ANKARA - ERDAL ÇELİKEL/AYŞENUR SAĞLAM Mısır'da, Hüsnü Mübarek'in 30 yıl süren diktatörlüğünün ardından seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, göstergelerin parlak olmadığı ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için gereken zaman verilmeden askeri darbeyle görevden alındı. Piyasalarda şimdi Mısır ekonomisinde neler olacağı ve küresel ekonomiye yansımaları, petrol taşımacılığı için stratejik önemdeki ülkedeki durumun enerji fiyatlarını nasıl etkileyeceği tartışılıyor. IMF verilerinden AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Mursi yönetiminin devam etmesi halinde 2011'de yüzde 1,7 büyüyen ekonominin, 2013'te yüzde 2, 2014'te 3,2, 2015'te ise 5,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyordu. Arap dünyasının önde gelen ekonomilerinden Mısır için ithalat ve ihracat anlamında da Hüsnü Mübarek dönemine kıyasla daha iyimser tahminler yapılıyordu. Süreç tamamlanabilseydi yapısal sorunlar çözülebilirdi Ekonomistler ise Mursi'ye reformları gerçekleştirmek için yeterli zamanın verilmediği yorumlarını yapıyor. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Ekonomisti Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, ülkede devrimin gerçekleştiği 2011'den sonra bazı temel ekonomik göstergeler açısından çalkantılı bir dönem yaşandığını belirterek, "İşsizlik, enflasyon, cari açık gibi yapısal sorunların çözümü adına aşama kaydedilmesi için mutlaka zaman gerekiyordu. Mısır, IMF ile stand by anlaşması imzalamaya hazırlanan bir ülke konumundaydı. Askeri darbeyle kesilen süreç tamamlanabilseydi yapısal sorunlar çözülebilirdi" diye konuştu. İç ve dış sermaye, darbeyi destekliyor Mısır Borsasında darbenin ardından yukarı yönlü artış gözlemlenmesi "sermayenin darbeyi desteklediği hatta hazırlıklı olduğu" yorumlarına neden oldu. Darbenin gerçekleşmesinin ardından Mısır Borsası yüzde 7,56 ile ciddi bir yükseliş sergiledi. Ülke borsası "darbe beklentisinin olduğu" 30 Haziran-4 Temmuz arasında yaklaşık yüzde 5 artış göstermişti. Özellikle sermayenin kaçtığı gelişen piyasalar başta olmak üzere dünya borsalarındaki düşüşün aksine darbenin hemen ertesi günü Mısır Borsası'daki bu yükselişin nedeni tartışılmaya başlandı. Yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre işlem hacminin yüzde 31,2, mayıs ayında ise yıl başına göre yüzde 43,6 daralmasına karşın, darbenin yaklaştığı son bir ayda yüzde 6,2 artması "sermayenin darbeye desteği" yorumlarını güçlendirdi.
Mısır'da sermaye darbeyi destekliyor


Etiketler: Mısır'da sermaye darbeyi destekliyor
- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler




- 09:04 - Basketbolda Güzelyurt’ta iki zorlu maç
- 09:01 - İş Dünyası Kıskaçta! Mülkiyet davaları ve Giriş yasakları gündemde!
- 08:59 - Karpaz ve Koruçam’daki Rum ve Maronit nüfusu azalıyor
- 08:58 - Tufan Erhürman: Endişeye mahal yok! Bu topraklarda nefret ve kin azınlıkta, sevgi çoğunluktadır
- 08:43 - Genel Kurul yasama gündemiyle toplanacak
- 08:43 - En fazla yağış metrekareye 15 kg ile Yeşilırmak’a düştü
- 08:42 - Bugün yer yer sağanak yağmur bekleniyor
- 22:47 - Tarife savaşları: ABD, akıllı telefonları, bilgisayar ve çipleri vergiden muaf tuttu
- 22:31 - CHP, Samsun'dan yola çıktı: "Türkiye'nin 19 Mart'ta karşı karşıya kaldığı şey bir sivil darbedir ve bu darbenin başındaki cuntanın karargahı saraydır"
- 18:17 - İmamoğlu’ndan Miting Çağrısı: “Zulmedenler Gidecek, Millet Kazanacak”
- 18:15 - Pazartesi okullarda siyah tişört giyilecek!
- 18:10 - Türki Devletler Rum Kesimine elçi atadı! KKTC'yi tanımayacağız diye bildirge imzaladı!
- 18:07 - "Karanlığa Teslim Olmayacağız" Diyenler 14 Nisan’da Meclis Önünde Buluşuyor
- 15:58 - 12’nci Yiğitler Gafgarıt Festivali, 13 Nisan’da yapılıyor
- 13:20 - Tuncer Bağışkan anısına düzenlenen “Tarihimizden Detaylar” tasarım yarışmasının ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı
Atatürk'ün ilk kez yayınlanan fotoğrafları
Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları
Beş bin yıllık problem: İyi karpuz nasıl seçilir
Karpuz kilo yapar mı?
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Detay Kıbrıs | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.