Her yıl olduğu gibi bu yılda Nevruz Bayramı’nda doğanın uyanışı ve baharın gelişi ülkemizde coşkuyla kutlanacak. 20 Mart Pazar günü İskele’de gerçekleştirilecek olan “Kıbrıs Büyük Newrozu” etkinliğinin huzur içinde geçmesi için Polis Genel Müdürlüğü tarafından geniş güvenlik önlemleri alınacak. Türkiye’de yaşanan terör saldırılarından kaynaklanan güvenlik önlemleri gerekçe gösterilerek Ankara ve İstanbul’da Nevruz Bayramı kutlamaları devlet tarafından yasaklandığı açıklandı. Ülkemizde ise Pazar günü Nevruz Bayramı etkinliklerle kutlanacak. Nevruz Bayramı kutlamalarına bu yıl Türkiye’den Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı ve Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın katılması da bekleniyor.
GÜVENLİK TEDBİRLERİ ARTIRILIYOR
Konu ile ilgili olarak Detay Gazetesi’ne açıklama yapan Polis Basın Subaylığı, Polis Genel Müdürlüğü’nün Nevruz kutlamalarının huzur içerisinde geçmesi için her türlü güvenlik önlemlerinin alınacağı ifade edildi. Poliste alarm durumu gibi bir olayın söz konusu olmadığı belirtilirken, güvenlik tedbirleri için yeterli sayıya ulaşılmaması durumda izinde olsa dahi sağlık sorunu bulunan ya da yurt dışında olan personel haricinde tüm personelin göreve çağırılabileceği kaydedildi.
HDP EŞ BAŞKANI KATILABİLİR
İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, 20 Mart’ta ülkede gerçekleştirilecek ve HDP Eş Başkanı’nın da katılma olasılığı olan Nevruz kutlamasına yönelik tedbirler alındığını açıkladı. Akansoy, “Nevruz bahar bayramıdır. İnsanların kutlayabileceği güzel bir gündür. Ülkemizde her yıl nevruz bayramı kutlanır. Biz de sosyal bir etkinlik olarak kutlanmasında en küçük bir sakınca görmemekteyiz. Sahip olduğumuz demokratik kültür ve toplum bilinci olası sıkıntılı yaklaşımları dışlamak için yeterlidir. Buna böyle inanıyorum. Ama devlette, hükümette eğer ihtiyaç duyarsa gerekli önlemi de alır” dedi.
NEVRUZ NEDİR?
Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz, Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır.
Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanıyor.
2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmişti.
KÜRTLERDE NEVRUZ BAYRAMI NASIL KUTLANIR?
Birçok Kürt şair ve yazarın da eserlerinde yer alan Nevruz'u Kürtler 21, 22 ve 23 Mart'ta kutlarlar. Bu bayram ile Kürtler çoğunlukla şehir dışındaki bölgelerde ve açık alanlarda bir araya gelir ve gelmekte olan ilkbaharı kutlarlar. Kadınlar rengarenk elbiseler giyerler ve başlarına pullarla süslenmiş ışıltılı örtüler örterler. Topluluk büyük bir ateş yakar ve bu ateşin etrafında dans ederek ya da üstünden atlayarak büyük bir coşkuyla bu bayramı kutlarlar. Kürt yazar Musa Anter'e göre Nevruz aslında Kürtlerde ilk başlarda 31 Ağustosta kutlanıyordu ancak daha sonra Arap Takviminin kabul edilmesiyle bu kutlamalar Mart ayına kaymıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.