Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Karpaz ve İskele’deki eğitim, karayolların durumu, trafik sorunu ve hükümet icraatları konuşuldu.
Sunuşların ardından güncel konuşmalara geçilen genel kurulun gündeminde 6 tane güncel konuşma istemi bulunuyor.
ANGOLEMLİ
İlk güncel konuşmayı yapan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, karayollarıyla ilgili konuşmasında ülkenin trafik ve sağlık konularının birbirine benzediğini söyledi.
Trafikte insanların can güvenliğinin ve koruyucu önlemlerin önemine değinen Angolemli, yolların üzerinde önemle durulması gerektiğini belirtti.
Trafikte her yıl 50’ye yakın can kaybı yaşandığına ancak koruyucu önlemlerin alınmadığını vurguladı.
Çift şeritli yollarda bariyerlerin olmadığını ve ana yollara sürekli yanlardan girişler olduğuna işaret eden Angolemli, anayollarda servis yollarının olmamasını eleştirdi.
Angolemli, kameralar çoğaldıkça kazaların arttığını, çünkü insanların kamerada yavaşlayıp sonra hızlandığını savundu. Yolların delik deşik olduğunu, yer yer çukurlar bulunduğunu aktaran Angolemli, çukurların çimentoyla kapatılmasından dolayı yolların çöktüğünü söyledi.
Denetimsizlikten yakınan Angolemli, reklam tabelalarının yarattığı kirliliğe değinerek, köprülerde korkuluklar bulunmadığını kaydetti.
Angolemli, hükümeti, yol konusundaki görevlerini yapmaya ve sorunlu yerleri incelemeye davet etti.
DÜRÜST
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, karayollarında gerçekten bazı sıkıntılı noktalar bulunduğunu ancak son 10 yılda yollarda meydana gelen gelişmelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.
Angolemli’nin işaret ettiği söz konusu sıkıntıları aşmak ve trafikte yol güvenliğini sağlamak adına, Trafik Ulaştırma Komisyonu toplantısının önümüzdeki hafta içerisinde yapacağı toplantıda sorunların çözüleceğine inanç belirtti.
Bakan Dürüst, 3.5-4 milyon TL civarında bir bütçe ayrıldığını ve bu paranın, özellikle ana arterlerdeki sorunların aşılmasında en iyi şekilde kullanılması için çalışmaların hızlandırılacağını ifade etti.
Köprüler konusundaki sıkıntıların kendisine de geldiğini ifade eden Dürüst, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında konunun gündeme getirileceğini ve bu yönde bir karar alacaklarını belirtti.
Ülkede yarım kalan yollar bulunduğunu kaydeden Dürüst, istimlak yoluyla alınan arazilerden geçen bazı yolların yapımında, ödeme sıkıntıları yaşanmasından dolayı aksamalar olduğunu söyledi.
Kemal Dürüst, ana yollara çıkış vermenin yıllarca yapılan en büyük yanlış olduğunu, bundan sonra bu izinlerin verilmeyeceğini belirterek, bunların engellenmesi adına bir proje çalışmaları bulunduğunu sözlerine ekledi.
HAMZAOĞLULARI
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğluları “İskele ve Karpaz Eğitimi” ile ilgili güncel konuşmasında, hükümetin, ekonomik protokol imzalanır imzalanmaz tazminatların ödeneceğini yönündeki açıklamasına rağmen üreticiye ödeme yapmadığını belirterek, bu konuda bilgi istedi.
Hamzaoğluları, Karpaz ve İskele bölgesindeki okullarda yaşanan eksikliklere değinerek, bölgedeki okullarda her sınıfa bir öğretmen düşmediğini savundu.
Nakil tüzüğünü de eleştiren Hamzaoğluları, sisteminde yanlışlıklar bulunduğunu söyledi. Yeni eğitim yılına eksikliklerle başlanmaması için şimdiden gerekenlerin yapılmasını isteyen Hamzaoğluları, Karpaz’da yaşayanlara eşit eğitim hizmeti verilmesi gerektiğini vurguladı.
BEROVA
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Hamzaoğluları’na cevaben yaptığı konuşmada, milli eğitimin herkesin ortak gailesi olduğunu söyleyerek, eğitim konusundaki eleştirilerini not aldığını belirtti.
Eğitim kalitesinin yükseltilmesi çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Berova, kamu münhalleri konusunda Hamzaoğlu’nun kendisi veya partisinin bir yasa önerisi sunması halinde, bu yasa önerisine destek vereceğini kaydetti.
ŞAHALİ
CTP Milletvekili Erkut Şahali de, hükümetin icraatları konusunda yaptığı konuşmada, yeni Sayıştaylık yasasıyla ilgili görüşlerini paylaşarak, bazı noktalara yeni tahsisat getirildiğini söyledi. Şahali, bunu yakından takip edeceklerini belirtti.
Yeni atanan bir bürokratın, sosyal medya üzerinden kendisini atayanlara teşekkür etmesini eleştiren Şahali, hükümet üyelerinin düğünlere makam araçlarıyla gitmesinin yanlış olduğunu, kamu kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğini anlattı.
Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün, kızının mezuniyet töreni için İstanbul’a kamu kaynakları ile gittiğini iddia eden Şahali, özel seyahate 7 tane kamu görevlisiyle gitmesinin de yanlış olduğunu vurguladı.
“Bunun bir izahı olmalı. Bu ülke bir krallık değildir” diyen Şahali, “Bu gösteriş kime, bunu anlamak mümkün değildir” şeklinde konuştu.
Geçmişte kamu kaynaklarıyla yapılan özel işlere de değinen Şahali, Başbakan Özgürgün’ün bakan olduğu dönemde hız tespit kamerası cezasını sildirmek istemesi konusunu hatırlattı.
DENKTAŞ
Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, Şahali’ye cevaben yaptığı konuşmada, Sayıştay yasasının özellikle denetçilere yönelik kısmının sendikalarla görüşülerek, meclis komitesinde ele alınacağını söyledi.
Denktaş, Bakanlar Kurulu’nda çelenkler konusunda bir karar alındığını belirterek, Başbakan’ın bakanlar kurulu adına çelenk göndermesi ve dileyen bakanın cebinden çelenk gönderebileceğine ilişkin bir karar alındığını anlattı.
Bakanların mesai saatinin sınırlı olmadığını, mesaisi devam ettiği bir saatte makam aracının kısıtlanmasının mümkün olmadığını belirten Denktaş, özellikle Cumartesi günleri bakanların çok yoğun çalıştığının bilindiğini, dolayısıyla bunun bir eleştiri konusu olmaması gerektiğini söyledi.
Denktaş, kaynakların kullanılması ve hizmet araçları konusunda bir genelge yayımlandığını anımsattı.
Denktaş, Başbakan Özgürgün’ün İstanbul ziyareti konusunda söylenenlere bir yere kadar katıldığını, özel ziyarete belki bu kadar kalabalık bir heyetle gidilmemesi gerektiğini, ancak özel ziyaretlerde bile Başbakanlık makamına uygun hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Denktaş bu konularda daha dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.
DERYA’NIN SORUSUNU DENKTAŞ CEVAPLADI
Yerinden söz alan CTP Milletvekili Doğuş Derya, düğünlere çelenk gönderilmesi konusunda neden böyle bir karar alındığını ve Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün Cumhurbaşkanlığı’ndaki Koordinasyon Ofisi toplantısına neden katılmadığını sordu.
Soruları yanıtlayan Serdar Denktaş, Başbakan Özgürgün’ün gündemi çok yoğun olduğu için toplantıya katılmadığını, kendisinin ise toplantıya hükümet adına katıldığını ve bunu basına açıkladığını söyledi.
Toplantının çıkışında “devlet paranoya ve eziklik kompleksi içinde yönetilemez” dediğini ifade eden Denktaş, gençlere ezik demediği, hükümetin güvenle hareket ettiğini ve hiçbir yetkilerini devretmediklerini vurguladı.
Serdar Denktaş, devlete inandıklarını, devletin devamını bütün yürekleriyle hissederek istediklerini yineleyerek, Rumlarla bir çözümde de, çözümsüzlük sonucunda da, devletin devamını dileyerek, çalışacaklarını kaydetti.
Denktaş, “Yaşamımıza hiç kimse müdahale etmeyecek…Türkiye’deki yaşam koşulları, bir ada olan bu ülkeyle farklıdır. Burada bizim koşullarımız uygulanacak ” dedi.
Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın konuşması sırasında zaman zaman Doğuş Derya ile Dektaş arasında karşılıklı konuşma ve tartışma yaşandı.
Mecliste Pazartesi günü yaşanan olayları konusunda Doğuş Derya ve Armağan Candan arasında da sözlü sataşmalar oldu.
ŞAHALİ
CTP Milletvekili Erkut Şahali de yeniden söz alarak, Sayıştay’ın kadrosunun güçlendirilmesinin önemine değindi.
Çelenk ve yemek konularının en fazla istismar edilen konular olduğuna işaret eden Şahali, bir prosedür çerçevesinde olsa da çelenk konusunda yapılan düzenlemenin kaynakların israfı anlamına geldiğini kaydetti.
Kendi bakanlığı döneminde, bu tür bir israfın yapılmadığını vurgulayan Şahali, bunun araştırılmasının yapılmasını istedi.
Başbakan Özgürgün’ün ziyaretinde 2 kişinin yeterli olduğunu ifade eden Şahali, mütevazı olmakta yarar olduğunu, kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.