Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının bildirdiği 28 mayın tarlasının 25’inde herhangi bir risk unsuruna rastlanmadığını; halk açısından risk tespit edilen Ömerli ve Alemdağ’daki bölgelerin de işaretlenip, tellendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, müzakerelerin yeniden başlamasıyla birlikte gündeme gelen mayınlı arazilerin tespit çalışmalarıyla ilgili çalışmaları anlattı.
Akıncı, 30 Nisan’da görevini devraldıktan sonra müzakerelerin resmen başladığı 15 Mayıs’taki toplantıda, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in kendilerine 28 mayın tarlasıyla ilgili bilgi içeren bir belge verdiğini söyledi.
Yaptırdıkları inceleme sonucunda sadece koordinat içermesi, harita bulunmaması ve koordinatların da eksikliğinden dolayı BM ve Rum tarafıyla kurulan irtibat sonunda söz konusu belgeden daha ayrıntılı bir belge hazırlandığını kaydeden Akıncı, başlatılan çalışmalarda BM’nin uzman kuruluşu Mayın Temizleme Servisi’nden (UNMAS) BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon aracılığıyla yardım talep edildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, UNMAS’tan gelen bazı uzmanların, GKK’nin refakatında yerinde tetkik çalışması yaptıklarını söyledi.
“SADECE 3 NOKTADA MAYIN RİSKİ ŞÜPHESİ VAR”
GKK’dan aldığı bilgiye göre, 28 mayın tarlasının 25’inde herhangi risk unsuruna rastlanmadığına işaret ederek, bu konuda hiçbir tereddütleri kalmadığını kaydeden Akıncı, “Sadece 3 noktada mayın olma risk olabileceği yönünde bir şüphe var” dedi.
Akıncı, şöyle devam etti:
“Bunlardan bir tanesi Güngör’de, askeri bölge içerisindedir. Kontrol altındadır. Halkın hiçbir şekilde kullanımında değil ancak gerekli tedbirler alındı. Bir diğer riskli bölge Alemdağ’dadır. Kısmen özel bir şahsın kullanımında, kısmen kamuya daha açık bir alandır bu. Diğeri de Lefke bölgesinde, Yedidalga-Ömerli yolunun kenarında tespit edildi”
“İLERİKİ TETKİKTE MAYINA RASTLANMASI HALİNDE, 1-2 AY İÇİNDE TEMİZLENECEK”
Halka açık alanların sadece 2 tanesinde böyle bir risk olabileceği tespiti yapıldığını kaydeden Akıncı, bu alanların işaretlenip, tellendiğini söyledi. Bu tellenen bölgelerin 50-100 metrelik alanlar olduğuna işaret eden Akıncı, UNMAS’ın ileriki tetkik çalışmaları sonrasında gerçekten mayına rastlanması halinde, buraların 1-2 ay içinde temizleneceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu bilgiyi paylaşmak istiyorum. Kamuoyunun rahatlaması için. Turizm sezonunun içinde olduğumuz bugünlerde bu konunun artık bizi endişelendirmemesini amaçladık” dedi.
GKK VE UNMAS’A TEŞEKKÜR
Mayın tespit çalışmalarının hızlı bir şekilde dün tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti vurgulayan Akıncı, gerek GKK, gerekse UNMAS’a teşekkür etti. Akıncı, “İlk günden beri bu konu bir rahatsızlık, tedirginlik yarattı. Şimdi böyle bir tedirginliğe gerek kalmadığını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duymaktayım” şeklinde devam etti.
“BİZİM GÖRÜŞÜMÜZ DE ADANIN TÜMÜYLE MAYINDAN TEMİZLENMESİ YÖNÜNDE”
Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin tüm adanın mayından temizlenmesine ilişkin çağrıları hatırlatılarak, taraflar arasında bu yönde bir mutabakat olup olmadığının sorulması üzerine, “Bu konuda bizden önce de ve bu sıralarda ne yazık tam bir fikir birliği yoktur” dedi.
Akıncı, kendi görüşlerinin de adanın tümüyle mayından temizlenmesi yönünde olduğunu ancak bu konularda tam bir mutabakata ulaşılmadığını söyledi. Akıncı, “Biz bunun doğru bir adım olacağına inanıyoruz ve olaylarına bu yönde gelişebilmesi için uğraşlarımızı sürdüreceğiz ancak henüz bu noktada değiliz” ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.