Bugün veri depolamak isteyenlerin önünde geniş bir seçenek yelpazesi var. Microsoft'un yeni ortaya çıkan DNA üzerine veri saklama planları ise geleceğin veri depolama şekline dönüşebilir.
DNA üzerinde veri saklamanın biz kullanıcılara ulaşmasına yıllar var, bu yüzden endişe etmeyin; yakın bir gelecekte SSD'nizin yerine "bir parça et" koymanız gerekmeyecek. Firma, Twist Bioscience'tan satın aldığı 10 milyon DNA ipliği üzerinde veri depolamaya yönelik araştırmalar yapıyor. Yeni araştırmalar DNA'ların raf ömrünün iki bin yılı bulabildiğini gösteriyor, yani karşımıza kalıcılık anlamında güçlü bir depolama ortamı var.
Twist, DNA iplikleri üzerine veri yazabiliyor. Dezavantaj, verileri okurken ortaya çıkıyor. Verileri okumak, normal depolama birimlerine göre çok daha hantal işleyen bir süreç ve genetik dizilimin göz önüne alınmasını gerektiriyor. Bu şimdiye kadar aşırı derecede pahalı bir iş olsa da maliyet, Twist CEO'su Emily Leproust'a göre önemli ölçüde düştü ve düşüşünü "devamlı olarak sürdürüyor". Bir gramlık bir DNA üzerinde yaklaşık bir zettabayt (bir trilyon gigabayt) verinin saklanabildiği söyleniyor.
Microsoft, Twist ile sentetik DNA'ya veri yazma ilk testlerde yüzde 100 başarı seviyesine ulaştığını söylüyor. Firmaya göre bu depolama yöntemi, gelecekte depolama yoğunluğu ve dayanıklılık bakımından büyük fayda sağlayabilir. Mevcut optik ve manyetik depolama teknolojileri, dünya çapında devamlı olarak üretilen verileri depolamakta zorlanmaya başlayacağından bu gelişmeler önem taşıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.