“PELET YEM ÜRETİLECEK”
Ülkede büyük yatırımlara imza atan Mustafa Hacı Ali İşletmeleri, KKTC’nin en büyük yatırımlarından birine daha imza atarak, bir ilki gerçekleştiriyor. Haspolat Sanayi Bölgesi’nde kurulan yem fabrikasında, ‘Pelet’ formda yem üretileceği ve bu pelet yemlerin piyasaya da sürüleceği açıklandı. Detay Gazetesi’ne konuşan Mustafa Hacı Ali İşletmeleri Genel Müdürü Hüseyin Erkoru, yeni teknolojide üretilen bu hayvan yemi sayesinde, elde edilecek süt miktarında ve canlı ağırlıkta artış olacağını, bu yemlerin özellikle büyükbaş ve küçükbaş yetiştiriciliğinde ciddi bir avantaj sağlayacağını vurguladı.
“GÜNEY’DEN TALEP VAR ANCAK İHRACAT YAPAMIYORUZ”
Dünyanın birçok ülkesine ürünlerini ihraç eden Mustafa Hacı Ali İşletmeleri’nin, gelen talep üzerine Asya ülkelerine de, ülkemizde yenmeyen tavuk ayağı ihracatı dahi gerçekleştirildiğini belirten Erkoru, Güney Kıbrıs’a ise, talebe rağmen ürünlerini satamadıklarını belirtti. Genel Müdür Erkoru, “Güney’den talep var ancak ihracat yapamıyoruz. Politikacılarımızın bu konuda bize yardımcı olması beklentisindeyiz. Yeşil Hat Tüzüğü’ne bizim ürünlerimizin de katılması halinde bir yol kat edebileceğimizi düşünüyorum. Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile bu konuda istişare içerisindeyiz. Bunun hızlanması KKTC açısından da iyi olacak” diye konuştu.
Ülkede tavukçuluk ve inşaat konusunda büyük yatırımlara imza atan Mustafa Hacı Ali İşletmeleri, KKTC’nin en büyük yatırımına daha imza atarak, bir ilki gerçekleştiriyor. Mustafa Hacı Ali İşletmeleri’ne ait yakında faaliyete geçecek olan Haspolat Sanayi Bölgesi’nde kurulan yem fabrikasında ‘Pelet’ formda yem üretileceği ve bu pelet yemlerin piyasaya da sürüleceği açıklandı.
Detay Gazetesi’ne konuşan Mustafa Hacı Ali İşletmeleri Genel Müdürü Hüseyin Erkoru, tavuk, yumurta; yem; inşaat ve Kıbrıs Petrolleri olmak üzere 4 ana işletmede aktif olan entegre tesislerinde, hammaddeden yem üretildiğini; kısa bir süre sonra ise, ‘Pelet’ şeklinde yem üretileceğini açıkladı.
İnekçilik, koyunculuk ve keçi konusunda test üretimleri gerçekleştirilen tesislerinde, hayvan yeminin kalitesine dikkat çeken Hüseyin Erkoru, tesislerinin amacının, çok yüksek kalitede ürün yetiştirmek ve hijyen üretim kapasitesini artırmak olduğunu vurguladı.
Birkaç haftaya kadar faaliyete geçmesi beklenen yeni yem fabrikasında, yalnızca tavuk yemi değil, büyükbaş hayvan yemi de üreteceklerini kaydeden Müdür Erkoru, üretilecek yemlerin sıkıştırılmış yem yani ‘Pelet’ formunda olacağını belirtti.
Yeni teknolojiyle üretilen bu hayvan yemi sayesinde, elde edilecek süt miktarında da artış olacağını belirten Erkoru, bunun özellikle inek yetiştiriciliğinde ciddi bir avantaj sağlayacağını vurguladı.
Dünyanın birçok ülkesine ürünlerini ihraç eden Mustafa Hacı Ali İşletmeleri’nin, gelen talep üzerine Asya ülkelerine ise, ülkemizde yenmeyen tavukayağı ihracatı dahi gerçekleştirildiğini belirten Erkoru, Güney Kıbrıs’a ise, talebe rağmen ürünlerini satamadıklarını belirtti.
“GÜNEY’DEN TALEP VAR ANCAK İHRACAT YAPAMIYORUZ”
Dünyanın birçok ülkesine ürünlerini ihraç eden Mustafa Hacı Ali İşletmeleri’nin, Güney Kıbrıs’a ise, talebe rağmen ürünlerin satılamadığını belirten Genel Müdür Erkoru, “Güney Kıbrıs’ın bizden talebi üzerine ürün satmakta zorlanıyoruz. KKTC’nin tanınmamasından dolayı, bir takım zorluklarımız oluyor. Dolayısıyla Güney’den talep var ancak ihracat yapamıyoruz. Politikacılarımızın bu konuda bize yardımcı olması beklentisindeyiz. Yeşil Hat Tüzüğü’ne bizim ürünlerimizin de katılması halinde bir yol kat edebileceğimizi düşünüyorum. Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile bu konuda istişare içerisindeyiz. Bunun hızlanması KKTC açısından da iyi olacak” diye konuştu.
“YEM SANAYİSİ’NDE BÜYÜK YATIRIM”
Tesislerin amacının, hem çok yüksek kalitede ürün yetiştirmek, hem de hijyen üretim kapasitesini artırmak olduğunu vurgulayan Erkoru, piyasadaki prestijlerinin, mevcut tesislerinin başarısıyla orantılı olduğunu vurguladı.
Şirketlerinin, 2 yıl önce tekrardan bir yatırıma girdiğini ve Kıbrıs’taki en büyük yatırımlardan birisi olan yepyeni bir yem fabrikası kurulduğunu aktaran Genel Müdür Erkoru, Haspolat Yeni Sanayi Bölgesi’nde kurulan bu yem fabrikasının, 2-3 haftaya kadar test üretimine başlayacağını açıkladı.
“PELET ÜRETİLECEK”
Gıda sektöründe, yemin kalitesinin, üretilen ürünün kalitesi ile direk orantılı olduğunu vurgulayan Müdür Erkoru, işletmelerinde, hammaddeden yem üretildiğine işaret etti ve “Mevcut fabrikamız, genelde kendi tüketimimiz için yetiştirebiliyordu, bu tesisler yaşlandı, dolayısıyla bakım masrafları arttı. Aynı zamanda da Kıbrıs’ta hayvancılık gelişti. Bilhassa büyükbaş konusunda, sayılar müthiş derecede artmıştır. Şirketimizin hayvancılık bölümü, bu konuda yavaş yavaş ilerlemeye başladı. Bizim de büyük baş hayvancılığımız var. İnekçilik, koyunculuk ve keçi konusunda test üretimimiz vardır. Dolayısıyla yeni yem fabrikası ile yalnızca tavuk yemi değil, büyükbaş hayvan yemi de üreteceğiz. Ürettiğimiz yemler, ‘Pelet’ şeklinde olacak. Pelet, sıkıştırılmış yemdir. Peletlenerek üretilen yem besin değerini kaybetmez” dedi.
“2-3 HAFTA SONRA TEST ÜRETİMİNE GEÇİLECEK”
Pelet teknolojisi ile besin değerinin korunacağı ve israfının önleneceğini kaydeden Genel Müdür Erkoru, “bilindiği gibi, geçmişte yemler toz halindeydi. Hayvanlar yemleri tüketirken saçılmadan dolayı yem israfı olmaktaydı. Bu da fark edilemeyen yüksek ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Aynı zamanda toz formda yemlerin depolama süreleri peletlenmiş yemlere göre kısa olduğu için, besin değeri zamanla gider. Bu pelet teknolojisi ile besin değerini koruyacağız çünkü piyasada gayet iyi bir yerimiz olmuştur. O yeri daha da sağlamlaştırmak, halkımızın güvencesini daha da güçlendirmek için yem sanayisine böyle büyük bir yatırım yaptık ve kaliteli pelet yem üreteceğiz. Pelet formda yemler; kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslenmesinde kullanılabilir. Bu pelet yemler, piyasaya da sürülecek. Yeni fabrikamızda, dünyanın en iyi teknolojisi olan Alman teknolojisini seçtik. Alman teknisyen ve mühendislerimiz tarafından şuanda testler yapıyorlar. 2-3 hafta sonra test üretimine geçeceğiz. Akabinde kısıtlı bir üretim yapılacak. Ardından da, Eylül ayında açılışını yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
“İNEK YETİŞTİRİCİLERİ İÇİN CİDDİ AVANTAJ”
Üretimi yapılacak olan ‘pelet’ yemlerin, özellikle inek yetiştiricileri için, büyük bir avantaj olacağını belirten Genel Müdür Erkoru, “Çünkü şuanda büyükbaş hayvancıların bir kısmı diğer yem fabrikalarından yem alıyor. Bir kısmı da, bizim sattığımız ham maddeyi alıyor. Örneğin, darı ve soyayı mikserde karıştırıp hayvanlarına veriyorlar. Bu başlangıç bir yöntemdi. Şuanda yeni yem fabrikamızda, üreteceğimiz hazır ürünün aynı fiyata alınması onlar için ciddi bir avantaj olacak. Biz kaliteye önem vereceğiz. Yeni teknolojide üretilen yem sayesinde süt miktarında artış olacaktır. Bu bir avantaj sağlayacaktır” dedi.
“GIDA GÜVENLİĞİNE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”
Gıda sektöründe, özellikle hayvancılıkta, hastalıkları kontrol edebilmek için büyük yatırımların ve tam teşekküllü organizasyonların önemine işaret eden Genel Müdür Hüseyin Erkoru, “Mesela bizim veterinerimiz, gıda ve ziraat mühendislerimiz; laboratuarlarımız var. Bunların yanı sıra, çok ileri analizler için Türkiye’deki laboratuarları kullanıyoruz. Türkiye’nin en prestijli ve güvenilir üniversitelerinden, Ankara Üniversitesi’nden Mikrobiyoloji konusunda bir profesörü davet edip, onun bağımsız bir takım incelemeler yapmasını düşünüyoruz. Küçük bir işletmede, finans yönünden böyle bir şey yapmak çok çok zordur. Bizde gıda güvenliği çok önemlidir. Sıcak iklimde, hastalıklar olabiliyor. Eğer tam teşekküllü bir organizasyon değilse, sıkıntılar yaşanabilir” dedi.
“ŞİRKET ÇOK BÜYÜK YATIRIM YAPMIŞTIR”
Öte yandan şirketin, kendi ihtiyacı olan damızlık yumurta ve kuluçka üretimi de yaptığını; bu alanlarda da büyük yatırım gerçekleştirildiğini belirten Genel Müdür Erkoru, “damızlık yumurta civciv çıkarmak için önemlidir. Bu amaçla şirket çok büyük yatırım yapmıştır. Damızlık yumurtayı, yurtdışındaki veya Güney’deki bazı işletmeler yurtdışından getirtiyor. Çünkü böyle bir yatırımı yapmak bayağı pahalıdır. Damızlık yumurtanın yanı sıra, verim ve kalite amacıyla kuluçka tesisimiz de var. Bu tesisler de yine büyük yatırım istiyor” diye konuştu.
“ÜRÜNLER YURTDIŞINA DA GÖNDERİLİYOR”
Yurtdışına beyaz et, sofralık ve damızlık yumurta ihracatı gerçekleştiren Mustafa Hacı Ali İşletmeleri’nin, en fazla ihraç ettiği ürünün damızlık yumurta olduğunu; ihraç ürünlerinden bir tanesinin de tavuk ayağı olduğunu belirten Genel Müdür Erkoru, Asya ülkelerinden özellikle yeni yıl döneminde tavuk ayağına ciddi oranda talep olduğunu ve ülkemizden yurt dışına tavuk ayağı ihraç edildiğini belirtti.
“EN FAZLA DAMIZLIK YUMURTA İHRAÇ EDİLİYOR”
Mustafa Hacı Ali İşletmeleri’nin, sofralık yumurta da ihraç ettiğini, üretim fazlası sofralığın yurtdışına gönderildiğini belirten Erkoru, “Mesela Azerbaycan’a giden ürünlerimiz var. En fazla ihraç ettiğimiz damızlık yumurtadır. Yani civciv çıkaracak yumurtadır. Bunu da Irak’a gönderiyoruz. Tavuğu ise, yine Irak ve Afrika’ya bile gönderiliyor” dedi.
“TAVUK AYAĞI İHRACATI”
Ülkemizde yenmeyen ve kullanılmayan tavukayağı ihracatı konusunda Genel Müdür Erkoru gazetemize şunları anlattı:
“Çin restoranlarında tavukayağı görüyoruz. Tavukayağı tüketimi, Çin’de veya Asya ülkelerinde, genellikle yeni yıl dönemlerinde artar. O dönemlerde, ihtiyaçları o kadar fazlalaşır ki, yurtdışından ihraç durumuna girilir. Bu durumda bizlere talep olur ve tavukayağını ihraç ederiz. Bu konuda ciddi oranda bir talep var. Ancak ülkemiz piyasasında ise hiçbir şekilde kullanılmaz. Asya’da her türlü şeyi yerler. Yokluk açlık geçirdikten sonra yükselen Çin, tüm canlıları değerlendiriyor. Tüm organlarını, ayağını da değerlendiriyor. Bu onların bir kültürleri olmuş, ama ana sebebi geçirdikleri büyük bir açlıktan kaynaklanmıştır.”
“KÖYLERDE TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ RİSKLİ”
Ülkede geçmiş yıllarda, köylerde tavuk yetiştiriciliğini yapıldığını, ancak günümüzde bunun sakıncalı olduğu düşüncesini de aktaran Genel Müdür Erkoru, “Çevremizin geçmişe göre daha kirli duruma geldiği için, sağlık riski açısından köy yerlerinde tavuk yetiştiriciliğinin sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Bu benim şahsi fikrimdir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.