• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Lefkoşa 9 °C
  • Mağusa 7 °C
  • Girne 13 °C
  • Güzelyurt 8 °C
  • İskele 7 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 3 °C

Mağusa Sahillerinde Tehlike

Dikkatli olun: Bu balık öldürür
Mağusa Sahillerinde Tehlike

Akdeniz’in bizim bulunduğumuz coğrafyasında ölüm riskine neden olan Arslan Balığı görülmeye başladı. Tüplü dalıcılar tarafından objektife alınan fotoğraflarda bu balığın güzel görüntüsüne adlanılmaması gerektiği konusunda uzmanlar uyarılarını sürdürüyor.

 

MAĞUSA’DA GÖRÜLDÜ

Hint Okyanusu’nda görülen ve ölümcül sonuçları olan zehirli Arslan Balığı, Mağusa’da tüplü dalgıçlar tarafından gözlemlenmeye başladı. Sahile çok uzak olmayan ve sportif dalış limitlerinde gözlemlenen bu balık ile ilgili uzmanlar başta dalıcılar olmak üzere vatandaşları uyarıyor.

 

ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİYOR

Öldürücü etkileri olabilen bu türler bulundukları yerde diğer canlılarla rekabete girerek onların yerini almakta. Böylece besin zincirlerinin değişmesine, yeni hastalıkların taşınmasına ve özellikle endemik türlerin azalmasına neden olabilmektedirler. Pasifik aslan balığının dikenlerindeki zehir insana temas ederse yüksek acı verir. Alerjisi veya kalp rahatsızlığı olanlarda çok kötü sonuçlara neden olabiliyor.

 

Barışcan Şekerci

 

SCUBA1Mağusa kıyılarında Hint Okyanusu kökenli zehirli bir balık türü olan aslan balığı (Pterois miles) tespit edildi. Renkli görünümü ve yüzgeç yapısıyla dikkati çeken aslan balığının yüzgecinin insanla temas etmesi halinde zehirlediği uyarısında bulunuluyor.

 

Küresel ısınma ve diğer nedenlerden dolayı deniz suyu sıcaklığının artması sonucu ekonomik yönden değersiz, çoğunluğu zararlı işgalci tür olarak nitelendirilen balık türü sayısının 70’e yaklaştığı ifade ediliyor. Akdeniz’in balık türü çeşitliliği açısından tropikalleşme özelliği göstermeye başladığına değinen uzmanlar işgalci balık türü olan zehirli aslan balığının daha sık tespit edildiğine de dikkat çekiyor.

 

 

MAĞUSA’DA GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Hint Okyanusu kökenli aslan balığının Kızıldeniz üzerinden Doğu Akdeniz’e geldiğini ve ilk olarak İsrail ile Lübnan kıyılarında rastlandığını, geçtiğimiz yıllarda Limasol bölgesinde de gözlemlenen bu balıkların artık Mağusa dolaylarında da daha sık göze çarptığı dalıcılar tarafından bildirildi. Resif alanlarında ve kayalıklarda bulunan bu balıkların güzel görüntüsüne aldanmamak ve  kesinlikle tensel temasa geçmemek gerekiyor.

 

 

GÜZEL GÖRÜNÜMLÜ VE ZEHİRLİ

Aslan balığının renkli görünümü ve yüzgeçlerinin farklılığı bakımından görsel açıdan dikkati çektiğini belirtilirken, zehirli balık türü hakkında şu bilgiler veriliyor:

"Üzerindeki yüzgeç ve çıkıntılardan dolayı hızlı hareket edemeyen Aslan Balığı güzel görümüyle dikkat çekiyor. Yüzgecindeki iğneleri zehir içerir. Yüzgecinin insanlarla teması halinde zehirler, ölüme yol açabilir. Alerjisi olanlar için yüksek risk taşır. Genellikle kıyıda, kayalık ve çamurluk alanlarda yaşar. Balıkçılarımız da av sezonunda ağlarında bu balığa rastladıklarında dikkat etmeli."

 

SCUBA3

YAKLAŞIK 70 TÜR İŞGALCİ BALIK

Kıbrıs çanağında işgalci olarak nitelendirilen tropikal türde yaklaşık 70 tür balık arasında üreme döneminde zehirli toksin üreten balon balığının yüzgeçleri oldukça zehirlidir. Tropikal denizin balıkları olan bu balıklar, Akdeniz eko sistemi balığı değildir. Sonradan Akdeniz ekosistemine girerek besin ve alan paylaşımı açısından yerli türlerin yerini almaya başlıyorlar.

 

DALIŞ SIRASINDA GÖZLEMLENDİ

Kıbrıs açıklarında çok sık rastlanmayan bu balıklar, sportif dalış için Mağusa bölgesinde, özellikle İskele Boğaz açıklarında gözlemlenmeye başladı. Daha önce Limasol’da dikkat çeken bu balıkların Mağusa bölgesinde 18-25 metre, sportif dalış derinliklerinde daha sık gözükmesi ve bizim bölgemizdeki dalıcıların yeni yeni bu balığa rastlaması sonucu dalış eğitmenleri Arslan Balığı konusunda uyarıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler