artış meydana gelir. Nefes almanız kolaylaşır. Akciğer fonksiyonlarınız yüzde 30 daha hızlı işler. Göğüsteki hırıltılar ve öksürükler belli oranda azalır. Ağız ve gırtlak kanserinden ölme riskiniz ortadan kalkar. Sigara bıraktıktan 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riskiniz sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yarısına iner. Kalp hastalığı riski ise yine 10 yıl geçtikten sonra hiç sigara içmeyenle aynı seviyeye gelir. Ve sonuç olarak 15 yıl sonra felç geçirme ve kalp krizi riski hiç sigara kullanmayan birinin taşıdığı risk ile aynı seviyeye iner.

Sevdiklerinizden, hayatınızdan, sağlığınızdan mahrum kalmamak adına sizlerde sigara bırakmak için ilk adımı atın, içmemek üzere kararınızı verin ve yaşayacağınız değişimleri seyre dalın. Sevdiklerinizle sağlık içinde bir ömür geçirmeniz dileği ile.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler