Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la görüşeceği New York’a gitmek üzere dün sabah 10.00’da Ada’dan ayrıldı.
Cumhurbaşkanı Akıncı’ya New York temaslarında Müzakereci Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Müzakere Heyeti üyesi Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ve eşi Meral Akıncı eşlik ediyor.
Akıncı, perşembe günü Kıbrıs saatiyle 19.00’da (New York saatiyle 12.00’de) Genel Sekreter Ban ile görüşecek. Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindeki heyet, 7 Haziran Pazar sabahı ülkeye dönecek.
HALAY BENZETMESİNİ YİNELEDİ
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York öncesinde, İstanbul'da, Atatürk Havalimanı’nda basına yaptığı açıklamada, New York ziyareti hakkında bilgi verdi. Akıncı Akıncı, “Aslında Kıbrıs’ta ‘tango’dan çok ‘halay’a ihtiyacımız var. El ele tutuşarak çok daha fazla katılımın olacağı, uyum içinde bir hedefe doğru yol alacağımız bir sürece ihtiyacımız var” dedi.
İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK
Akıncı, “İyi bir başlangıç yaptık, iyi başlangıç önemlidir ama yeterli değil. Devamının da iyi gelmesi ve sonunun da iyi gelmesi lazım. İki halkın onayına sunulacağından, olası bir çözümü her iki toplumun da içselleştirebileceği, onaylayabileceği bir metin oluşturmak gibi çok ciddi ve zor bir iş bekliyor bizi” dedi.
YENİ BİR YAPILANMA ARZULUYORUZ
Akıncı, Ban görüşmesi ile ilgili, “Yüz yüze görüşmeyi talep etmişti. Zaten bizim de öyle bir arzumuz vardı. Bu davete icabet edip gidiyoruz” dedi. Kıbrıs Müzakere sürecinin yıllardır devam ettiğine işaret eden Akıncı, bugüne kadar bir sonuç alınamamasına işaret ederek, gelecek kuşaklara daha iyi bir gelecek yaratabilmek adına, yeni süreçte iki toplumun da hakkını gözetecek yeni bir yapılanmayı elbirliğiyle yaratmayı arzuladıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti ile uyum ve diyalog içinde, en önemlisi de Kıbrıs Türk toplumu kendi içinde yan yana gelip sürecin bir parçası olacağı yeni bir dönem olması gerektiğini belirtti. Çözüm parameterelerinin belli olduğunu kaydeden Akıncı, en son 11 Şubat 2014’de kesinleşmiş bir çerçeve olduğuna işaret etti.
KAPSAMLI ÇÖZÜM
Müzakere süreci ve gelinen nokta ile ilgili olarak Akıncı, geçmişten günümüze varılan mutabakatları teyit etmenin yanı sıra kapsamlı çözümü kolaylaştırıcı, toplumların birbirine güvenini artırıcı önlemler almaya başladıklarını söyledi. Alınan Güven Yaratıcı Önlemleri anlatan Akıncı, yeni kapıların açılması, elektrik ve GSM işbirliği konularındaki kararlara değindi.
İHTİYATLI İYİMSERLİK
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Tüm bunlar olumlu şeyler, olumlu başladık diyebiliriz, ancak yürüyecek daha uzun bir yol var. İhtiyatlı bir iyimserlik sergilemek, zorunlu olan bir tavırdır” dedi. Akıncı, “Olası referandumda sonuç ne olur?” şeklindeki soruyu yanıtında; “Halk önüne konulacak olana bakacak. Tartışacak. Sonuçta ona göre karar verecek” dedi.
HÜSRANA UĞRARSINIZ
Önceliği AB’a girişe verip, kendi arzu ettiği çözümü kabul ettireceğine inanan Rum tarafının, Annan Planı’na hayır dediğine işaret eden Akıncı, “AB’ın cennet bahçesi olmadığını kısa sürede gördüler. AB’da da olsanız, ev ödevinizi iyi yapamazsanız hüsrana uğrarsınız” ifadesini kullandı. Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’ta Annan Planı’na hayır diyenlerin %52’sinin olası çözüme evet diyeceği yönünde kamuoyu yoklamaları bulunduğuna işaret etti. Kıbrıs Türk toplumunun uluslararası hukukun dışında kaldığına dikkat çeken Akıncı, “Gasbedilmiş haklarımız söz konusudur. Yıllardır yitirdiğimiz hakkımızı alıp, eşit ortak olacağımız bir çözüm istiyoruz” dedi.
Dipnot: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, göreve başladıktan sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı telefonla arayarak, yakın bir zamanda kendisiyle yüz yüze görüşmeyi arzu ettiğini dile getirmiş ve New York’a davet etmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.