Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ele alındı.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür’ün, Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısına ilişkin komite raporunu okumasının ardından milletvekilleri söz aldı.
TATAR
İlk sözü alan, UBP Milletvekili Ersin Tatar, hayvancılardan sonra şimdi de çiftçilerin eylemlerinin “hat safhada” olduğunu, Tarım Bakanlığı’nın ne gibi tedbir aldığını merak ettiğini söyledi.
Maliye Bakanlığı ile sorunlarının çözülemediği söylemleri olduğuna dikkat çeken Tatar, hükümetin ne gibi çıkış yolu aradığının halen daha bilinmediğini kaydetti. 52 Milyon TL’lik bir kaynağın direkt Türkiye Cumhuriyeti’nden yapıldığının bilindiğini dile getiren Tatar, Fonun yapısının şu anda yeterli olmadığını düşündüğünü kaydetti.
Hükümet içinde ciddi problemler olduğunu dile getiren Tatar, başbakan ve başbakan yardımcısının hükümetten çekildiğinin görüldüğünü ve tüm bunlara seyirci kalındığını iddia etti. Ekonomik programın mutlaka üzerinde durulması ve çalışmasının önemli olduğunu vurgulayan Tatar, hükümetin başının olmadığı gerekçesiyle Başbakan ve Başbakan yardımcısını eleştirdi.
Bütçenin ileriki dönemlerin planlaması için yapıldığını söyleyen Tatar, halen 2015 yılının bütçesinin görüşülmesini eleştirdi. Ek mesailerinin kontrol edilemediğini gördüğünü dile getiren Tatar, bütçe görüşmelerinin geciktirilmemesi konusunda komite başkanlarının da gerekli uyarıları yapması gerektiğini söyledi.
OĞUZ
UBP Milletvekili Durdun Oğuz ise, Genel Tarım Sigortası’nın tarımın olmazsa olmazı olduğunu dile getirerek, çiftçilerle ilgili açılımların yapılmasını beklediğini ifade etti.
Tarımın hala bırakıldığı yerde olduğunu söyleyen Oğuz, “bir çalışma yok, gelişme yok, eleştiri yapılınca da tepki veriliyor, zihniyet aynı olunca hiçbirşey değişmiyor” şeklinde konuştu.
LSD hastalığıyla ilgili de Tarım Bakanlığı’nın bilgi vermesini istediğini söyleyen Oğuz, bu ülkede hayvan hastalıkların oranının bilinmediğini ileri sürerek, hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmediğini, mücadelenin kendi hak ve üreticisi için yapılması gerektiğini belirtti. Oğuz ayrıca, LSD ve hayvan hastalıkları ile ilgili alınan tedbirlerin açıklanmasını istedi.
Her geçen gün sorunların katlanarak önlerine geldiğini dile getiren Oğuz, “en iyisini biz biliriz demek bencilliktir. Sorunları ülke çekiyor” ifadelerini kullandı.
TÖRE
UBP Milletvekili Zorlu Töre, tarım sektörlerinin önemine dikkat çekerek, tarım sektöründe sıkıntıların her zaman diğer sektörlerden daha fazla olduğunu söyledi.
Maliye Bakanlığı’nın tarım sektörü ile ilgili maliyetleri ayrı tutması gerektiğini, Maliye Bakanlığı’nın sürekli para bulmaya yönelik çalışması olduğunu ileri süren Töre, böylece tarıma zamanında gerekli prim ve teşviklerin verilmediğini söyledi. Türkiye tarafından verilen teşviklerin ayrı tutularak zamanında ödenmesi gerektiğini belirten Töre, tarım sektöründe çalışanların ise zamanında ödenmemesinden dolayı sürekli mağdur olduklarını iddia etti.
Tarım Sigortası kapsamına alınmayan birçok zararın olduğunun da bilindiğini ileri süren Töre, Maliye bakanlığında yeteri kadar bütçe olmadığında dolayı da beklenmeyen zararların ödenmesinde çok ciddi mağduriyetler yaşandığını söyledi.
Tarım sigortası fonunun güçlenmesi ve teknik düzeyde çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Töre, yerli üretime kaynak sağlanması gerektiğini belirtti.
Tarımda özel sigortacılığın da yerine getirilmesi, bu sıkıntıların aşılması gerektiğini söyleyen Töre, birlikte sorunlara çözüm bulunması yönünde de birçok söylemlerinin olduğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.