Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, Muhaceret Affı’nın, yüz kızartıcı ve adi suçlardan dolayı ihraç edilenleri kapsamadığını, çalışma izni ve iş kurma izninden dolayı cezaya düşenleri, ihraç edilenleri ya da ziyaretçi izninden dolayı kayıt dışı duruma düşenleri kapsadığını yineledi.
Çalışma ve Muhaceret Affı’nın birbiriyle paralel iki konu olduğunu kaydeden Saner, affın çıkarılmasında, Girne SOS Gençlik Evi ziyareti sırasında karşılaştığı iki kardeşin durumundan çok etkilendiğini ifade etti.
Annelerini kaybeden çocukların çalışma izninden dolayı cezalı duruma düşüp ihraç edilen babalarını 10 yıldır göremediğini anlatan Saner, çocukların babasının ülkeye turist olarak dahi gelememesinin kabul edilebilir bir durum olmadığına ve bir insanlık suçu işlendiğine dikkat çekti.
"Hiç kimse bir başkasının suçundan dolayı bu ülkeden ihraç edilmemeli" ifadelerini kullanan Bakan Saner, affın yalnızca duygusal değil ekonomik gerekçesi olduğunu, ülkede yetenekli iş gücünün gittikçe azalmakta olduğunu, iş dünyasının bu konuda ciddi sıkıntıları bulunduğunun altını çizdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Bakan Saner katıldığı bir televizyon programında Bakanlığın çalışmaları ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
CTP’YE ELEŞTİRİ
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin hükümet tarafından kabul edilen kanun hükmünde kararnameyi yargıya taşımasını eleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, " Meclis kapalı olduğu için, kanun hükmünde kararname yayınladık.
Yaraya neşter vurmamız lazımdı. Kanun hükmünde kararnameler ekonomik yönü olmazsa zaten geçemez. Turizm sektörü yaz aylarında hareketleniyor." ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar 6 tane af çıktığını ve 2’sinin kanun hükmünde kararname, 4 tanesinin ise yasa şeklinde yapıldığını aktaran Saner, bu aflardan 3’ünün CTP’nin hükümette olduğu dönemlerde çıkarıldığına dikkat çekti.
2 BIN 347 KİŞİ YARARLANDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, 16 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren aftan bugüne kadar 2 bin 347 kişinin yararlandığını söyledi.
Saner, çalışma affı ile birlikte hem işverene hem de işçiye uygulanacak cezalarda kademelendirmenin hayata geçirileceği bilgisini de vererek, af ile ilgili kanun hükmünde kararnamenin Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin gündeminde olduğunu, zaten Meclis’te yasallaşması için hali hazırda gönderildiğini ifade etti.
ENGELLİLER
Girne, Güzelyurt ve Gazimağusa’da engellilere hizmet veren 3 adet 18 Yaş Üstü Engelli Merkezi’nin olduğunu kaydeden Saner, 2017 yılında dördüncü merkezi Karpaz ‘da açmayı düşündüklerini söyledi.
Engellilerin sorunlarının tek bir çatı altında çözüme kavuşturulması için Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün Bakanlığı’na tam yetki verdiğini anımsatan Saner, Engeliler Dairesi’nin kurulması için Bakanlığın çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Her yıl 3 milyon kişinin iş kazalarından dolayı iş göremez duruma düştüğünü kaydeden Saner, konuyla ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü’nde ciddi eksiklikler olduğuna dikkat çekti.
Tüzüğün yetersizliği dışında, iş sağlığı güvenliği için işverene katkı da yapılmadığını belirten Saner, bu alanda temel yapı taşlarını oluşturmaya başlamadan iş sağlığı ve güvenliğinden bahsedilemeyeceğini söyledi.
Ülkede inşaat maliyetini belirleyen iki kurumdan birinin Planlama İnşaat Dairesi diğerinin de Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği olduğunu anlatan Saner, çıkılan ihalelerde malzeme fiyatına inşaatların tamamlanmasının beklendiğini ifade etti ve bunun da mümkün olmadığını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak denetim konusunda sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Saner, Çalışma Dairesi’nde denetimlerin arzu edildiği şekilde 5 müfettişle yapılamayacağını ifade etti.
SİGORTA AFFI
Sosyal Sigortalar Dairesi’nin mali durumuna dikkat çeken Saner, “12 prim toplayıp sene sonunda 13 maaş ödeyen tek ülkeyiz. Bir kasaya 12 prim girip 13 maaş çıkıyor. Sigortalıların maaşlarını ödemek için Daire para borçlanıyor ve borçlanırken de faiz ödüyor. Dolayısıyla af çıkarmak için kapsamlı bir çalışma gerekiyor. Yeşerttiğin umutları köreltmek kadar kötü birşey yoktur. O yüzden sigorta affından konuşmak için çok erken" ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan İş Sağlığı Güvenliği ve İstihdam Protokolü hakkında da bilgi veren Saner, özellikle iş uyuşmazlıklarının çözümü konusunda protokol kapsamında çeşitli çalışmaların hayata geçirileceğini belirtti.
ASGARİ ÜCRET
Yabancı işgücünün ülkeden ayrılmasındaki en önemli nedenlerden birinin Türkiye’de asgari ücretin yükselmesi olduğunu söyleyen Saner, kendi döneminde asgari ücretin ilk toplantıdan belirlendiğini ve hayat pahalılığının net bir şekilde asgari ücrete yansıtıldığını ifade etti.
Asgari ücretin tanımının iyi yapılması gerektiğine vurgu yapan Saner, asgari ücretin yapılan en basit bir iş karşılığında işçiye hayatını idame ettirebilmesi için verilen rakam olduğunu, ancak KKTC’de mimara, avukata, öğretmene de asgari ücret verildiğini; mentalitenin değişmesi gerektiğini söyledi.
“HÜKÜMET UYUM İÇİNDE”
Hükümetin çalışmalarını değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, hükümetin uyum içinde çalıştığını ve bunun piyasaya olumlu yansıdığını söyledi.
Eski dönemden kalma ödemelerin yapıldığını kaydeden Saner, müteahhitlere ciddi ödemeler yapıldığını ve tarım sektörüne kaynak ayrıldığını belirtti.
2017 yılı bütçe dönemi için eylül ayı sonuna kadar projelerin tamamlanması gerektiğini anımsatan Saner, UBP- DP hükümetinin ahenk içinde çalışmalarını sürdürdüğünü ve yeni projelerin hayata geçirilmesi için çalıştıklarını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.