• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 14 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 2 °C

Malcolm X ölümünün 51'inci yılında anıldı

Malcolm X ölümünün 51'inci yılında anıldı

ABD'de ırkçılıkla mücadelenin sembol isimlerinden Müslüman aktivist Malcolm X, öldürülüşünün 51'inci yılında New York'ta düzenlenen törenle anıldı.

malcolm2

Yaşadığı dönemde ABD'de egemen olan ırkçılığa karşı verdiği etkili mücadeleyle tüm dünyada kitlelerin büyük saygısını kazanan Malcolm X için, 21 Şubat 1965'te konuşma yaparken üç silahlı saldırgan tarafından vurulduğu Audubon Ballroom gösteri salonunda anma töreni düzenlendi.

New York'un siyahi toplumuyla özdeşleşmiş Harlem semtinde bulunan ve 2005'ten beri "Shabazz Center" ismiyle Malcolm X ve eşi Betty Shabazz'ın mirasını yaşatmak için faaliyet gösteren salondaki törende, Malcolm X'in kızlarından Malaak Shabazz da konuşma yaptı.

 Saatler Malcolm X'in suikaste uğradığı 15.10'u gösterdiğinde, bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Öte yandan, etkileyici yaşam öyküsü ve fikirleriyle kitlelere ilham vermeye devam eden Malcolm X'in ölümünün 51'inci yılı, sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu.

Twitter'da #MalcolmX başlığı, ABD gündeminde en çok konuşulan konuların yer aldığı "Trend Topic" listesine girerken birçok kullanıcı, Malcolm X'in ünlü sözlerini paylaştı.

Malcolm X'in yaşam öyküsü

Asıl adı Malcolm Little olan Malcolm X, 1925'te siyahi Amerikalıların özgürlüklerine kavuşamayacaklarına ve Afrika'ya geri dönmeleri gerektiğine inanan Earl Little isimli bir vaizin oğlu olarak dünyaya geldi.

5 yaşındayken babasını faili meçhul bir cinayete kurban veren ve annesi akıl hastanesine kapatılan Malcolm, yoksulluk ve zorluklar içinde geçen çocukluğunun ardından 1946'da hırsızlıktan hapse mahkum oldu.

Bu dönemde siyahi milliyetçiliğini savunan Nation of Islam (İslam Milleti) hareketinin lideri Elijah Muhammed'in görüşlerini benimseyen Malcolm, 1952'de cezaevinden çıkınca bu harekete katıldı.

Bu tarihten itibaren davasının isimsiz bir hizmetkarı olduğunu simgelesin diye X soyadını kullanmaya başlayan Malcolm, karizmatik kişiliği, enerjisi ve sözünü sakınmayan, hararetli hitap tarzı sayesinde kısa sürede hareketin önde gelen yüzlerinden biri oldu.

Zaman içinde Elijah Muhammed ile hareketin odak noktaları, kullandığı yöntemler ve dine bakış konularında anlaşmazlığa düşen Malcolm X, 1964'te Nation of Islam'dan ayrıldı.

Hayatının son döneminde Amerikan toplumunun ırk problemini çözmesi için İslam dinini anlaması gerektiğini ve tüm ırkların kardeşliğini esas alan bir insan hakları mücadelesini savunan Malcolm X, bu dönemde El-Hajj Malik El-Shabazz (el-Hac Malik eş-Şahbaz) ismini kullanmaya başladı.

Malcolm X, 21 Şubat 1965'te Harlem'de konuşma yaparken silahla vurularak öldürüldü. Nation of Islam üyesi üç kişinin cinayet suçundan mahkum edilmesine rağmen suikastin arkasında hayatının son döneminde Malcolm X'i sıkı takip altında tutan Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) olduğuna dair fikirler ortaya atılmaya devam ediyor.

Malcolm X'in, Afroamerikan edebiyatının önemli eserlerinden "Kökler" romanının yazarı Alex Haley ile birlikte kaleme aldığı hayat hikayesi, 20'nci yüzyılın en önemli otobiyografilerinden biri olarak gösteriliyor.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler